Şi studenţii medicinişti susţin concerte, şi nu doar alături de Orchestra Medicilor. De Crăciun, membrii corului Vox Medicalis şi-au dat halatele jos şi au cântat muzică de calitate, alături de soprana Felicia Filip.Prof. dr. Mircea Ioan Popa a fost în Aula Facultăţii de Drept şi ne împărtăşeşte impresiile.

"> Copiii minunaţi din UMF „Carol Davila“ - Viața Medicală
Cultură

Copiii minunaţi din UMF „Carol Davila“

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 9 2013
Copiii minunaţi din UMF „Carol Davila“

Şi studenţii medicinişti susţin concerte, şi nu doar alături de Orchestra Medicilor. De Crăciun, membrii corului Vox Medicalis şi-au dat halatele jos şi au cântat muzică de calitate, alături de soprana Felicia Filip.Prof. dr. Mircea Ioan Popa a fost în Aula Facultăţii de Drept şi ne împărtăşeşte impresiile.

   Am dorit să scriu acest articol încă din decembrie, anul trecut, după ce am participat la un concert de colinde care m-a impresionat până la lacrimi. Având în familie o soră care a petrecut mulţi ani şi multe sute de ore de exerciţii de pregătire în cadrul unui liceu de muzică, înţeleg poate mai bine ca alţii ce înseamnă pregătirea unui concert. Acei şi aceşti copii m-au impresionat pentru că ei nu sunt doar buni în domeniul medical, ci fac mult mai mult.
   Poate că titlul cel mai corect ar fi altul, pentru că sunt mulţi copii minunaţi în Bucureşti, dar şi în toate celelalte centre universitare; unii cântă în cor, alţii organizează multe activităţi caritabile; unii merg în spitale şi orfelinate, alţii îi pregătesc pe viitorii chirurgi, pe care îi învaţă mai întâi „noduri şi suturi“, dar progresează şi spre alte tehnici; unii participă la prevenirea tuberculozei, alţii se gândesc că trebuie să ajute oamenii să renunţe la fumat; unii activează în cadrul SMURD, alţii fac voluntariat la „staţia de salvare“. Şi mai sunt, probabil, zeci şi sute de alte exemple.
   Acum însă am să mă refer doar la unii dintre copiii minunaţi, acei copii care vor să ajungă medici buni sau foarte buni, dar care susţin corul Vox Medicalis al UMF „Carol Davila“ Bucureşti.
   Acest cor a luat fiinţă la 27 octombrie 2009, seara, în Amfiteatrul III al Facultăţii de Medicină, la iniţiativa lui Tudor Ionescu, acum student în anul 5. Participanţii nu se cunoşteau între ei, probabil că mulţi au venit în acea seară din curiozitate, au început cu „inocenţă“, aveau idei, multe (poate) în contradictoriu, dar, cu răbdare, au rămas împreună şi au început să construiască.
   Răbdare… Răbdare… Răbdare… Cât este de important!
   Au dat concert şi în halate medicale, au muncit, au devenit prieteni, au învăţat (cum au putut) şi continuă să înveţe (nu doar medicină, ci şi muzică şi nu numai atât). Chiar dacă din prima echipă se pare că au mai rămas puţini (Claudia Cruceru, Gaudia Mănescu-Avram, Adrian Grigorovici, Ana Marcu şi Tudor Ionescu), echipa nu doar că a reuşit să trăiască în continuare, dar s-a şi dezvoltat. Au fost şi colegi nemedicinişti (studenţi care studiază în domeniul economic, politehnic, teologic, artistic etc.), alcătuind, cu toţii, împreună, un cor faţă de care poţi spune pe scurt: „Jos pălăria!“ (dar… este atât de puţin).
   Au participat la aproape 30 de evenimente, muzicale în sine sau academice (patru numai în decembrie 2012), ultimul concert de colinde fiind un dar pe care l-am primit, împreună cu părinţii mei.
   Dar cât de mult se ascund în „spatele“ acestor concerte… Repetiţii patru-cinci ore pe săptămână (însoţite de alte ore şi ore de repetiţii atunci când se apropie un concert), audiţii la Ateneu sau la Operă (pentru dezvoltarea personală şi a echipei), toate acestea în condiţiile în care fiecare continuă să participe la toate cursurile, seminariile şi activităţile universitare „curente“.
   La concertul pe care l-am audiat de curând, am remarcat faptul că Tudor a reuşit să câştige un coleg, Răzvan Rădos, un alt tânăr minunat, master în dirijorat academic la Conservator, tenor în corul „Preludiu“ şi dirijorul „Corului Regal“. Răzvan i-a învăţat pe colegii medicinişti multe lucruri de tehnică, despre cum trebuie să „gândească“ sunetele şi cum să le redea… Ce ziceţi, oare nu ar merita să participăm la repetiţiile acestui cor? Eu chiar cred că ar fi o „lecţie“ importantă, utilă în dezvoltarea fiecăruia dintre noi.
   Tudor este stimat şi iubit de toţi colegii, nu lipseşte de la nicio repetiţie, se „luptă“ la propriu să ţină echipa în acţiune, doar el ştie cât efort stă în ascuns.
   Concertul de Crăciun a fost, ca de obicei, o sumă de evenimente. A fost un concert caritabil, în favoarea Asociaţiei „Încă un Pas“, sprijinind activitatea Centrului de Recuperare „Dr. Nicolae Robănescu“, pentru copiii cu nevoi speciale; a avut un invitat special, soprana Felicia Filip, un mare nume al domeniului; l-a avut alături pe maestrul Lucian Bonifaciu, unul din fondatorii corului „Madrigal“; s-a desfăşurat în Aula Magna a Facultăţii de Drept, care a fost ocupată aproape în întregime; a avut doi dirijori, Tudor Ionescu şi Răzvan Rădos; a fost susţinut şi de voluntarii din partea proiectului MedCulture; iar copiii au fost minunaţi şi au cântat asemenea.
   A fost un eveniment înălţător, care te face să te ridici în picioare atunci când aplauzi, un eveniment care ţi-ai dori să nu se mai termine. Un eveniment al copiilor minunaţi, care nu se vor opri aici, ci se vor împlini atât ca echipă corală, cât şi ca viitori medici.
   Tudor se întreba: „A venit iar Crăciunul. La fel ca şi cel de anul trecut?“ şi avea speranţa că nu a fost aşa, ci au făcut încă un pas înainte. Răspunsul este „Da!“, iar noi este bine să le fim recunoscători şi să le fim cât de aproape putem. Pentru că merită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe