Newsflash
Cultură

Curiozități medicale din lumea mondenă

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 12 2017
Curiozități medicale din lumea mondenă
     Profesorul Ioan Romoșan este un scriitor prolific și eficient, care și-a construit rapid o carieră prestigioasă, conducându-l cu pași siguri spre Academia de Științe Medicale. În ultimii ani, a devenit mai retras, dar a găsit mai mult timp pentru o creație de alt tip, cea de cultură medicală, ignorată din păcate de majoritatea șefilor de școală medicală.
     După eseistică și aforisme, iată-l pe profesorul Romoșan cu o carte bibliofilă dedicată unui subiect insolit și provocator, de mare interes pentru medici: cauzele de deces ale unor personalități feminine. După cărți de nefrologie, geriatrie, hepatologie, după două premii ale Academiei Române, profesorul Romoșan nu se ferește să abordeze și acest domeniu, „frivol” am putea spune.
     Astfel, în lucrarea Dicționarul enciclopedic. Moartea nemuritoarelor. Cum au decedat cele mai celebre femei din istoria lumii. File de lexicon medical, istoric și cultural, el prezintă peste o mie de femei celebre, cu portretul lor (gravură sau fotografie, în funcție de epocă), datele biografice succinte și cu expunerea cauzei de deces. Prezentarea acestora este în ordine alfabetică, de la Aaronsohn Sarah, spioană celebră care s-a sinucis, până la Zvereva Lidia, aviatoare rusă, moartă de tifos exantematic în Primul Război Mondial. Cartea se termină cu un eseu și cu aforisme legate de temă (un fel de memento mori). Este o carte generos ilustrată, concepută clar și util, aflată iată la a doua ediție (prima ediție a apărut în urmă cu cinci ani și s-a epuizat extrem de rapid), apărută anul trecut, în 101 exemplare, „pentru prieteni și cititori credincioși”.
     Ca medici, este important să știm cauzele de deces ale oamenilor iluștri, ca oameni de cultură, avem față de noi înșine datoria să ne completăm cunoștințele de cultură generală chiar cu subiecte mai puțin frecventate, dar nu lipsite de interes. Profesorul Romoșan își demonstrează prin această lucrare erudiția și acribia.
     Vreți să știți cum a murit, iau la întâmplare, actrița Marga Barbu? Insuficiență cardiacă; Eva Braun? Sinucidere (așa se știe); Ingrid Bergman? Cancer de sân; Kaethe Kruse, celebra creatoare de păpuși? Accident vascular cerebral; Maria de Medici? Insuficiență cardiacă, la Köln, pe atunci aparținând Franței sub numele de Cologne; Edith Piaf? Nu se știe sigur, era dependentă de droguri și putea fi cancer pulmonar sau bronhopneumonie; regina Ana Stuart a Angliei? Prin psihoză cu emaciere și bulimie (azi i-am zice tulburări alimentare). Și lista continuă. Sunt informații telegrafice, însă clar prezentate, care satisfac mici curiozități medicale sau mondene.
     Este o carte care se răsfoiește cu plăcere, mai ales în perioada vacanței. Autorul, care și-a editat lucrarea în regie proprie, ar trebui să extindă tirajul la mai mult de 101 exemplare, căci ar găsi cu siguranță mulți cititori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe