Newsflash
Cultură

Cuvântul, de la concret la abstract

de - dec. 28 2015
Cuvântul, de la concret la abstract
La sediul din București al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR) s-a desfășurat, la 7 noiembrie, un congres aniversar, în onoarea împlinirii unui sfert de secol de existență a SMSPR. Prof. dr. Mihai Ghiur și conf. dr. Corneliu Zeana, vicepreședinții organizației, au prezentat activitatea asociației de la precedentul congres și planurile de viitor, iar dr. Constantin Bogdan, președinte în exercițiu, activitatea internațională a acesteia. Profesorul Nicolae Marcu, președintele Societății Române de Istoria Medicinii, a făcut un istoric al celor 25 de ani de existență a SMSPR.
Manifestarea a cuprins și câteva expoziții – de pictură (Cenaclul de arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu“), de foto-haiku (dr. Jules Cohn Botea) –, lansări de carte, un concert de cameră (formația „Orfeu“, dirijată de profesorul Radu Cozărescu) și un recital de poezie (actrița Doina Ghițescu, pe poezii scrise de George Dinizvor și C. D. Zeletin). Au fost acordate diplome aniversare și jubiliare.
Medicul și scriitorul C. D. Zeletin, președintele de onoare al societății, a vorbit despre arta scriitoricească în situația particulară a medicului scriitor, discurs pe care îl redăm în cele ce urmează. (Dr. Mircea Ciuhuța)

 

     „Anumite încercări de sănătate personală prin care trec, vin totuși cu un benefic avertisment, amintindu-mi întâi de toate că sunt scriitor nu vorbitor și că lapidaritatea, coborâtoare din adjectivul latin lapidarius, exprimând concizia la care te obligă dăltuirea literei în piatră, trebuie să fie, în bună măsură, o cerință terapeutică a contemporaneității noastre, căci lumea se îneacă în puhoaie de vorbe, inutile, disimulatoare ori zvârlite departe de sens, prefigurând iminența unui sindrom Babel, cu nenumărate forme subclinice.
     Asta nu înseamnă că nu putem uza de un vocabular bogat, opulent sau fastuos, sau că nu putem folosi în exprimare întâmplarea, însă pe cea creatoare. Asta nu înseamnă că frumusețea pe care o poartă cuvintele nu are grație, atâta vreme cât grația este frumusețea în mișcare. Și arta noastră este investită cu mișcarea lor, fără de care comunicarea ideii ori a impresiei nu e cu putință.
     Asta nu înseamnă că poeții trebuie să uite troheul, dactilul, anapestul, amfibrahul ș.a.m.d., prozatorul răsuflarea vie a periodurilor sau dramaturgul dialogul cel dătător de viață. Nu să folosească toate acestea, dar să le știe, să-și săvârșească funcția lor incubatorie undeva prin ungherele memoriei. Pe fiecare cum îl prinde, fiecare să audă când este chemat. Și toți, de oricâtă spontaneitate și spirit euristic, inventiv, s-ar bucura, nu trebuie să uite întârzierea pe manuscris și frumusețea limbii românești.
     Într-un anume fel, noi, medici și scriitori, deci artiști, suntem dureros de echidistribuiți dansatori pe sârmă: o ezitare ne este fatală. Și n-ar fi nimic, deoarece mirificul și primejdiosul fir este prevăzut dedesubt cu salvatoare plase elastice, numai că acestea poartă numele de amatorism, diletantism (în sensul actual al termenului, nu în cel primar), aflare în treabă ș.a.m.d.
     Sunt fericit că ne aflăm iarăși împreună, după o perioadă zbuciumată de timp, în care, totuși, colegii noștri au publicat nenumărate cărți. Ne reconfortăm, atât cât e cu putință, solidaritatea de breaslă. Deși arta scrisului e deopotrivă dicteu al singurătății și operă de obște, depinde cum vrem s-o luăm, să ne aducem aminte de faptul că Nazarineanul recomanda fiilor harului: Rugați-vă împreună! Nici nu se poate altfel, deoarece, oricât de anahoretic ar fi, scriitorul are nevoie de un semn care să-l asculte, prin care să se confirme, să se întărească și să se înalțe.
     Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România, pe care o cunosc foarte bine, nu numai ca președinte fondator ales, dar și ca lector atent, are mulți membri de talent, unii de mare talent, muncitori și care se iau în serios. Portofoliul președintelui unei astfel de societăți este plin de manuscrise, trimise cu discreție, sfială și suflet deschis; pe unii nu mai dovedesc să-i admir, tineri sau mai puțin tineri. Societatea noastră trebuie însă împrospătată urgent cu talente tinere, dovedite, și care se bucură măcar de incipient prestigiu artistic și medical.
     În încheiere, vă doresc sănătate, lumină și zvâcnet creator în suflet. Și îmi permit să vă adresez îndemnul de a nu părăsi pixul cel atât de liber, creionul, tastele calculatorului ori stiloul. Toate aceste instrumente se pot exprima astăzi, trecându-le din concretețea lor într-o abstracție, printr-un singur cuvânt, vetust într-adevăr, dar pe care îl înălțăm la virtutea metaforei: Măria Sa Condeiul. A avea sau a nu avea condei! Cu această inefabilă instanță lăuntrică trebuie să dialogăm permanent.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe