Newsflash
Cultură

Date de fiziologie actualizate

de Dr. M. M. - apr. 18 2014
Date de fiziologie actualizate
     E imposibil – cel puţin din punctul de vedere al eticii medicale – să anunţi apariţia oricărei lucrări scrise importante de fiziologie fără să aminteşti numele lui Daniel Danielopolu (1884–1955), marele înaintaş al acestei discipline. Sigur, corect din punct de vedere iatroistoric, n-ar trebui uitaţi nici Gheorghe Polizu (1819–1886), primul profesor de fiziologie la Bucureşti, ori zoologul Alexandru Vitzu (1852–1902) care, în propria-i casă, a instalat în 1883 un laborator de cercetări fiziologice, lucrând pe animale. Cu Danielopolu, ne situăm în modernitatea acestei discipline. Pasionat de cercetarea ştiinţifică, prin contribuţia sa esenţială a luat naştere Institutul de Fiziologie Normală şi Patologică din Bucureşti (1948), care astăzi îi poartă numele. Deşi clinician desăvârşit, a intuit rolul investigaţiilor paraclinice în elaborarea acurată a diagnosticului, creând laboratoare de fiziologie, radiologie, farmacologie experimentală şi umană, anatomie patologică, bacteriologie, un bloc chirurgical pentru operaţii neurovegetative (unic în ţară), în care se operau fibrele aferente vegetative cardiace, în ve­derea ameliorării circulaţiei coronariene şi a reducerii an­ginei pectorale. Danielopolu a studiat printre primii în lume sistemul neurovegetativ, introducând metode originale pentru investigarea acestuia, şi a fost, în acelaşi timp, un înaintaş al biociberneticii, concepând organismele şi funcţiile organelor ca pe nişte sisteme, aşa-numitul „meca­nism circular“. A apărat – în vremuri de restrişte dominate de o înţelegere greşită, defor­mată politic, a pavlovismului – ştiinţa medicală româ­nească, iar Academia de Medicină, al cărei secretar permanent a fost, este în fapt ideea şi creaţia sa (1935).
   România însă a continuat să aibă o pleiadă de mari fiziologi. O citare a unor nume, prin forţa lucrurilor incompletă, ar fi un demers incorect, chiar dacă m-aş hazarda să amintesc pe cele cu rezonanţă mondială, precum: N. Paulescu, Gr. T. Popa, George Emil Palade, Ioan Haulică, I. Baciu, Valeriu Neştianu, Gh. Benga ş.a. Esenţial este că, de-a lungul timpului, în ţara noastră s-a format o Şcoală de fiziologie, fiecare din cei care au reprezentat-o (conducând disciplina ca profesori în cadrul facultăţilor) contribuind la prestigiul acesteia.
     Pe măsura evoluţiei ştiinţei, fiziologilor li s-au alăturat fiziopatologii. Aşa se explică colaborarea între un fiziolog – prof. dr. Gh. Badiu – şi un fiziopatolog – prof. dr. I. Teodorescu Exarcu –, primul actualizând secţiunea de fiziologie a unei lucrări a celui de-al doilea autor citat („Anatomia şi fiziologia omului“, în colaborare cu V. Ranga), rezultând astfel o carte nouă Fiziologie umană (peste 750 de pagini). Redactorul de carte al Editurii Medicale, Liliana Petrescu, anunţă apariţia recentă (2014) a acestui volum – o sursă de informaţie actualizată, „care permite înţelegerea unor date moderne, fundamentale de fiziologie, bazate pe cele clasice. Autorii pun la îndemâna cititorilor date esenţiale de anatomie, în corelaţie cu funcţia, date de fiziologie, mecanisme de control şi reglare, utile atât studentului, cât şi clinicianului“, subliniind claritatea didactică a textului şi sprijinul iconografic (peste 400 de ilustraţii). Se menţionează cele şapte capitole privind funcţiile: respiratorie, circulatorie, digestivă, metabolică, excretorie, de reglare şi coordonare, de reproducere. Editura Medicală ţine să menţioneze faptul că recenta apariţie vine după mulţi ani în care nu a mai apărut niciun titlu în acest interesant domeniu, de la „Fiziologia“ regretatului acad. I. Haulică. Un cuvânt înainte este semnat de prof. dr. Ioana Anca Bădărău, de la Disciplina fiziologie I din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe