Newsflash
Cultură

Decalogul artistului plastic

de Paula ROMANESCU - feb. 10 2017
Decalogul artistului plastic
     De când cu Decalogul acela care începe cu „Să nu…“, creatorii cei de lut însuflețit făcuți după chipul și asemănarea Lui au tot încercat să-și adapteze crezul la reguli și legi care să corespundă intensității focului interior în care-și vor fi ars imaterialul suflet pentru ca materiala alcătuire ieșită din mâinile lor să se poată numi artă.
     Trăiește chiar în timpul pe care-l numim al nostru un creator de artă pe care nu-l cuprinde o singură definire, el fiind deopotrivă pictor, grafician, gravor, sculptor și, mai cu seamă, poet dăltuitor de imagini în lemn, lut, culoare, cuvânt. Numele său este Mircia Dumitrescu, profesor universitar la Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, cu statut de doctor în arte vizuale.
     Arta sa nimeni și nimic n-ar putea s-o definească mai deplin decât lucrările care au fost expuse, până la sfârșitul acestui an, în sala de expoziții de la Biblioteca Academiei Române. Intrând în încăpere s-a deschis deodată un univers straniu și familiar, înconjurat de făpturi hieratice zămislite ca de duhul pământului, al codrilor, cântului de păsări, liniștii și neliniștii devenite chip de om. Într-un colț, undeva lângă o scară, Emil Cioran – imaginea exactă a celui ce va fi înțeles drama „Despre neajunsul de a te fi născut“.
     Este o pădure de verde străvezie cu tulpini zvelte și frunziș ca un chiot de lumină cântătoare. Iar dobitoacele din ograda țăranului, adunate într-o cuminte conviețuire, dialoghează în legea lor. Am spus lege? Atunci cred c-ar fi nimerit să amintim și „Decalogul pentru Mircia“, poezie scrisă de poetul Nichita Stănescu pentru artist:
     1) „Să nu-ți minți ochii cu ochii.“ (Asta parcă a mai spus-o și Micul Prinț al lui Antoine de Saint-Exupéry: „On ne voit bien quʼavec le cour. Lʼessentiel est invisible pour les yeux“.)
     2) „Să nu-ți furi realul în real.“ (Ce alt scop are arta decât să dea realității esență și înveliș nou?)
     3) „Să nu te înșeli pe tine însuți ca și cum ai fi altul.“ (Aici ar cam fi ceva de obiectat: dacă te-ai crede un altul, atunci înșelarea ți s-ar îngădui.)
     4) „Să nu vorbești în numele nimănuia, căci numele tău al nimănuia este.“ (Măcar să poată vorbi fiecare în numele său și să se facă, totuși, înțeles.)
     5) „Să-ți faci chip cioplit.“ (Aici credem că stă, ca într-un căuș de palmă dumnezeiască, miezul fierbinte al artei creatorului Mircia Dumitrescu.)
     6) „Să-ți faci chip din linii.“ (Vai, cât de straniu este păienjenișul de linii care recreează simplitatea redându-ne-o ca pe-o nouă minune pe care-o știam și totuși parcă nu.)
     7) „Să-ți faci chip din trilul ciocârliei.“ (La asta nu m-aș fi gândit niciodată. Dar acolo în pădurea fără cer, ca într-un univers de limpezi frunzișuri, dacă asculți cu sufletul, nu se poate să nu vezi chiar chipul tău de prea multă vreme ignorat și care, fără veste, îți iese în cale ca dintr-o răsfrângere din oglinda care-și aduce aminte că a fost cândva nisip.)
     8) „După ce le-ai făcut toate acestea, încearcă să le-mbrățișezi dacă poți.“ (Încercați, dacă trebuie, de mai multe ori. Veți reuși. Dar nu cumva să vă mințiți ochii sufletului!)
    9) „Îmbrățișarea chipului cu chip sărut se numește.“ (Nici nu se putea o mai succintă și mai clară tălmăcire a „Sărutului“ lui Brâncuși din cimitirul Montparnasse de la Paris, lucrare care veghează mormântul tinerei Tania Rașevskaia. Ar mai fi de zis că sculptorul Mircia Dumitrescu face prin lucrarea sa o adâncă reverență Magului de la Hobița Gorjului. Și știe el, dar și noi, de ce.)
   10) „Numai chipul se îmbrățișează cu chip, căci brațele sunt făcute pentru ararea câmpului.“ (Cât de vast trebuie să fie câmpul sculptorului-grafician-pictor-gravor-poet Mircia Dumitrescu și cât de neobosită ararea lui cu brațele-i adânc văzătoare.)
     Dintre multele premii și distincții ce i-au fost acordate, le voi aminti doar pe acelea cu care orice creator de artă ar trebui să fie considerat zeu național: premiul „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ pentru viziunea grafică și tipografică a Manuscriselor Mihai Eminescu; premiul național pentru renașterea cărții bibliofile, decernat de Ministerul Culturii și Cultelor; premiul Fundației Naționale pentru Știință și Artă pentru faximilarea integrală a Manuscriselor Mihai Eminescu.
     În rest: care rest? Toată arta sa este un întreg!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe