Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Deranjaţii

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU luni, 27 august 2012
   Iniţial, voiam să mă concentrez pe unele cuvinte rostite la TV, să înşir câteva pozne ale „comunicării interumane“. Tocmai o compătimeam pe biata mamă disperată că un criminal a revenit la fiul ei „să-l mai omoare o dată“ pentru că„organul“, respectiv poliţia, „nu-şi face datoria“, când… Doamne, ce pot face cuvintele din om! Robo-ştiristele spun repetat şi nu ştiu ce spun: „Tânărul de la volan a lovit trei maşini dintr-o lovitură“. Un cetăţean cinstit ne avertizează: „Eu sunt dintre aceia care judec cu capul meu“. (N-ar fi fost mai simplu „Eu judec cu capul meu“? – decât mult prea „intelectualul“ „Eu sunt dintre aceia care judecă cu capul lor“.) Şi am căzut în iazul celor care din două în două minute îşi împodobesc mai nou rostirea cu sintagma mustind de hotărâre şi precizie „cu subiect şi predicat“: „am spus/a spus/s-a spus/cu subiect şi predicat“. „Subiectul şi predicatul“, la pachet, capătă, în gura dumnealor, o greutate dărâmătoare. Au fost, desigur, numeroase alte exemple mai subtile. Mă rezum la două: „proliferat“ în loc de „proferat“ (fiind, însă, vorba de insulte – merge!), sau în locul „stârpirii căpuşelor“ s-a întronat „deratizarea căpuşelor“… Deocamdată, atât.
   În meciul dintre Serena Williams şi Maria Şarapova, de la Londra, cuvintele (lor) au tăcut. Comentatorii se străduiau din răsputeri să nu tacă, dar tăcerea fetelor era mult mai elocventă. Putea să vadă oricine o întrecere între monumente de muncă, talent şi profesionalism.
   Am ajuns ceva mai aproape de „Deranjaţii“ mei din titlu. Pe un canal, un tată turbează când îşi vede fata dansând frenetic pe scenă numai în blugi şi „bustieră“. Dânsul ştie că „bustiera“ e, de fapt, un „sutien“ şi lucrurile se încurcă. Dar e un film artistic. Trecem la viaţa reală. O emisiune jenantă încă din titlu, cel puţin pentru tinerii domni din experiment: „Mireasă pentru fiul meu“ („Mireasa“ nu mai e „aleasa“ lor, ci a unui părinte mai mult sau mai puţin arţăgos.) Este o preluare creatoare a experienţei de la „Noră pentru mama“, o emisiune lunguiaţă de pe alt canal. Nu e plagiat, că nimeni nu scrie nimic, totul e oral, iar tinerii şi părinţii sunt alţii. Prezentatoarea mireselor e mai blondă, mai activă şi chiar mai agresivă decât prezentatoarea nurorilor. Restul, toţi cei veniţi „în casă“ sunt „deranjaţi“ (unii de alţii). Pentru că cineva a râs „malefic“ sau a spus „ceva“ ce „nu se cădea“ – a izbucnit scandalul. La centru sunt doi. Ea îl iubeşte şi el ţine „cel mai mult la fericirea ei“. Doar că mama lui a spus „ceva“ şi anume că „mireasa“ fiului ei s-ar putea angaja ca „damă de companie“ pentru doamne bogate din Vest, ca să facă rost de ceva bani. Dânsa a fost „afară“ şi ştie. Mama miresei e deranjată foc. Dânsa n-a fost „afară“, dar ştie că „damă de companie“ are mai multe înţelesuri. Cel cu fericirea iubitei încearcă să liniştească lucrurile, dar moderatoarea nu se potoleşte şi dă mereu imagini cu scandalul din „casă“. Prin telefon, intră în scandal şi deranjatul Gheorghe, tatăl „miresei“, furios că „unele“ o văd pe fata lui drept „baby-sitter, menajeră sau damă de companie“ şi „râd colegii mei din supermarket“. Tot el declară că iubitul e un „şmecher de cartier“, că „nu are niciun Dumnezeu“ şi că dânsul personal nu mai e de acord ca „maidanezul“ să fie logodnicul fetei. Maidanezul îl ascultă, înţelege şi spune că nu e deranjat. Iubita, în schimb, e deranjată de spusele tatălui. Mama ei declară solemn că dânsa îl place pe maidanez. S-ar întrevedea un happy end, dar secvenţele dure din „casă“ revin. Toţi se ceartă, se ameninţă. Pe ecran apare scris „Imagini la limită. Nu mai difuzăm!“. Mama iubitului îi ceartă pe toţi: „Nu fiţi nesimţiţi!“. Aproape la fel se poartă şi moderatoarea. Le spune că e deranjată şi dânsa „ca simplu privitor“. Că s-a ajuns la un „punct extrem de inuman“. Nu le spune însă că televiziunea nu e deranjată deloc, că, dimpotrivă, adoră scandalul de mahala.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC