Ca să poţi cuceri inima unei femei îi oferi o floare. La fel, ca să deschizi inima unei ţări, creaţiile culturale rămân mereu o posibilă cheie. Argumente pentru o asemenea teză descoperim şi în relatarea semnată de dna dr. Raluca Bulea la rubrica Institute culturale. (...) "> Cultura, cel mai bun ambasador - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Cultura, cel mai bun ambasador

de Dr. Raluca BULEA - dec. 3 2010
Cultura, cel mai bun ambasador

   Ca să poţi cuceri inima unei femei îi oferi o floare. La fel, ca să deschizi inima unei ţări, creaţiile culturale rămân mereu o posibilă cheie. Argumente pentru o asemenea teză descoperim şi în relatarea semnată de dna dr. Raluca Bulea la rubrica Institute culturale. (...)
 

    La plimbare prin Bucureşti, ne bucurăm de zilele neobişnuit de frumoase pe care ni le-a dăruit această toamnă. Îndreptându-ne spre partea mai veche a oraşului, dincolo de Calea Moşilor, printre frunzele care sunt deja toate galbene şi mai mult pe jos decât în copaci, întrezărim, în Piaţa Pache Protopopescu, steagul alb-albastru al Greciei. Perspectiva bulevardului ni se deschide cu Biserica Greacă, monument mai puţin cunoscut al Capitalei, care, deşi încununată de crucea creştină, ne duce de îndată cu gândul la zeii din Olimp, prin arhitectura sa de templu ionic. Construită în anul 1899, aparţine unei serii de edificii de cult ale unor comunităţi etnice care au adus cu ele la Bucureşti exemple de arhitectură reprezentative pentru formele istorice ale spiritului naţional.
    Şi dacă ne mutăm uşor privirea de la biserica ce prezintă un aspect cu totul diferit de canoanele bizantine respectate de lăcaşurile de cult ortodoxe, vom descoperi acelaşi steag pe o clădire aflată la nr. 6, pe bulevardul Pache Protopopescu. Aici este găzduită, din luna septembrie a acestui an, Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti. Funcţionând în ţara noastră de relativ puţin timp (în luna octombrie s-au înplinit 2 ani de activitate în România), această instituţie este un Centru al Hellenic Foundation for Culture, cu sediul la Atena. Fundaţia mamă a fost creată în anul 1992, cu scopul de a promova cultura grecească şi de a răspândi limba greacă peste tot în lume, misiune pe care o îndeplineşte prin intermediul filialelor, birourilor şi centrelor deschise în Europa, Statele Unite şi Australia.
     La Bucureşti, Fundaţia Culturală Greacă şi-a făcut debutul cu un eveniment cultural deosebit, legat de tradiţia creştină: expoziţia „De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului. Icoane bizantine şi post-bizantine din Grecia”, găzduită timp de trei luni, în toamna anului 2008, de Muzeul naţional de Artă al României. A fost adusă astfel în faţa publicului românesc partea cea mai profundă a spiritualităţii greceşti, întâlnirea desfăşurându-se în spaţiul comun reprezentat de icoana ortodoxă, cu exponate provenind de la muzee de prestigiu din Grecia.
    Începând de atunci, Fundaţia a continuat să înscrie repere importante în spaţiul cultural bucureştean, prin conferinţe pe teme economice şi sociale, expoziţii de fotografie, concerte de muzică clasică şi jazz, spectacole de muzică, dans şi poezie, şi nu în ultimul rând, cu spectacole de teatru, artă pe care încă din antichitate grecii au  cultivat-o şi au oferit-o mai departe lumii întregi. În acest context, ca urmare a propunerii de parteneriat lansate institutelor culturale străine din România de către Teatrul Naţional din Bucureşti, a fost organizat la data de15 noiembrie a.c., la sala Atelier, spectacolul  de teatru şi dans „...şi Julieta”, inspirat de piesa omonimă a lui Akis Dimou.
    Fiind membră a EUNIC România (după cum şi instituţia din Atena este membră a EUNIC Europa – European Union National Institutes For Culture), Fundaţia Culturală Greacă a participat în 2009 şi 2010 la Noaptea Institutelor Culturale cu proiecţii de filme, muzică tradiţională şi concursuri de cunoaşterea limbii greceşti. Aceste din urmă sunt îndreptaţite şi datorită faptului că o parte a activităţii desfăşurate de Fundaţie este legată de limbă, atât prin cursuri de învăţare a acesteia, pentru diferite niveluri, cât şi prin organizarea şi susţinerea de ateliere şi semniarii de traducere, şi prin încurajarea traducerii în limba română a operelor scriitorilor greci. Literatura grecească este promovată şi prin prezenţa la târgurile de carte care se desfăşoară periodic în Bucureşti, aşa cum a fost recenta participare la cea de a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură.
    Prin toate aceste activităţi, Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti îşi îndeplineşte cu prisosinţă misiunile pe care le are în calitate de centru al Hellenic Foundation for Culture, acelea de a preda limba greacă şi de a promova cultura şi civilizaţia grecească în colaborare cu instituţiile culturale publice şi private, organizând evenimente culturale şi artistice importante. În mod special în România, există şi un alt rol legat de continuarea îndelungatelor legături istorice dintre Grecia şi România, de promovarea dialogului interbalcanic şi de construirea, dincolo de relaţiile economice şi politice, şi a unor parteneriate culturale. Pentru următoarea perioadă, cei interesaţi de cultura grecească vor putea să viziteze, la sediul instituţiei, expoziţia „Nikos Kavvadias, poetul mărilor şi al iubirii neîmplinite”, deschisă în perioada 6 decembrie 2010 – 6 februarie 2011. Prin această expoziție, Fundaţia Culturală Greacă îşi propune să-l prezinte publicului din România pe poetul grec Nikos Kavvadia (1910-1975), caracterizat ca fiind un Ulise modern, doar că nu s-a aflat niciodată în căutarea uscatului, fiind îndrăgostit de mare şi de porturi. Expoziţia va prezenta publicului imagini din viaţa şi călătoriile poetului, fotografii cu oameni şi porturi care îi ilustrează poemele, precum şi poezii traduse în limba română, care să îl apropie de vizitator. În completare vor putea fi parcurse date biografice, şi o colecţie a volumelor publicate în Grecia, şi multe altele. Şi puţin înainte de sărbătoarea Crăciunului, pe 19 decembrie, va avea loc un concert de colinde greceşti şi româneşti, care să ne introducă deja în atmosfera atât de frumoasă a acestei perioade a anului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe