Newsflash
Cultură

De-atâtea anotimpuri

de Paula ROMANESCU - mar. 3 2017
De-atâtea anotimpuri
     Întinerim cu fiecare clipă care trece. Cum altfel să înțelegem Anotimpurile vieții, prin care se înveșmântă în vers sufletul poetului Iustinian Gr. Zegreanu, ca mai apoi să ajungă dinspre inocență spre iubire, pe drumuri hotărnicite cu credință, până-n hău de înțelepciune? S-ar crede că în strania întâmplare ca o viață de om, ordinea anotimpurilor (și numărul acestora) își așteaptă o nouă ordine, iar poetul tocmai asta face prin volumul de poezie apărut la Editura Avalon, în 2016.
     În anotimpul inocenței, poetul se crede „un înger pe pământ” ale cărui „aripi zdrențuite îl vor purta „odată și odată în zbor spre gândurile” sale. Tot acum se simte însuflețit de un vis, dintre acelea care-l purtau cândva rătăcitor sub bolta înstelată într-un basm fără nume. Ca un medic adevărat, poetul își pune singur diagnosticul: „o mână de neuroni într-o minte” „un creator de cuvinte”, având incertul privilegiu că „murind va rămâne nemuritor”.
     Primul capitol al volumului stă deci sub semnul inocenței. Și versurile nu dezertează de la această candoare. Pretenția poetului vizează miezul fierbinte al maladiei cu numele de poezie, pe care o vrea „un antidot universal ce vindecă prostia”. Este posibil – au mai încercat și alții experimentul –, însă prostia continuă să zburde ca mieii inocenți în pajiștile-n floare, în vreme ce gospodarul își ascute satârul.
     În „Ecce homo” și „Un fals elogiu” se simte o adiere minulesciană: „Sunt un amestec din tot ce au spus alții”, scrie Zegreanu. „Eu sunt o armonie de proză. Și de vers”, scria I. Minulescu. Poetul romanțelor pentru mai târziu l-a presimțit, poate, pe poetul Iustinian Gr. Zegreanu. În dialog cu Creatorul Universului însă, creatorul de poezie se simte tot copil. Și bine face.
    Atins de poezie ca de o „boală incurabilă”, poetul lasă în urmă anotimpul inocenței și se aruncă în iubire (capitolul II) cu o totală inconștiență. E pe acolo un trup de femeie, o femeie-floare, o mireasmă a voluptății, o dulce nebunie care scapă oricărui diagnostic, o ardere mocnită pe rug de-aduceri aminte. În fața acestora, el – „ostatic al gândurilor reci” „ca lichidul matern amniotic”.
    Abundența termenilor medicali ar trebui poate să creeze un mediu aseptic pentru biata poezie, obligată să treacă prin toate mediile sociale, prin toate zoaiele și virușii modelor, rămânând totuși pură. Când ajungem pe drumuri (capitolul trei, într-un anotimp incert), poetul ne avertizează că „zilele rămase în memoria de odinioară” ar fi „lucruri nefolositoare”. Cu alte cuvinte, tot înainte!
    Tot pe drumuri fiind, constată el un lucru pe care-l știm cu toții dintotdeauna: „N-am bani”, „Nici noi!”. I se mai pare și că „viitorul e departe”. „Aș!”. Mai bine să-l creadă pe Omar Khayyane când spune: „Omule, viitorul e-un hău necunoscut./Știi măcar dacă vorba ce-o-ncepi o vei sfârși?/Poate chiar mâine-n ăst larg univers vei fi asemenea celor care au și muncit demult”.
     Frumos, cu adevărat frumoase sunt versurile: „În ziua în care m-a albit lumina/Și toți aveau umbrele din cuvinte/Doar eu mi-am dezgropat rădăcina/Făcând cu soarele noi legăminte”. Cine să se mai înfioare de iarna din suflet, când ne-am deprins demult cu viforul din gând?
     Dar să trăiești în tine „ca-n chirie” nu se poate răbda. Soluția e să te botezi în credință (capitolul IV). Treci prin gândul lui Dumnezeu, înduri răstignirea, cauți sensul Cuvântului (dacă-l găsești, să nu te plângi că nu mai înțelegi nimic!), afli dacă Dumnezeu ți-a zâmbit în ziua când te-ai născut. Credința e pentru ca tu să înveți plânsul și mierea lacrimii și, pentru că, oricum ai da-o, „adus la marea judecată” vei fi găsit de-a pururi vinovat. Sau poate nu. Iată și ultimul anotimp – al cincilea – înțelepciunea. Dacă nici acum, atunci când? Uite, „și pe neuroni îi apucă crampa”…
     Și iată-ne ajunși la capăt de drum, după ce l-am petrecut pe poet prin cele cinci anotimpuri ale vieții. Mergi mai departe, poete, „că-n lume doar dragostea este, că-n vreme, la capăt, ne-așteaptă nu Moarte, ci altă poveste”. Parcă așa zicea Blaga.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe