Newsflash
Cultură

Corelarea diagnosticului cu tratamentul cancerului pulmonar

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iul. 4 2012
Corelarea diagnosticului cu tratamentul cancerului pulmonar
   Congresul al 22-lea al Societăţii Române de Pneumologie a găzduit o premieră: întâlnirea aniversară a Grupului de lucru pentru cancerul pulmonar, care a lansat GHIDUL PENTRU MANAGEMENTUL CANCERULUI PULMONAR – partea I (diagnostic şi stadia­lizare) – coordonator prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu.
   Grupul de lucru pentru cancerul pulmonar, organizat de Societatea Română de Pneumologie, a luat fiinţă la 28 noiembrie 2009, în cadrul Şcolii de iarnă de la Mediaş, şi a avut ulterior mai multe întâlniri, toate puse în slujba elaborării acestui ghid. Munca a fost asiduă şi a constituit un exemplu de colaborare între Grupul de lucru SRP pentru cancer pulmonar, Secţiunea de bronhologie a SRP, Socie­tatea Română de Chirurgie Toracică 1994, Societatea Română de Radioterapie Bucureşti şi Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală.
   Acest ghid încearcă să sudeze o verigă mai slabă din sistemul românesc, repre­zentată de corelarea diagnosticului cu tratamentul cancerului pulmonar. Diagnosticarea cancerelor bronhopulmonare se efectuează, în principal, în serviciile de pneumologie, unde există şi logistica necesară. Partea de management ulterior diagnos­ticării şi, în primul rând, tratamentul aparţin medicilor oncologi, radioterapeuţi şi chirurgi toracici.
   Ghidul se poate citi facil, plecând de la managementul activ al bolii şi ajungând gradual la stadializare (clinică şi TNM) şi la factorii prognostici ai cancerului, la analiza procedurilor de stadializare cu evaluările clinice, bronhoscopice, metodele noi de ecobronhoscopie, de imagistică şi diagnostic histopatologic. Nu au fost neglijate nici formele particulare de cancer bronhopulmonar şi recoman­dările de screening, cu relevarea punctelor slabe şi tari din aceste depistări active.
   Semnalăm ca extrem de importantă pentru elaborarea acestui ghid prezenţa unor experţi de renume din ţara noastră, din toate specialităţile implicate în managementul acestei afecţiuni extrem de grave, precum şi punerea la dispoziţia tuturor specialiştilor interesaţi a unui instrument util, actualizat al diagnosticului acestei boli.
   Este un ghid pe care nu l-a cerut Ministerul Sănătăţii şi care, după finalizarea celei de-a doua părţi, cea de terapie, sperăm că va intra în rândul ghidurilor recunoscute de autorităţile noastre sani­tare.
   În acelaşi timp, acest ghid publicat într-o formă modernă – inscripţionat pe CD – poate deveni o armă utilă şi protectivă faţă de greşelile de malpraxis pentru largi categorii de medici de la noi. Ghidul a fost distribuit gratuit la congresul SRP şi va fi accesibil, din luna iulie, şi pe site-ul Societăţii Române de Pneumologie.
   Mulţumind colectivului de autori, sperăm în acelaşi timp că acest gen de semnal în literatura pneumologică nu va rămâne fără ecou în practica medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe