Newsflash
Cultură

Cu vara în suflet

de Paula ROMANESCU - aug. 11 2017
Cu vara în suflet
     Membrii Cenaclului de Arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu” din Capitală s-au reunit pentru a ne arăta „Vara din suflet” – o expoziție de artă ce include pictură, sculptură și grafică, prezentată publicului la Sala Rondă a Cercului Militar Național în perioada 17–30 iulie.
     Cu această ocazie, 30 de expozanți au prezentat fiecare câte o lucrare: peisaje, vitralii, naturi statice, ca niște bulgări de soare cărora le e dor de pământ. Georgiana Pîrlogea a prezentat o „Muzică a verii”, topită în ape de sticlă colorată într-o manieră al cărei secret îl deține și ni-l ilustrează cu neasemuită pricepere artista. Nu departe de acea muzică preschimbată în floare sunt expuse două miniaturi de sculptură în lemn, cu titlul „Pereche”, semnate Florin Botez. Stând neclintite în corectitudinea lor morală pe suportul de lemn, ele conturează ideea de cuplu și spun o poveste: „A fost odată un tânăr care și-a ales dintre frumoasele pământului pe cea mai frumoasă, s-au unit întru iubire și au trăit fericiți mulți ani că nici moartea nu s-a îndurat să-i despartă, mutându-le povestea într-un lemn cât s-o afle din veac în veac și cei care poate nu vor mai ști cândva sensul înalt al noțiunii de Pereche”.
     Mereu prezent în expozițiile de artă ale pictorilor-medici încă de la înființarea cenaclului „Ion Țuculescu”, Moțiu Petru dă strălucire de metal nobil unei tipsii în care își răsfrânge rotundul un pepene verde, cât să aducă verii gust, răcoare și prospețime. În același registru, un pic mai încolo, este „Natură statică cu carafă” de Mihaela Preda. La fel de neobosită este și Suzana Bantaș. Pentru vara ei din suflet, pictorița ne propune „Un vis” de ape legănate de Lună.
     Geometrizat și prins în griuri diafane, tabloul „Scări” de Cristian Brănescu pare să ilustreze eternele scări sociale pe care se cațără niște umbre cu vagi contururi de făpturi umane. În partea superioară, contururile devin mai clare. Pe scările inferioare însă, găsim doar multă zbatere, încrâncenare, speranță, disperare. Tot așa, viața omului nu-i decât un clar-neclar de cărări până la găsirea treptei din înalt.
   Grupul de pictorițe tinere – Elvira Cârnu, Severina Cojocaru, Atena Corlățeanu, Ecaterina Mateescu, Felicia Urziceanu, Anca Bozianu – propune lucrări ce se înscriu pe drumul urcător al rodirii artei. Iar Maria Mănucă își învăluie vara din suflet în maramă de borangic, dând chipului omenesc o aură de miere, grea de amarul cine știe cărei singurătăți.
    Vine apoi generația mai nou integrată în marea familie a Cenaclului „Ion Țuculescu”, aducând o doză de prospețime și îndrăzneală creatoare. Amalia Cătescu ne traduce liniștea mării, dar și vuietul de valuri încătușat în cochilia unei scoici. Mariana Platon, Florentina Popescu, Maria Dăbuleanu, tot la mare ne poartă. Dar lacul cel cuminte ne este mai aproape, iar Cristina Alexe îl încarcă de „Nuferi roz”, în timp ce Cosmina Catrina îi sparge liniștea cu o „Cascadă”.
     Mutând privirea spre alte peisaje, ni se arată niște cai liberi, fără frâu, cum liberă este imaginația Elenei Demetrescu – coordonatoarea activității cenacliștilor și președintele de facto al Cenaclului „Țuculescu” – și, „Cai vara” de Gabriela Trușcă.
     Departe de mare, de lacul cu sau fără nuferi și de cai în galop, Ana-Maria Runcan ne poartă prin Munții Apuseni, Laura Tudose amestecă amurgul cu florile de maci, iar Ofelia Huțul ne deschide „Casa fericirii” în care ar sta atât de bine „Autoportretul” lui George Dima și iluminatul vitraliu „Compoziție de vară” semnat de Radu Stoenescu. Dar între atâta liniște de vară, „Neliniștea” de care ne dă veste Iulia Manolescu face notă aparte. Noroc cu „Anotimpurile de suflete pereche” a Corinei Chirilă, care redesenează forma inimii din arcuiri de brațe.
     Salonul de vară – expoziția colectivă a membrilor Cenaclului Țuculescu poate fi considerat o nouă izbândă artistică. Activitatea artistică în selecta lume medicală românească e pe mâini bune. Așteptăm toamnele cu fructe dulci din sufletul de vară al acestor oameni pentru care urâtul nu există.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe