Newsflash
Cultură

Desantul artelor la Cercul Militar

de Paula ROMANESCU - mai 30 2012
Desantul artelor la Cercul Militar
     S-a întâmplat luni, 14 mai a.c., în Salonul Artelor – doi experţi în studiul colinelor (preschimbate în trup de femeie, păstrătoare de miresme de floare), în redarea chipului omenesc, a albastrului de Veneţia (preschimbat în ape-oglinzi), a fragilelor flori care vor fi aflat că doar pe pânză pot înfrunta timpul, Horea Cucerzan şi Marian Condruz, au expus la Cercul Militar Naţional. Dacă despre cel dintâi am mai scris în „Viaţa medicală“, pe Marian Condruz ar cam fi trebuit să-l descoperim prin galeriile europene (de la Barcelona, Paris, Tours, Haga, Viena), înainte de a-l întâlni prin cele româ­neşti (Cluj, Bucureşti), cu escală prin Baltimore (SUA) şi Weidhofen (Germania). După studii serioase de specialitate urmate în ţară şi în Franţa (Academia Grande Chaumière), Marian Condruz abor­dează în creaţie un suprarealism în care vizibilul şi nevăzutul se cheamă şi-şi răspund folosind – în loc de sunete – culori şi forme. Modelele sale par descinse din alte vremi, peisajele au parfum de veşnică (ne)trecere, naturile statice au monu­mentalitate, caravelele înfruntă largurile nu după cum le-ar indica acul busolei, ci după rotirea-curgere a ceasornicului vremii fără de întoarceri. Două nume de referinţă în artele plastice româneşti, două stiluri diferite, două izbânzi. Expoziţia Horea Cucerzan şi Marian Condruz rămâne deschisă până la 18 iunie a.c.
     La Sala Foaier a CMN, expune dr. Viorica Botezatu, membră a Cenaclului „Ion Ţuculescu“, medic-pictor ieşean, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, al cărei vernisaj a avut loc tot la 14 mai a.c. Lucrările sale par radiografii stranii ale unor umbre care-şi aduc aminte că au fost cândva fiinţe umane şi care ar vrea să-şi regăsească în noi, privitorii, chip şi asemănare, urmă de trecere în drumuri neîmplinite încă. Ai spune că memoria însăşi vrea să-şi recompună circuitele din semne şi simboluri. Pictura plasti­cienei Viorica Botezatu nu se distanţează de universul medical familiar acesteia, arta şi medicina concurând şi întregindu-se în creaţia sa. Nu întâmplător, nicio lucrare din expoziţie nu are titlu. Este o provocare adresată privitorului, o invitaţie ca acesta să afle chiar în gândul său titlul care i s-ar părea potrivit imaginii „care îl priveşte aşteptând“. În cadrul Cenaclului „Ţuculescu“, lucrările pictoriţei ieşene sunt foarte originale, iar trimiterile la păienjenişul legăturilor din creierul uman nu este deloc întâmplător în vremea noastră în care i-raţiunea joacă în firescul legăturilor dintre oameni. Priviţi cu atenţie! Tablourile Vioricăi Botezatu sunt tot atâtea imagini ale chipului nostru nevăzut.
     Teofila Juravle, absol­ven­tă a Şcolii Populare de Artă, secţia design vestimen­tar, pictură pe sticlă, ocupă Sala Rondă a CMN. Titlul expoziţiei sale: T. I. – a se citi (artista dixit!) Te iubesc, declaraţie pe care creatoarea o face lumii şi cu care învăluie, ca într-un surâs, tot ce ne înconjoară. Tot cu T.I. s-ar traduce şi numele său din vremea inocenţei dintâi – Teofila Iacşa. Dar nu pentru aceste jonglerii vă invit să vizitaţi expoziţia de la Sala Rondă, ci pentru bucuria care ne înfloreşte în ochi atunci când privim explozia de lumină şi culoare ca un joc de copii, menit să recreeze lumea întru seninătate. Picturile sale pe sticlă sunt naivă înţelepciune şi iubire de frumos, totul prins într-o cromatică de mare fineţe, la care desenul răspunde cu claritate.
     Varietatea de stiluri plastice, cu care cele trei săli rezervate artei la CMN ne îmbie, mi se pare a constitui un adevăratdesant al artelor menit să ne înfrângă prin frumuseţe. Cine ar refuza o astfel de înfrângere?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe