Newsflash
Cultură

Despre Sisif în fel și chip

de Mircea Crețu - mai 27 2022
Despre Sisif în fel și chip

Spectacolul „Constelaţii” al Teatrului de Artă spune povestea a doi îndrăgostiţi care se întâlnesc în multivers. Un spectacol „de actor”, în care comedia se împletește cu tristeţea.

În Sectorul 2, pe strada Sfântul Ștefan, la numărul 21, se află un grajd. Înăuntrul său zace însă un vis – cel de a face teatru. Da, în grajd! Sau pe stradă. Sau în staţia de metrou. Sau într-un taxi. Sau oriunde te găsește nebunia de a face teatru.

Spectacolul Teatrului de Artă, Constelaţii, după piesa britanicului Nick Payne (premiat în 2013 de The Society of London Theatre cu Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă, la vârsta de doar 29 de ani), vorbește despre traseele unui cuplu în toate lumile posibile.

Ioana Barbu și Marin Grigore în „Constelații” foto Facebook

Despre Marianne și Roland, care sunt plecaţi în căutarea fericirii și a împlinirii în relaţie nu doar aici, ci și în toate celelalte lumi din multiversul cuantic pe care îl studiază personajul feminin. Doar că eroii trăiesc existenţe care par a spune, parafrazând-o pe Ada Milea, „O altfel de viaţă pentru-amândoi/ Altfel și-ar bate joc de noi”.

Dar traseul destinului celor doi, care eșuează, parcă, în toate felurile posibile, nu împiedică iubirea de a o lua, mereu și mereu, de la capăt, în dorinţa de a izbândi. Spectacolul pare a ne spune că Sisif era, de fapt, un etern îndrăgostit, un personaj care știa că piscul iubirii nu poate fi cucerit decât vremelnic și că rostogolirea în sus a bolovanului nu e altceva decât truda necesară, plata pentru bucuria redescoperirii fiinţei iubite.

Este ceea ce ne spune, precis, și spectacolul lui George Dogaru, în care cei doi protagoniști, Ioana Barbu și Marin Grigore, schimbă cu bucurie registrele la care îi provoacă cei-mulţi Marianne și Roland cărora le dau viaţă.

Amalgam de sentimente

Un spectacol „de actor” – un singur rând de costume, de stradă, fără decor (scuze – cu patru benzi adezive care delimitează universul personajelor), fără cine știe ce intervenţii de ecleraj sau sunet, fără recuzită.

E comedie multă în jocul celor doi, e tristeţe multă. E vervă, e ritm. E poezie. Dar, cum spuneam, mai presus de toate e bucurie – piatra de temelie a acestui spectacol care va intra în curând în cel de-al cincilea an de viaţă, o longevitate pentru care echipa merită toate felicitările. Și la care, domnilor, duceţi-vă partenera: succes garantat pentru o seară romantică!

Pornit la început de drum, actorul visează scene mari, spaţioase, aplauze venite dinspre săli de sute de oameni, urale, flori... Deseori, ameţit de dorinţa notorietăţii, actorul uită cât de norocos este că poate experimenta, pentru câteva minute, o altă existenţă – o altă viaţă, o altă moarte.

Uită că în această meserie nu e vorba despre flori și autografe, ci despre miros de transpiraţie și durere. Întoarcerea actorului într-un spaţiu de dimensiunea scenei Teatrului de Artă înseamnă întoarcerea la bucuria jocului, a unei relaţii mai puţin simandicoase cu publicul, a emoţiilor eternului debutant. De fapt, iată, e vorba despre același
traseu sisific. Pentru că, din nou, e vorba despre iubire.

Citiți și: Noua stea fără nume

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe