Newsflash
Cultură

Curajosul de la Țăndărică

de Candid STOICA - apr. 6 2017
Curajosul de la Țăndărică
     Teatrul Țăndărică are un trecut demn de marile teatre ale lumii. Încă de la înființare a fost în atenția publicului format din copii, adolescenți și chiar adulți, cu ale sale faimoase spectacole și renumiți creatori: Ioana Constantinescu, Renne Silviu, Mioara Buescu, Ștefan Hablinschi, Ștefan Lenkisch, Ella Conovici, Hanny (Honora) Lupașcu. O parte dintre aceste merite revin indubitabil celei care a condus teatrul ani întregi cu talent, îndemânare, inteligență și fler artistic, ceea ce se pare că le lipsește, cu rare excepții, directorilor actuali.
     Spectacole precum „Umor pe sfori”, „Mâna cu cinci degete”, „Eu și materia moartă”, „Till eulenspiegel”, „Visul unei nopți de vară” (amintesc la întâmplare) au avut o faimă internațională, iar una dintre marionete (Țăndărică, fărʼde-frică), mânuită de Dorina Tănăsescu, a devenit emblema teatrului. Un alt artist păpușar al teatrului a devenit vedetă de televiziune mânuind și el o păpușă devenită celebră: Așchiuță. Dar grosul producției teatrului erau spectacolele pentru copii, care se jucau de sute de ori, cum este și cel (dar nu este singurul) care a fost întinerit după aproape o jumătate de secol: Tigrișorul Petre.
     Acum mai bine de 50 de ani, a avut loc premiera spectacolului cu marionete al teatrului Țăndărică, „Tigrișorul Petre”, sub conducerea regizorală a lui Ștefan Lenkisch (marionete: Ella Conovici). Marionetele erau mânuite de echipa de elită a teatrului, din care făceau parte Dorina Tănăsescu, Antigona Papazicopol, Renne Zola etc. Generații întregi de copii au urmărit și aplaudat înduioșătoarea poveste, scrisă de Hanna Januszewska, a unui tigrișor timid de care râdeau copios și disprețuitor confrații lui mai mari. Toți cei care au mânuit atunci marionetele nu mai sunt însă printre noi.
     Prin anii ʼ80, „Tigrișorul Petre” a fost preluat de o altă echipă de mânuitori – Florentina Tănase, Rodica Dobre, Ina Roman, Sara Dan, Paul Ionescu, Sonia Neagu etc. –, care au bucurat în continuare micuții spectatori cu același succes. De curând, la inițiativa noului director al teatrului, Călin Mocanu (teatru care mai nou nu se mai numește de marionete și păpuși, ca odinioară, ci doar de animație), o altă echipă, condusă de Florentina Tănase, a reușit să aducă la lumina rampei cazul insolit al fricosului pui de tigru, căruia puternicii și fioroșii tigri ai ținutului unde el trăia i-au retras dungile negre de pe blană, spre marea supărare a acestuia. La un moment dat, însă, în lumea familiei animalelor se întâmplă un miracol: nevoit să-și salveze mama, grav bolnavă, micul Petre are îndrăzneala de a merge la oraș și a aduce un doctor care s-o facă bine. Gestul este considerat unul de mare curaj, ceea ce îi determină pe cei în drept să-i restituie dungile retrase, semn indubitabil că nu mai este fricos. Totul se termină într-o atmosferă de veselie generală, pe care noii actori marionetiști o transmit în sală.
     Ce pildă frumoasă de învățământ pentru noua generație! Ce bucurie pe micii spectatori!  Marionetele Ellei Conovici și decorurile lui Ștefan Hablinski au fost refăcute cu succes de Emilia Furduiu. Noii actori marionetiști, atent îndrumați de Florentina Tănase, sunt Andreea Ionescu (Tigrișorul Petre), Angela Filipescu, Cristina Roșianu, Paul Ionescu, George Simian, George Năstase. Ei se dovedesc tot atât de talentați ca predecesorii lor, mânuind cu îndemânare și talent marionetele respective, dându-le astfel viață. Vocile personajelor aparțin Lilianei Gavrilescu, lui Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Adrian Lefter, Petronela Tănase, Angela Filipescu, Paul Ionescu, Cristina Roșianu, Andreea Ionescu, George Simian, George Năstase.
     Miraculos pentru copii, ca și pentru adulții din sală, este momentul final, când se ridică mantoul care maschează pasarela și descoperă artiștii marionetiști aplecați peste firele păpușilor lor. Părinți, bunici, mătuși, nepoți, degrabă veniți cu toții să-l vedeți pe Petre cel fricos care a devenit curajos!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe