Newsflash
Cultură

Demnitate și pragmatism

de Conf. dr. Mira FLOREA - ian. 29 2016
Demnitate și pragmatism
 Elaborarea primului Tratat de îngrijiri paliative la domiciliu, sub redacția dr. Marinela Olăroiu, aduce o valoroasă contribuție la implementarea Recomandării 1418 a Adunării parlamentare europene din 1999 privind protecția drepturilor bolnavilor nevindecabili și asigurarea demnității bolnavului în stadiu terminal. În toate țările Comunității Europene, implementarea îngrijirilor paliative reprezintă un proces complex, aflat în derulare. Elaborarea acestui gen de cărți, utile în formarea inițială și continuă a personalului de îngrijire în serviciile de paliație, se alătură eforturilor de creștere a calității îngrijirii bolnavilor cu boli cronice progresive oncologice și non-oncologice care au depășit stadiul curativ.
Tratatul conține șapte capitole, dintre care unele se disting ca fiind particulare acestui proiect editorial, abordând: particularitățile îngrijirii paliative a copilului și a vârstnicului cu multiple comorbidități; managementul aspectelor psihologice ale pacienților sub îngrijire paliativă, dar și a personalului medical implicat în serviciile paliative (inclusiv sindromul burn-out), rolul grupurilor de suport insuficient dezvoltate; elementele de protecție socială a bolnavilor aflați în tratament paliativ; aspectele culturale și spirituale ale îngrijirii paliative; aspectele etice ale sfârșitului vieții și abordarea procesului morții în epoca modernă și postmodernă.
  Capitolele „Managementul simptomelor și sindroamelor“, „Tehnici de îngrijire la domiciliu“ și „Manevre și intervenții terapeutice“ sunt bogat ilustrate cu imagini color, unele aparținând colecției Pacaro (Palliative Care in Romania), dar și cu tabele instructive, explicite, privind tratamentul, incidentele și complicațiile procedurilor invazive (ex: paracenteza și toracocenteza terapeutice).
  Sunt aspecte de un foarte mare interes pentru formarea competențelor medicilor de familie și asistentelor medicale din asistența medicală primară în domeniul îngrijirii la domiciliu. Multe din nevoile de îngrijire ale bolnavilor cu boli cronice avansate ar fi identificate astfel în timp util și mai ales rezolvate la domiciliu, la un cost mai redus și în mediul familiei, care se poate alătura ea însăși ca membru în echipa multidisciplinară de îngrijire la domiciliu.
Anexele tratatului prezintă o valoare pragmatică importantă pentru medicii de familie și chiar pentru rezidenții de medicină de familie. Acestea se pot constitui și într-un util suport pentru învățământul medical academic, care în ultimii cinci ani a introdus în câteva universități medicale din România – Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Brașov – module de îngrijiri paliative atât pentru studenți, dar și postuniversitar pentru instruirea rezidenților de medicina familiei, oncologie, neurologie, psihiatrie.
  Dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative dovedește că într-o societate demnitatea umană este respectată. Apariția acestui prim tratat de îngrijiri paliative la domiciliu aduce o contribuție valoroasă serviciilor de îngrijiri paliative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe