Newsflash
Cultură

De la un eveniment muzical la altul

de Anca FLOREA - iul. 14 2017
De la un eveniment muzical la altul
     În plină vară, chiar și pe caniculă, pe de o parte s-a prelungit stagiunea curentă până la început de iulie, iar pe alta debutează sau se pregătesc festivalurile deja tradiționale în București, dar și în multe alte locuri din țară. Muzeul „George Enescu”, de exemplu, a găzduit conferința „Receptarea lui George Enescu în contemporaneitate”, unde au vorbit muzicologii Valentina Sandu-Dediu, Antigona Rădulescu, Florinela Popa, Nicolae Gheorghiță. Momentul a fost urmat de recitalul susținut de violoncelistul Dan Cavassi și pianistul Viniciu Moroianu, interpretând opusuri enesciene de referință.
     Filarmonica bucureșteană a propus, sub bagheta lui Horia Andreescu, un concert beethovenian, al cărui solist a fost pianistul englez Michael Roll, încadrat de lucrări semnate de Irina Odăgescu și Dvořák. Orchestra Română de Tineret a oferit, la Ateneu, partituri de Șostakovici și Mendelssohn-Bartholdy, în colaborare cu violonistul Marc Bouchkov, la pupitru aflându-se mult promovatul Cristian Măcelaru (SUA). Programul a inaugurat astfel un turneu prin țară, excelentul ansamblu evoluând și la Sibiu, în seria „Concerte estivale – Zilele muzicale americano-române”. A doua zi a fost aplaudat la Timișoara, în cadrul proiectului „EU Laboratoires Orchestra”.
     O inițiativă interesantă a TVR pare să atragă un public numeros, serile derulate în grădina televiziunii, rezervate prioritar teatrului, aducând, la început de iulie, și baletul „Șeherezada” de Rimski-Korsakov, prezentată de Teatrul Muzical „Stela Popescu”, în regia și coregrafia adaptată de Ștefan Soare după celebra versiune creată cândva de Fokin.
    Primăria Capitalei, de această dată prin Opera Comică pentru Copii, organizează ediția a treia a Festivalului internațional cameral „Marile serate muzicale”, al cărui director artistic este, încă de la înființare, violoncelistul Anton Niculescu. Evenimentele, moderate de regizorul Cristian Mihăilescu, se derulează între 1 și 9 iulie, deopotrivă la Opera Comică și la Ateneu. Instrumentiști binecunoscuți din Austria, Elveția, Franța, Olanda, Japonia, Italia, Polonia și România au susținut concerte cu profil mai apropiat celor mici, așa cum a fost cel cuprinzând muzică decupată din coloana sonoră a filmelor de desene animate. Tot la Ateneu, între 7 și 9 iulie, se succed programe cuprinzând lucrări din repertoriul cameral, interpretate în diverse combinații instrumentale. Astfel, melomanii pot asculta, la 7 iulie, creații de Suk, Beethoven, Piazzolla sau Dohnányi, a doua zi opusuri de Bach, Busoni, Mozart, Enescu, Th. Grigoriu, Arensky, dar și lieduri de Cherubini, Massenet, Frank, Bottesini, Ceaikovski (abordate de soprana Felicia Filip în compania pianistului Koichiro Kanno și violoncelistului Anton Niculescu). Ultima seară de festival a fost rezervată compozițiilor lui Poulenc, Saint-Säens, Glazunov, Ceaikovski, Șcedrin, Paganini, Kreisler, Sarasate și Dvořák.
     În paralel are loc, la Arcub și în Piața „George Enescu”, ediția a șasea a Festivalului de jazz, între 3 și 9 iulie iubitorii genului având posibilitatea să asculte „poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music”, organizându-se și un concurs de jazz sau workshopuri cu artiști de Grammy.
     La Sighișoara se pregătește ediția a 14-a a Academiei de muzică, programată, ca de obicei, între 1 și 14 august, recitalurile completând cursurile de măiestrie și atelierele de creație, profesori și tineri muzicieni sosind din Elveția, Germania, Finlanda, Austria, Spania, Canada și România.
     Spre sfârșit de august, Opera din Timișoara invită la o nouă „repriză” de operă, operetă sau muzical, în ambianța Parcului rozelor, ediție deosebit de bogată în oferte, care se va prelungi până la toamnă.
     La Hunedoara, Deva și Oradea va avea loc Festivalul „Opera Nights” susținut de ansamblul Operei din Constanța, în timp ce la București va începe numărătoarea inversă pentru debutul Festivalului „George Enescu”. Vom avea deci câteva luni încărcate de muzică, care vor implica și alergătură de la un eveniment la altul. Dar, evident, merită!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe