Newsflash
Cultură

Cornel Vana, pictor pe baricadele pandemiei

de Demostene ŞOFRON - mai 1 2020
Cornel Vana, pictor pe baricadele pandemiei

Mulţi plasticieni renumiţi s-au aplecat cu penelul asupra unor momente cruciale, surprinzând în lucrările lor secvenţe din cele mai mari pandemii ale lumii.

„Malaria” de Antoine Auguste Erneste Hebert; „Ciuma la Napoli”, de Micco Spadaro; „Ciuma” lui Arnold Böcklin; „Ciuma din Roma” a lui Jules Delaunay; „Familia”, de Egon Schiele (lucrare inspirată de pandemia de gripă spaniolă din 1918) sunt doar câteva dintre aceste lucrări.

Cu „Primăvara lui Covid-19”, numele pictorului clujean Cornel Vana (n. 1957, 10 martie; Cacova Ierii, Cluj) se alătură maeștrilor care au promovat în arta lor știinţa medicală, abnegaţia și dăruirea „îngerilor în halate albe”.

primavara lui covid 19O pictură de stringentă actualitate, care poate onora și înnobila orice unitate medicală. Deocamdată, aceasta se află în colecţia personală a pictorului. Intenţia este de a o expune într-o expoziţie personală în
toamna acestui an.

Turdean prin adopţie, Cornel Vana a avut până în prezent peste 150 de expoziţii personale (prima în 1985, la Turda), dintre care aproape zece în Capitală. Acestora li se adaugă prezenţele expoziţionale de la Cluj-Napoca, Sighișoara, Târgu Mureş, Sinaia (Galeria Regală), Baia Mare, Satu Mare, dar și de peste hotare: New York, Firenze, Denver, Londra, Budapesta etc.

De asemenea, lucrările sale înnobilează colecţii particulare din: România, Italia, Ungaria, Germania, Franţa, Suedia, Statele Unite, Australia,Irlanda, Japonia.

Mai trebuie amintit încă un palier al creaţiei sale artistice, la fel de important.

Este vorba despre lucrările de interes cetăţenesc, de menţionat fiind basorelieful poetului Vasile Copilu-Cheatră, basorelieful poetului Paul Gon, Troiţa care comemorează jertfa cacovenilor de la 1848, bustul lui Horia la Primăria Mărişel, harta turistică a oraşului Turda, lucrările în granit ale profesorului de fizică nucleară Mircea Sabău, a prozatorului Ion Cârjă Făgădaru și a matematicianului Marian Ţarină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe