Newsflash
Cultură

Cu inima în palmă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 17 2014
Cu inima în palmă
   Când am ajuns în sala multimedia din Casa Albastră a Muzeului Naţional Brukenthal, Cristina era înconjurată de o clasă întreagă de liceeni, cărora le explica etapele unei operaţii pe cord deschis, aşa cum le-a surprins ea în fotografii. În difuzoare tocmai se auzea ceea ce se întâmplă în realitate în blocul operator, sunetul deloc plăcut al sternotomului pus în funcţiune, pe fondul piuitului regulat al monitorului, chiar ritmul bătăilor cardiace. Curioşi, adolescenţii au poposit îndelung în faţa fotografiilor, au pus multe întrebări, iar unii au hotărât la final că vor da la medicină. Ei au fost doar câţiva dintre mulţii vizitatori de toate vârstele ai expoziţiei foto-senzoriale Gentle Violence – The Heart, găzduită la Sibiu între 5 şi 30 septembrie, parte a unui proiect dedicat fotografiei artistice în domeniul medical, prima dintr-o serie în care corpul omenesc este redat într-o manieră artistică, educativă şi creativă, cu reinterpretarea estetică a actului chirurgical. Autoarea conceptului şi a fotografiilor este Cristina Bobe, artist vizual, iniţiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România. Expoziţia mai cuprinde şi imagini cu structuri ale inimii – atriile, ventriculele, valvele, arborele arterial coronarian etc. – vizualizate la nivel microscopic şi prin disecţii ale pieselor anatomice, efectuate de dr. Horia Mureşian, chirurg cardiovascular şi anatomist, şeful secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Coloana sonoră, realizată de Sebastian Florea, a redat fidel atmosfera din sala de operaţie.
   În cadrul proiectului, desfăşurat sub auspiciile Ministerului Sănătăţii şi ale Colegiului Medicilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, au avut loc o serie de evenimente. În seminarul cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări“, susţinut de Cristina Bobe şi moderat de dr. Horia Mureşian, medici, fotografi, critici de artă, jurnalişti au aflat răspunsuri la întrebările: Ce echipament este necesar pentru a fotografia în sala de operaţie? Cum se pot obţine imagini reuşite cu plaga sau evoluţia clinică a pacientului, pentru prezentare la congresele medicale, în revistele de specialitate sau pentru arhiva personală? Cum pot fi gestionate diferenţele de lumină din sala de operaţie? Cum se realizează şi la ce foloseşte fotografia medicală? În cadrul workshopului de marketing medical „Cum mă promovez ca medic?“, Mihaela Gabor Naidin a arătat beneficiile pe care o bună promovare online şi offline, bazată pe strategii de comunicare eficiente, le aduce medicilor, iar Cristina Bobe a explicat rolul imaginii profesioniste în brandingul medical. Daniel Bălţat, Povestea unei inimi depănată de dr. Horia Mureşianfotojurnalist, a susţinut un workshop în care a discutat despre „Stiluri fotografice“.
   Horia Mureşian, pasionat deopotrivă de anatomie şi fotografie, a susţinut conferinţa „Povestea unei inimi“, în care a captivat auditoriul povestind despre provocările activităţii de chirurg cardiovascular şi a descris minuţios, într-un limbaj accesibil, susţinut de fotografii proprii cu structurile inimii surprinse detaliat, în diverse planuri, unghiuri şi perspective, prin disecţii la diferite niveluri de profunzime, dar şi de fotografii intraoperatorii, alcătuirea şi funcţionarea acestui organ, „fermecător prin complexitate şi minunat prin nenumăratele căi ce se deschid cercetării, vindecării, dar şi poeziei“. Medicul a explicat cum poate fi fotografiată inima în scop didactic şi a precizat că imaginile realizate de el se adresează atât chirurgilor cardiaci, cât şi cardiologilor ecografişti sau intervenţionişti, radiologilor specializaţi în CT şi IRM, anatomiştilor, precum şi studenţilor şi medicilor în formare. Chirurgul de la SUUB este autorul cărţii „The Clinical Anatomy of the Coronary Arteries. An Anatomical Study on 100 Human Heart Specimens“, apărute în 2009 şi premiate de Academia Română.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe