Newsflash
Cultură

Cultura hispanică, din nou în mijlocul publicului

de Dr. Raluca BULEA - iun. 25 2021
Cultura hispanică, din nou în mijlocul publicului

După o lungă perioadă de activităţi exclusiv online, Institutul Cervantes din București a revenit cu propuneri culturale ce au însemnat reîntâlnirea faţă în faţă cu cei interesaţi de hispanism.

DSCN9705Așezat în inima Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, spaţiul expoziţional Modul Cărturești s-a dovedit a fi cea mai inspirată alegere pentru a găzdui până mâine, 26 iunie, o expoziţie ce îi aduce în primplan pe creatorii tineri din Spania. Ei au ales ca mod de exprimare ilustraţia de carte și banda desenată sub genericul „20 de ani de benzi desenate. Premiile Injuve”.

Realizată de Institutul Cervantes și Instituto de la Juventud, expoziţia ne oferă nu doar parcursul cronologic al câștigătorilor din 1998 până în 2017, ci și devenirea acestora în timp.

Curatorul Gerardo Vilches critic, istoric și profesor de știinţe sociale la Universidad Europea din Madrid, a ales să prezinte, alături de lucrarea
ce a primit în fiecare an Premiul pentru Benzi desenate și Ilustraţii Injuve, și o lucrare recentă a aceluiași autor.

Seară culturală emoţionantă

La sediul propriu, seria de activităţi cu public a Institutului Cervantes a fost deschisă, la finalul lunii trecute, de un eveniment special, plănuit iniţial a avea loc în 2020.

Este vorba despre lansarea antologiei „Revoluţie și inocenţă”, o selecţie de poeme din opera scriitorului uruguaian Mario Benedetti (1920-2009), apărută la Casa de Editură Max Blecher, în traducerea Ligiei Kesișian și a lui Claudiu Komartin.  A fost o serată culturală emoţionantă, inclusă în programul aniversării a trei decenii de existenţă a instituţiei.

Organizat în colaborare cu Ambasada Uruguay la București și cu Fundaţia „Mario Benedetti” din Uruguay, evenimentul a dorit să marcheze centenarul nașterii scriitorului latino-american, subliniind cu această ocazie activitatea sa de poet, foarte puţin cunoscută la noi.

Screenshot 2021-06-24 232231

Remarcat la nivel internaţional în special ca romancier și eseist, cunoscut, de asemenea, pentru implicarea sa socială și politică ce l-a purtat chiar și
pe drumul exilului în Cuba și Spania, Mario Benedetti a debutat
în literatură ca poet, și a publicat numeroase volume de-a lungul vieţii, în paralel cu activitatea sa jurnalistică.

Selecţia pe care a făcut-o Claudiu Komartin face abstracţie de cronologie și este menită a fi citită ca un tot unitar, care să creioneze portretul unui scriitor perfect ancorat în realităţile înconjurătoare.

El se adresează contemporanilor folosind metafore și repere cunoscute de toţi. Unele dintre versurile sale au fost puse pe muzică și au devenit cântece faimoase.

Pentru a desăvârși portretul acestui remarcabil autor, seara s-a
încheiat cu vizionarea unui interviu pe care Mario Benedetti i l-a acordat la Televiziunea Spaniolă, în 1978, reputatului jurnalist Joaquín Soler.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe