Newsflash
Cultură

Cu șarm, despre intestin

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - aug. 16 2016
Cu șarm, despre intestin
     Anul trecut, una dintre cele mai bine vândute cărți în Germania, a fost Darm mit Charme, al tinerei pe atunci studentă la medicină Giulia Enders. Născută în 1990 și studiind gastroenterologia la facultatea de medicină din Frankfurt, tânăra, care ne zâmbește „cu mult șarm“ de pe coperta cărții, a dat lovitura: peste 500.000 de exemplare vândute, traducerea cărții în circa 20 de țări, situarea ei pe raftul de bestsellere de la intrarea în librării luni la rând. Și, nu în ultimul rând, mulți bani în cont, binemeritați. Astfel, ea a devenit o răsfățată a presei și televiziunii, considerându-se un adevărat eveniment faptul că a reușit să scrie și să impună o astfel de lucrare.
     Autoarea, care acum este doctorandă, a câștigat un concurs de prezentare științifică în 2012 la Freiburg. Editura Ullstein a avut inspirația să îi ceară să scrie o carte bazată pe această prezentare. Cartea a apărut încă în 2014, iar impactul ei s-a răspândit ca o avalanșă ce se rostogolește și în prezent. Ce are ea atât de cuceritor (șarmant)? Trebuie să recunosc că după ce am citit-o, în original, am simțit o vie simpatie pentru tânăra autoare: prezintă originalitate, inteligență, cunoașterea problemei, umor, stil.
     Giulia Enders are meritul că, izbindu-se de problemele medicale complexe ale tubului digestiv, așa cum se predau ele la cursul pentru studenți, nu s-a mulțumit cu ce era în manual și a studiat bibliografia exhaustiv (este drept, nu este redată în stil Vancouver, dar nici cartea nu este de știință pură, ci de diseminare a științei). Anatomia, fiziologia și patologia tubului digestiv sunt prezentate cu mult umor și cu autoironie. Lucrurile științifice grele sunt prezentate firesc, pentru a fi citite cu plăcere și înțelese de „profani“. Stilul este impecabil și se adresează bolnavilor digestivi sau aparținătorilor de toate generațiile. Așa se explică și succesul din librării.
     Structura cărții nu este cea a unui manual, dar urmărește firul călăuzitor al cărților didactice. Are trei capitole mari: Darm mit Charme (joc de cuvinte intraductibil – Intestine cu șarm) unde se ocupă de defecare, de impactul alimentelor, alergiile alimentare, vărsături (nu se ferește a folosi cuvinte din limbajul cotidian). Partea a doua este mai riguroasă și discută inervația intestinului, pentru a explica tulburările de motilitate și funcționale. A treia parte abordează inconturnabila problematică a florei microbiene, atât de prezentă în literatura de specialitate sau de popularizare în acești ani.
     Cartea beneficiază de ilustrații alb-negru de tip caricatural ale surorii mai mari, Jill Enders, grafician profesionist cu activitate și în America. Închizând această carte după citirea ei, mi-am dorit două lucruri: să fie tradusă în românește și să am și eu astfel de studenți prodigioși.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe