Newsflash
Cultură

Delicatețea unui meșteșug de tradiție

de Dr. Raluca BULEA - feb. 6 2020
Delicatețea unui meșteșug de tradiție

Iubitorii artelor decorative și ai culturii maghiare pot vizita, până la 10 februarie 2020, la Institutul Balassi din București, expoziția itinerantă de ceramică „Zsolnay World Tour”.

Deopotrivă meșteșug și artă, născută din mâini anonime sau arhicunoscute, ceramica nu încetează nicicând să ne surprindă prin aspectele particulare care fac ca fiecare atelier sau fabrică să aibă propria sa unicitate – îngemănând desen, formă și culoare, care mai apoi capătă o finalitate practică sau una pur decorativă, menită să ne facă viața mai frumoasă.

Iubitorii artelor decorative și ai culturii maghiare pot vizita, până la 10 februarie 2020, la Institutul Balassi din București, expoziția itinerantă „Zsolnay World Tour”. Având ca motto „legenda vie”, expoziția este dedicată activității de peste 160 de ani și creațiilor deosebite ale celei mai renumite fabrici de ceramică și porțelan din Ungaria.

DSCN8975

Fondată în 1853 în orașul Pécs de către Miklós Zsolnay (1800–1880), fabrica Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt. a ajuns cunoscută pe întreg cuprinsul Imperiului Austro-ungar și dincolo de hotarele sale sub conducerea lui Vilmos Zsolnay (1828–1900), cel care a adus numeroase inovații proceselor de producere a obiectelor și plăcilor din ceramică și porțelan, care au făcut ca acestea să fie unice în lume. Recunoașterea a venit prin obținerea de premii la Expozițiile universale, atât din partea împăratului Franz Iosef, cât și din partea statului francez. Tradiția familiei a fost continuată de Julia Zsolnay, fiica lui Vilmos, de soțul acesteia, Tádé Sikorski, ale căror contribuții s-au remarcat în special în crearea de noi modele de obiecte, în ton cu tendințele artistice ale vremii lor, dar și de fiul Miklós, care a condus fabrica până la moartea sa în 1922. În anul 1948, fabrica a fost naționalizată, și nici măcar numele Zsolnay nu a mai fost întrebuințat, până la reorganizarea din 1982, recuperându-și ulterior renumele internațional, după încheierea privatizării în 1995.

DSCN8990

Pășind în holul central al Institutului Maghiar, ne surprinde o masă întinsă și gătită ca de zile mari, cu veselă din porțelan dantelat, decorat manual cu motive florale, în cel mai pur stil clasic al genului. Elementele specifice sunt date de culoarea fildeșului și de strălucirea glazurii faianțate, una dintre inovațiile lui Vilmos Zsolnay.

Trecând apoi în sălile destinate expozițiilor temporare, descoperim o altă intervenție tehnologică ce i-a adus faima: finisajul pieselor de ceramică cu eozină, având ca rezultat aspect irizat, multicolor, ca de curcubeu.

Merită în plus să amintim și de cea de-a treia inovație a fabricantului, plăcile din pirogranit, un fel de țigle din ceramică decorativă, al căror proces de producție și prelucrare prin ardere le-a făcut să fie rezistente mecanic și termic, dar a permis și îmbogățirea lor estetică. Din acest motiv, au fost folosite pentru acoperirea multor edificii publice, cel mai cunoscut fiind catedrala Sf. Mathias din Budapesta.

Obiectele care fac astăzi înconjurul lumii prezintă o mare varietate de forme și destinații, de la bijuterii și obiecte de birou, până la vaze, boluri și platouri, și încheind cu piese cu caracter pur decorativ, pe care le admirăm asemeni lucrărilor de artă.

DSCN8964

Admirăm forme și culori diferite, la fel și motivele decorative aplicate pentru a le desăvârși frumusețea, de la liniile abstracte ale perioadelor recente, mergând înapoi pe firul timpului, către fluiditatea specifică pentru curentul Art Nouveau, și ajungând la reprezentările florale și geometrice clasice, și chiar la explorarea temelor grafice turcești, arabe sau extrem orientale. Remarcăm faptul că, deși majoritatea obiectelor expuse sunt noi, realizate în ultimii 10 ani, pentru realizarea lor au fost folosite și schițele și modelele aflate de mult în patrimoniul de creație al fabricii, inclusiv câteva semnate de Julia Zsolnay și Tádé Sikorski la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În plus, dincolo de vitrinele cu piese de ceramică, spațiul expozițional este întregit prin prezentarea în câteva planșe fotografice de mari dimensiuni a unor detalii din alte lucrări ale fabricii Zolnay, ilustrând tehnica eozinei sau grafica specifică, pentru a ne apropia mai mult de un univers artistic fascinant.

DSCN8967

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe