Corpul transplantat. În cadrul Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală, desfăşurat sub egida UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, la 11 mai a.c., dna Mihaela Frunză, doctor în Filosofie, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“, a susţinut conferinţa cu titlul „Corpul transplantat – probleme etice“.  (...)  "> Corpul transplantat - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Corpul transplantat

de Dr. M. D. - mai 13 2011
Corpul transplantat

    Corpul transplantat. În cadrul Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală, desfăşurat sub egida UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, la 11 mai a.c., dna Mihaela Frunză, doctor în Filosofie, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“, a susţinut conferinţa cu titlul „Corpul transplantat – probleme etice“.  (...)
 

    Corpul transplantat. În cadrul Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală, desfăşurat sub egida UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, la 11 mai a.c., dna Mihaela Frunză, doctor în Filosofie, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“, a susţinut conferinţa cu titlul „Corpul transplantat – probleme etice“. Corpul constituie o temă privilegiată pentru medicina contemporană. „Bandajat, incizat, amputat, conectat, transplantat, vaccinat, înregistrat – toate intervenţiile mai mult sau mai puţin brutale pe care acesta le suportă în timpul procedurilor medicale îl transformă dintr-un sine personal într-un instrument, accesoriu, înveliş, ansamblu de organe, pacient, client sau beneficiar al unui sistem medical. Medicalizarea vieţii şi controlul tot mai accentuat pe care medicina şi industriile sale conexe – farmaceutică, dietetică, de întreţinere corporală – le joacă în viaţa de fiecare zi capătă reverberaţii noi atunci când sunt gândite în corelaţie cu un corp viu şi nu cu abstracţiunea statistică denumită «beneficiarul serviciilor de sănătate». Transplantul de organe reprezintă, pe lângă promisiunea salvării unor vieţi, o provocare continuă la adresa intuiţiei comune pe care o avem faţă de propria noastră corporalitate. «Corpul meu», în această instanţă neproblematică pe care o purtăm după noi de-a lungul vieţii, se înstrăinează de noi înşine şi sfârşeşte prin a fi un altul decât noi, rămânând însă un «acelaşi», un «altul acelaşi» profund legat şi profund separat.“ Dsa a analizat metamorfozele pe care actul transplantării le produce corpurilor: celui din care provin organele (care, după caz, poate fi viu sau mort), respectiv corpului/corpurilor în care ajung acestea. Etica intervine în acest interval, încercând să ţină ritmul cu dezvoltările tehnologiei şi să justifice permisiunile, respectiv interdicţiile, să construiască ierarhii şi să legitimeze proceduri.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe