Newsflash
Cultură

Delicateţe feminină în inima Capitalei

de Dr. Raluca BULEA - sept. 24 2021
Delicateţe feminină în inima Capitalei

Cea de-a opta ediţie a Art Safari, care se desfășoară între 16 și 26 septembrie, reunește în Centrul Vechi al Capitalei, pe str. Lipscani, o serie de artiști importanţi ai patrimoniului naţional.

Lucrările prezentate acoperă în special secolul XX, propunând totodată și o privire asupra câtorva dintre creatorii ce ne sunt contemporani. Fiind organizat sub patronajul Ministerului Culturii și al Comisiei Naţionale pentru UNESCO a României, Art Safari se bucură acum și de colaborarea cu două instituţii muzeale de anvergură, Muzeul Municipiului București (MMB) și Muzeul Naţional de Artă al României.

        Primul dintre muzee este cel care a organizat, sub îngrijirea Elenei Olariu, Pavilionul invitat, unde sub genericul „Seducţie și triumf în artă. Femei-artist din România” sunt prezentate creaţii feminine din patrimoniul MMB, organizate după un parcurs cronologic în sălile de la Arcub Gabroveni. Nina Arbore, Olga Greceanu și Cecilia Cuţescu-Storck sunt reprezentantele primelor generaţii de pictoriţe din ţara noastră, cărora li se alătură Miliţa Petrașcu în sfera sculpturii. Traseul continuă până în prezent cu alte nume cunoscute, precum Margareta Sterian, Micaela Eleutheriade, Geta Brătescu, Georgeta Năpăruș ori Sultana Maitec, cu lucrări reprezentative pentru stilul și tematica fiecăreia.

S Mutzner per Giverny
Samuel Mützner

Pe urmele lui Monet

        La Palatul Dacia România, cel care urmează să adăpostească Pinacoteca Bucureștiului, pot fi vizitate restul pavilioanelor Art Safari. Pavilionul Muzeal, cel care face în ultima vreme o retrospectivă a marilor pictori români, este dedicat acum lui Samuel Mützner (1884-1959). Acest artist a petrecut o bună perioadă de timp în tinereţe alături de Claude Monet la Giverny, în Franţa. De la acest amănunt biografic s-a inspirat curatoarea Rodica Marian intitulând retrospectiva „Pe urmele lui Claude Monet”, într-un discurs expoziţional ce reunește lucrări din patrimoniul marilor muzee din ţară, dar și din colecţii private.

        Peste zece săli, organizate cronologic și tematic, ne poartă de la picturile de factură impresionistă din perioada Giverny, la călătoriile exotice în America de Sud și Extremul Orient, cu popas la portretele și peisajele cu temă orientală. Artistul revine apoi din peregrinări, iar opera lui cunoaște o importantă perioadă de creaţie la Balcic și ulterior în Oltenia, la Șopârliţa, de unde putem admira scene de gen și multe peisaje, care în ultima parte a vieţii sale se concentrează preponderent asupra atmosferei citadine a Capitalei.

        Pavilionul Central, organizat de Călin Stegerean, directorul MNAR, este dedicat pictorului Constantin Piliuţă (1920-2003). „Culoare de zenit” ne invită la o călătorie printre personajele îndrăgite de artist, în lumea boemă a Bucureștiului, dar și printre peisajele sale, scenele invernale și tablourile cu flori. Parcursul prin muzeul temporar se încheie cu Pavilionul contemporan, care ne introduce în tendinţele artei contemporane românești prin expoziţia „Superheroes/Antiheroes”, organizată pe simeze de Raluca-Ilaria Demetrescu.

ETICHETEart safari

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe