Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Delirul mistic și realitățile multiple

Studii clinice și psihopatologice, nu în număr foarte mare, au avut drept temă delirul mistic. În numărul 78 (iunie) al revistei trimestriale Buletinul Asociației Balint, sunt publicate două referate având ca subiect delirul mistic, dar și gestul suicidar în stare crepusculară. Primul, „The religious delusion and the «multiple realities» perspective”, semnat de Mircea Lăzărescu, Jenica Blajovan și Marinela Hurmuz, prezintă cititorilor 12 cazuri, selectate din Registrul de cazuri pentru psihoze Timișoara.
În rezumat, autorii arată că această cazuistică „evidențiază un proces patologic de depersonalizare/transpersonalizare”, care se derulează într-o lume simplificată și distorsionată. Cele mai recente cercetări dezvoltate de Gallagher, se îndreaptă și devin interesante din perspectiva doctrinei realităților multiple cu care ne confruntăm zilnic, scriu autorii. Este vorba despre lumea virtuală pe calculator, dar în aceeași măsură și de ficțiunea din literatură sau teatru.
Al doilea referat, „Autenticitatea gestului suicidar în starea crepusculară”, de dr. Simona Trifu, dr. Magda Nicola, dr. Eduard George Carp, prezintă „dinamica unui episod depresiv major ce asociază fenomene psihotice (...), având ca mecanism principal interpretativitatea delirantă”. Comiterea gestului suicidar se face pe „fondul îngustării câmpului de conștiență, cu păstrarea automatismelor motorii”. În mod particular, în cazul despre care fac citire autorii, al unui pacient în vârstă de 33 de ani, se constată prezența unui chist arahnoidian benign cu impact encefalografic. Studiul pornește de la autenticitate, care este esența bolii psihice, marea întrebare fiind când este el, pacientul, cel autentic. Apoi se face un istoric al bolii pacientului, se aplică teste psihologice și tratament terapeutic.
Din rubrica de „Știri din viața asociației” aflăm despre cursurile ținute de membrii Asociației Balint în perioada martie–mai 2018, cum ar fi, de exemplu, cel de la Cluj-Napoca, unde gazdă a fost prof. dr. Dan L. Dumitrașcu, care, împreună cu un grup de masteranzi de la Clinica medicală II, a asistat la prezentarea „Generalități despre Balint – teorie și practică” și lucrarea „Metoda Balint în sindromul de secătuire”. Și consilierii școlari din sectorul 5 al Capitalei s-au întâlnit, la Colegiul „Gh. Lazăr”, într-o ședință metodică, organizată de Irina de Hillerin, cu un grup Balint. Doi membri importanți ai asociației au participat la Conferința națională Balint din Bulgaria, unde au semnat și un protocol de colaborare între cele două țări, asemănător celor încheiate cu Republica Moldova și Ungaria.
    Ca planuri de viitor, Asociația Balint anunță, prin intermediul revistei de față, că va avea loc la Miercurea Ciuc, în perioada 27–30 septembrie 2018, cea de-a 25-a Conferință națională jubiliară Balint cu participare internațională.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC