Newsflash
Cultură

Despre români, cu dragoste

de Paula ROMANESCU - aug. 8 2012
Despre români, cu dragoste
   Nu trebuie să fii pasăre migratoare ca să porneşti în necunoscut după un ubi bene ipotetic când, în locul pe care-l ştiai cuib rostuit, prinde să bată viforul bezmetic al sărăciei lucii, al nesiguranţei pentru ziua de mâine (ba chiar şi de poimâine) a adultului care eşti şi de care depinde viaţa copiilor tăi. Şi-apoi, păsările migratoare pleacă doar spre a se întoarce, iar şi iar, la cuibul ştiut de sub cerul care ne cunoaşte şi unde se simt „acasă“. Între cele două tărâmuri – cel cu soare de împrumut şi cel cu primăveri şi veri, ploaie şi mireasmă de floare, greu şi trudă, beţie a primului pas, se întinde calea lungă şi plină de primejdii ca un păienjeniş de geruri cu tot atâtea forme de neiubire, de umilinţe şi amaruri.
   Scriitoarea Aurelia Corbeanu face o radiografie a sufletului unor „păsări migratoare“ – fiinţe omeneşti nedeprinse nici cu zborul, nici cu mersul pe ape (pe care-l vor fi ştiut cândva, în anii inocenţei), nici cu soarele poleit al lumii în care nu vor intra decât pe scara din dos, cea rezervată slugilor din veac de veac. Ancorat în realitatea cea mai neîndurătoare a prezentului din lumea noastră, ca o rătăcire într-un pustiu de patimi şi alienare, romanul PĂSĂRI MIGRATOARE (ed. Tiparg, 2012), este o mărturie lucidă şi veridică, făcută însă cu tandreţe de omul Aurelia Corbeanu, scriitoare pentru care sufletul omenesc rămâne o carte mereu deschisă ochilor noştri îmbiaţi să vadă, sufle­tului nostru somat să judece atunci când raţiunea se împotmoleşte a neputinţă.
   Traiectoria pe care-şi conduce personajele – toate femei, toate mânate de sărăcie departe de casă, de părinţi, de copii, de soţi – se înscrie între satul Cerbureni – Liban – Spania – Cerbureni…
   Cine sunt „migratoa­rele“? O studentă la medicină, care, înainte de a pleca în necunoscut, urmând chemarea de cântec de sirenă a unui fost iubit/coleg libanez, îşi abandonează pruncul abia născut la uşa unei vile somptuoase (în speranţa că locatarii sunt chiar oameni… numai că bogăţia nu prea rimează cu iubirea de oameni), o tânără mamă (cu soţ şi copil de un an şi şapte luni rămaşi acasă), o logodnică doritoare să strângă bani pentru casă şi nunta cu alesul ei (plecat şi acesta la muncă prin străinătăţuri, cu acelaşi dor), o frumoasă „cu corp de zeiţă, privire penetrantă cu străluciri de stea albastră şi mişcări de odaliscă“, o fragilă taciturnă a cărei minte părea „a călători prin alte sfere“. Acestea toate vor merge „să danseze frumos“ (plus ce-o mai însemna statutul lor de „Fleurs de Hassan“) la un cabaret din Beirut… Că una dintre ele va alege zborul-cădere în apele Mediteranei, de la fereastra hotelului-închisoare, unde erau supra­vegheate sever de atoateştiutorul bodyguard Raymond (rotiţă în meca­nismul infernal al înrobirii cu sclipici), nu-i decât tributul insignifiant pe care şirul de „păsări migra­toare“ îl plăteşte visului de împlinire prin zbor.
   Alt zbor o duce pe Ioana să ajungă îngrijitoarea unei bătrâne paralitice în oraşul Begur. Ioana este mamă a doi copii – o fată preadoles­centă şi un băiat în clasa întâi, isteţ şi atât de ars de dorul mamei ocrotitoare că ar fi gata să refacă drumul „de la Apenini la Anzi“ cu plecare din Cerbureni! Că preadolescenta devine mamă, asta e altă pagină în marea poveste a vieţii.
   Alte „zboruri“, spre cuiburi străine de data aceasta: ale Sabinei, femeia care va fi aflat în Spania chip nou iubirii şi nevoii de tandreţe, raportat la chipul (ne)iubirii agrementate cu damf de ţuică şi bătăi, de lângă care a plecat, şi al lui Vasile, soţul Ioanei, căutând un fir de căldură sufletească lângă asistenta medicală întâlnită la căpătâiul copilului lui bolnav, şi ea un chip al singurătăţii.
   În toată degringolada, Maica Dina, bătrâna înţeleaptă reprezintă coloana infinită de stabilitate şi cuminţenie, raţiunea inimii de toate iertătoare, sensul vorbei „acasă“, al credinţei că nimeni niciodată nu-i îndreptăţit să ridice piatra (necum s-o şi arunce) spre semenul său înainte de a-şi întreba sufletul de nu cumva.
   Stilul scriiturii Aureliei Corbeanu are limpezimea gândului din care iubirea nu a dezertat. Fluenţa frazei captivează, poveştile fiecărui personaj se întrepătrund formând un mozaic de vieţi în marea frescă a realităţii de un devastator cenuşiu, din lumea în care ne-am trezit cu toţii aruncaţi după ieşirea din labirintul infernului roşu – pioni pe tabla de şah în care jucătorii din umbră rămân mereu necunoscuţi. Şi totuşi, la noi se întorc, cu fiecare nouă primăvară, păsările migratoare şi-şi fac cuib, reinventează cântul ca tălmăcire a iubirii, duc mai departe viaţa şi zborul…
   Să fii om şi să înveţi că ţi-a fost lăsat mersul ca singură cale a întoarcerii în tine, iată marea şi simpla lecţie care se desprinde din romanul Aureliei Corbeanu. Postfaţa semnată de acad. Gheorghe Păun, matematician de elită, scriitor cu fraza de o solară geometrie a verbului, încadrează romanul „Păsări migratoare“ pe „raftul cărţilor de mare succes“. Mai simplu: „o carte emoţionantă“. Dacă v-aţi săturat de violenţe verbale, dacă poezia în vers alb/negru/cenuşiu sau fără vă alungă cu dizarmonii, dacă lectura cărţilor nu vă mai îmbie, deschideţi, totuşi, cartea Aureliei Corbeanu. Veţi avea o revelaţie: vorbeşte despre noi, românii, cu dragoste. Temă insolită, nu?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe