Newsflash
Cultură

De astăzi începe ediția cu numărul 11 a Art Safari

de Florentina Ionescu - feb. 10 2023
De astăzi începe ediția cu numărul 11 a Art Safari

Vă puteți bucura de un Palat „doar pentru artă”, deschis pe timp de zi şi de noapte, în inima Bucureştiului, începând de astăzi, 10 februarie.

Cu un concept unic ce presupune schimbarea completă a expoziţiilor şi experienţelor o dată la trei luni, primul sezon expoziţional Art Safari 2023 va avea loc între 10 februarie şi 14 mai în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului Bucureşti), situat pe Lipscani nr. 18-20.

Puteți admira patru expoziţii:

1. mult aşteptata retrospectivă dedicată pictorului Ion Theodorescu-Sion (1882-1939);

2. Maeştrii picturii spaniole, printre care celebrul impresionist Joaquin Sorolla;

3. prestigiosul premiu al Franţei - Prix Marcel Duchamp;

4. şi o expoziţie de artă Supercontemporană românească.

Pe lângă acestea, la Art Safari (conceptul ediţiei 11) vă așteaptă instalaţii imersive, tururi nocturne cu muzică şi prosecco, o librărie şi o cafenea, potrivit unui comunicat de presă preluat de AGERPRES

art safari editia 11 februarie 2023

O experienţă completă de petrecere a timpului liber

În a doua parte a anului, Art Safari organizează două expoziţii de răsunet: „Love Stories”, cu lucrări din colecţia National Portrait Gallery, Londra; şi „Bags: Inside Out”, o expoziţie de genţi iconice din colecţia muzeului regal Victoria and Albert din Londra, care revine la Bucureşti.

„Art Safari este un muzeu al expoziţiilor temporare, fresh, care oferă o experienţă completă de petrecere a timpului liber, cu tururi ghidate de zi sau de noapte, un cadru perfect în care te bucuri de artă, dar şi de o ieşire cu prietenii, şi unde petreci timp de calitate alături de familie. Perfect şi pentru o seară de weekend! Un spaţiu de relaxare, distracţie, joacă, dar şi un spaţiu de învăţare pentru un public din ce în ce mai tânăr. Aducem chiar soarele Spaniei la Bucureşti, printr-o expoziţie surprinzătoare dedicată marilor maeştri impresionişti, dar şi artă franceză contemporană, cu artişti prezenţi în marile muzee internaţionale, ca Centre Pompidou şi MoMA, sau premiaţi la Festivalul de la Cannes”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia.

Patru expoziţii de artă românească şi internaţională de excepţie

1. „Ion Theodorescu-Sion. O viaţă de poveste”, curator dr. Elena Olariu

O nouă retrospectivă marca Art Safari şi Muzeul Municipiului Bucureşti aduce în atenţie un mare maestru al artei: pe Ion Theodorescu-Sion, artist care face parte din generaţia înnoitoare de la începutul secolului trecut, care propune noi tematici şi tehnici inovatoare, pe care le va raporta la realitatea românească. Pictorul a fost un unionist convins şi erou-militar al Primului Război Mondial (astfel că alături de picturile sale sunt expuse şi decoraţiile şi medaliile primite de acesta pentru eroismul său în Marele Război).

A studiat în România şi la Paris şi a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (Impresionism, Pointilism, Fovism, Cubism, Simbolism), ceea ce îl face special. Compoziţii Neo-româneşti monumentale, ţărani portretizaţi grandios, femei înfăţişate ca zeiţe ale pădurii şi naturi statice bogate în detalii, acestea sunt doar câteva dintre surprizele pe care expoziţia le dezvăluie vizitatorilor, într-o scenografie aparte. Art Safari reuneşte aprox. 150 lucrări de Sion din colecţii private şi din muzeele din toată România, multe dintre ele expuse pentru prima dată.

2. „Maeştrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea şi apariţia Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso

Expoziţia este construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquin Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaţionale a centenarului său, şi a lui Mariano Fortuny (1871-1949) - artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internaţional. Joaquin Sorolla a excelat în pictura de portrete şi lucrări monumentale cu teme sociale şi istorice. Lucrările sale se remarcă printr-o reprezentare dibace a oamenilor şi a peisajului sub lumina soarelui din ţara sa natală.

Rivalul său, Mariano Fortuny, a fost comparat cu celebrul impresionist Edouard Manet - operele spaniolului se bucurau de un mare succes la acea vreme, spre deosebire de picturile lui Manet, considerate scandaloase.

3. „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin

Din Franţa vin artişti consacraţi, recunoscuţi la nivel internaţional, ca Tatiana Trouve, Farah Atassi sau Michel Blazy.

Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume pentru artă contemporană, organizat de Asociaţia pentru Difuzarea Internaţională a Artei Franceze (ADIAF). Un "Palat al Memoriei", în Palatul Palatul Dacia-România! Din selecţia de artişti a curatorului şef de la Palais de Tokyo, Daria de Beauvais, face parte şi Mircea Cantor, singurul artist român care a câştigat acest premiu.

Un alt artist prezent la Bucureşti, Clement Cogitore, combină arta contemporană cu cinematografia. Pentru Opera din Paris a reinterpretat spectacolul de balet "Les Indes Galantes" - cu dansatori de Krump. Lucrările sale se regăsesc în colecţii precum Louis Vuitton, Daimler Art Collection sau muzeul Pompidou.

4. „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu

Arta generaţiei Z, care remixează curente, mişcări şi care prezintă teme ale realităţii de azi. Peste 50 de artişti din marile oraşe ale României, dar şi din Republica Moldova, se regăsesc în selecţia curatorului Mihai Zgondoiu.

De la picturi, video art, artă digitală, NFT, până la instalaţii, obiect şi artă textilă, cu siguranţă pe gustul publicului tânăr şi foarte tânăr, dar şi al celui curios de nou: Arta Supercontemporană trebuie privită cu mintea super deschisă!

Program Art Safari (10 februarie-14 mai 2023)

Joi-duminică - 12:00-21.00

Night Tours - în fiecare vineri şi sâmbătă 22:00-1:00 (experienţe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expoziţiile, muzică live şi prosecco)

Biletele se găsesc pe site-ul tickets.artsafari.ro/e?lang=ro sau pot fi cumpărate direct de la intrare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe