Newsflash
Cultură

Culorile verii sub jarul soarelui

de Paula ROMANESCU - aug. 10 2015
Culorile verii sub jarul soarelui
     Dr. Suzana Bantaș – ex-președintă a Cenaclului de Arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu“ – este ilustrarea perfectă a zicerii poetului Marin Sorescu: „Ne mai rămâne mereu ceva de adăugat la povestea cu numele de viață“. Născută la 28 mai 1922 într-o familie de intelectuali rafinați, a făcut studii de drept și, respectiv, Academia Belle Arte din Iași ca, după refugiul din calea „eliberatorilor“ roșii din cel de-al Doilea Război Mondial să-și ia licența în Arte la București, cu prof. Jean Steriadi. Anul 1958 este cel în care termină Facultatea de Medicină Generală din Capitală, ca specialist în urgențe medico-chirurgicale.
     După ce în 1971 a devenit membră a Cenaclului „Ion Țuculescu“ (ulterior, președinta și actualmente președintă de onoare), dedicându-se picturii pe de-a-ntregul după 1990 și devenind membră a UAP din România, Suzana Bantaș a urmărit cu tenacitate atragerea unui număr cât mai mare de creatori de frumos din lumea medicală românească în cadrul Cenaclului. A organizat an de an expoziții colective ale acestora, lucrând la rândul său la „curtea măriei sale pictura“, unde a reinventat anotimpuri, a topit pe pânză sori, zboruri, ninsori, aureole de floare și portrete.
     Marți, 7 iulie a.c., la Sala foaier de la Palatul Cercului Militar Național, a avut loc vernisajul noii sale expoziții de pictură Culorile verii, în care a strecurat (ca pentru a domoli jarul Soarelui, devenit vâlvătaie în aceste zile) un „Ram de gutui japonez“ și un „Buchet de mai“, ba chiar o „Explozie florală“ cu bujori, lalele și magnolii, în „Bucureștiul vechi“, ca mai apoi să ne poarte pe crestele zăpezilor de munte, la Bucegi, în livada de la Breaza, la Sibiel, pe Dunăre. Totul pare prins într-un „curcubeu exotic“ sub care ar fi loc și pentru un „studiu de argintărie“ și pentru un vis (de pisică?) ca un zbenghi jucăuș sub o privire mult prea atentă a unor ochi de femeie care va fi renunțat să viseze.
     La cei 93 de ani ai săi, dr. Suzana Bantaș are ca pictor (fără nici un „încă“!) foarte multe de spus. Și o face cu seninătate, cu bucurie, cu zel și neodihnă dintre acelea care interzic cugetului să vegheze.
     Mai luminoase ca oricând, tablourile sale sunt un imn înălțat vieții și bucuriei de a trăi. Ce altceva este lucrarea „Casa cu tărtăcuțe“, dacă nu o concentrare de aur cald în rotundul bostanilor de lângă pridvorul casei părintești, ca o poartă de rai neinterzis luminată de pere-lampadar și frunze-tezaur, de veșnicii de-o clipă.
     Am întrebat-o pe distinsa amfitrioană de la Sala foaier, care găzduiește între 6 și 19 iulie lucrările sale, a câta expoziție personală ar fi aceasta? Mi-a zâmbit generos și m-a lăsat să înțeleg din gestul vag al mâinilor că are ceva mai bun de făcut decât să contabilizeze prezența de simeze de-a lungul timpului. În plus, vioiciunea mișcărilor sale arată și ea o perfectă ancorare în viață, în lumea ca o pajiște de culoare, cu oameni, vise, realizări, umbre.
     Da, Suzana Bantaș – om de drept, medic, pictor – este măsura exactă a legii potrivit căreia, dacă ne mai rămâne mereu ceva de spus, trebuie s-o facem cu fiecare clipă care trece pentru ca să nu ne întrebăm într-o zi: „Venirea mea n-aduse niciun adaos lumii?“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe