
Prof. dr. Alexandru CONSTANTINOVICI
vineri, 29 aprilie 2011
(...) Datorită neuronavigaţiei, introduse curent în abordurile neurochirurgicale, s-au conturat metode de intervenţie neurochirurgicală cât mai anatomice, fără lezarea structurilor neurale şi vasculare. De la perioada „supereroică“, de excizie a tumorilor intracraniene prin operaţii extrem de complexe şi delabrante, s-a trecut treptat la operaţii minim invazive, pentru a nu leza structurile majore neurale. De altfel, neuroendoscopia joacă un rol important în deschiderea căilor lichidiene din hidrocefaliile obstructive şi în obţinerea de biopsii de la nivelul pereţilor ventriculari. (...)
(...) Datorită neuronavigaţiei, introduse curent
în abordurile neurochirurgicale, s-au conturat metode de intervenţie
neurochirurgicală cât mai anatomice, fără lezarea structurilor neurale şi vasculare. De la perioada „supereroică“, de excizie a tumorilor intracraniene prin operaţii extrem de complexe şi delabrante, s-a trecut treptat la operaţii minim invazive, pentru a nu leza structurile majore neurale. De altfel, neuroendoscopia joacă un rol important în deschiderea căilor lichidiene din hidrocefaliile obstructive şi în obţinerea de biopsii de la nivelul pereţilor ventriculari.
În aceste condiţii, apariţia monografiei ACTUALITĂŢI ÎN TUMORILE INTRACRANIENE (coordonatori: prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea şi dr. Ştefan Mircea Iencean) devine perfect justificată, în concordanţă cu întreaga paletă de cunoştinţe acumulate pe plan internaţional. Deloc întâmplător, câteva capitole importante sunt dedicate patologiei moleculare şi genetice în tumorile cerebrale primare.
Autorii aduc în discuţie clasificări moderne în
tumorile cerebrale şi aprofundează morfopatologia actuală din aceste
leziuni. Principiile de tratament modern sunt dezbătute separat, după
prezentarea simptomatologiei şi a explorărilor paraclinice.
Un capitol vast este rezervat adenomului hipofizar, întrucât în aceste leziuni există o interferenţă endocrină, oftalmologică şi neurochirurgicală, cu noi linii de deschidere, mai ales terapeutice, în viitor. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.