Newsflash
Cultură

Despre comunicare în timpuri pandemice

de Dr. Raluca BULEA - mar. 10 2023
Despre comunicare în timpuri pandemice

În contextul Zilei Internaţionale a Limbii Materne, Muzeul Naţional de Istorie a României găzduiește o expoziţie despre importanţa comunicării multilingve în timpul crizelor sanitare.

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduiește până la 12 martie a.c. o interesantă expoziţie care abordează crizele sanitare care au existat în spaţiul românesc din Evul Mediu târziu până în secolul XX. Sub genericul „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”, evenimentul este legat de sărbătorirea, la 22 februarie, a Zilei Internaţionale a Limbii Materne.

20230305_130629

Pandemia de COVID-19, declanșată în urmă cu trei ani, a determinat societatea să se întoarcă și spre trecut, pentru a cerceta situaţii similare survenite în istoria umanităţii și modul cum acestea au fost gestionate în perioadele respective. Chiar dacă nu ne poate oferi mereu soluţii salvatoare, o privire retrospectivă poate cel puţin să ne ajute să nu repetăm greșelile făcute de înaintași. În acest context, prezentul demers cultural s-a concentrat în special pe zona Transilvaniei, în care convieţuirea multietnică are un istoric îndelungat. Primele documentări sunt cele ale epidemiilor de lepră, survenite în secolele XIII-XIV, și documentate la Bistriţa, Brașov, Sibiu, Cluj și Sighișoara. Bolnavii erau îngrijiţi, așa cum era obiceiul în epocă în întreaga Europă, pe lângă mănăstiri.

Ciuma prin ochii autorităţilor și supravieţuitorilor

Perioadele ulterioare au fost marcate de epidemii repetate de ciumă, care au ajuns până în zona ţării noastre. Faptul este atestat atât de documentele de stare civilă (registrele de decese ale parohiilor – atât cât au putut fi ţinute în condiţiile unui număr copleșitor de victime), dar și de monumentele de mulţumire, celebrele „Coloane ale ciumei” (Timișoara, 1740). Acestea au fost ridicate de supravieţuitori, în special în comunităţile catolice, ca semn de recunoștinţă pentru depășirea momentelor dificile.

20230305_130759

Recunoașterea gradului mare de transmisibilitate a acestor molime a făcut ca autorităţile vremii să înceapă să transmită informaţii și recomandări pentru protejarea de boală. Momentul cel mai important a fost în secolul XVI, când au început să fie utilizare pentru aceste comunicări publice și limbile populare, vorbite în fiecare ţară sau regiune, nu doar limba latină rezervată celor educaţi.

Informaţii despre primele campanii de vaccinare

Sunt, de asemenea, prezentate epidemiile de variolă și holeră, precum și primele campanii de vaccinare ale secolului XIX. De fiecare dată se insistă cu facsimile ale documentelor de epocă, asupra importanţei realizării de informări în toate limbile vorbite într-un areal geografic, în special în zone de mare diversitate cum a fost Imperiul Austro-Ungar. La fel de importantă a fost comunicarea multilingvistică și în ultimii trei ani, din momentul declarării pandemiei de COVID -19, astfel încât toate categoriile etnice să aibă parte de informaţii cât mai clare și accesibile în propria limbă.

În final, sunt prezentate și epidemiile de ciumă din Principatele Române, dar și epidemiile primei jumătăţi a secolului XX, holera, tifosul, febra tifoidă și gripa spaniolă. Acestea au afectat inclusiv membri ai familiei regale a României.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe