Newsflash
Cultură

Decolteuri la balul epigramei

de Paula ROMANESCU - apr. 11 2016
Decolteuri la balul epigramei
     Passionaria Stoicescu ne-a surprins cu ironia sa bine coaptă în țestul înțelepciunii, prin recentul volum de epigrame Decoltate, apărut la editura „Detectiv Literar“ (București, 2015). Volumul este un adevărat regal de spirit prin care autoarea ia în derâdere prea cenușiile noastre idei, încorsetate în false pudori. Citind epigramele „decoltate“, te întrebi dacă nu cumva „decolteul“ este chiar în mintea cititorului și nicidecum în „inocența“ autoarei, care se declară obsedată „fără rușine, de scris și de citit/epigramând în genul trivial“. Ne mărturisește și de ce o face: „Vorbește clar redactorul din mine/Precum că-s obsedată... textual“. Și, mă rog, ce-am fi vrut de la această exigentă poetă care a buchisit ani buni ca redactor de carte pentru atâția confrați?
     Tot „decolteu“ să fie și semnalata bizarerie a acelui „fenomen contemporan/pe care te jenezi să-l recunoști: oare-i iubește Dumnezeu pe proști/de sunt atât de mulți și... tot apar?“, sau „porcăria“ repetată de niscai dedulciți la păcat când „multe alte noi greșeli așteaptă“?
     Eternele povești cu el și ea: soție, soț, amantă, soacră, noră, iubit(ă) de o viață sau de-o oră, bos, secretara jună, blondă, brună, gay și gheișe, toată lumea bună, pirandă, popi și deputați, ba chiar și președinți adevărați, sunt de poetă atacate grațios, fără cruțare, cu armamentul glumei din dotare. Să facem o escală printre acestea toate.
     Minunea bisericească prin care un biet popă a strâns bani din tot satul pentru a construi un clopot, pentru ca, până la urmă, „tot bănetul strâns/doar de-un Audi 7 i-a ajuns!“ la ce „decolteu“ s-ar potrivi? Dar „pudoarea” acelui președinte care, zice-se, ar fi propus în șagă, ca „numele orașului Băicoi/să se preschimbe pudic în Măi dragă“? Ce-ați avea de comentat despre curatul adevăr, cum că „femeia îmbogățită îndestul/independentă-i față de mascul“ în vreme ce el, amărâtul, „posesor de mari averi/e dependent la culme de... muieri!”? În sfârșit, să ne oprim la calamburul furtului, ilustrare perfectă a timpului cu care s-a nimerit să fim contemporani: „Ești hoț la musulmani? Te-au amputat!/Adio mâini făcând vreo furăciune... /Ești... imputat la altă națiune/iar la români ești sigur... deputat!“.
     Prin proaspătul său volum de epigrame, Passionaria Stoicescu și-a adjudecat un loc de prim rang între epigramiștii români contemporani și, chiar dacă vreuna dintre „decoltate“ vi se va părea prea... verde, îngăduiți totuși epigramelor să ia parte la balul hazului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe