Newsflash
Cultură

Confesiunile doctorului Iubu

de Dr. Mihail MIHAILIDE - sept. 10 2015
Confesiunile doctorului Iubu
    Scrierile cu caracter subiectiv continuă să fascineze publicul cititor care, potrivit unor sondaje pretins sociologice, ar fi din ce în ce mai puțin numeric. Sper să nu se înțeleagă faptul că amatorii de jurnale, confesiuni, autobiografii sunt cei care au tras în jos reprezentarea grafică a celor care au rămas fideli cărților. Aș spune că, din contră, cauzele librofobiei sunt altele, depășind li­mi­tele prezentării care urmează. Condiția suc­cesului este însă ca autorii încadrabili acestei specii literare să fie sinceri, relatările lor (datate) să nu fie trucaje post-festum și nici să intenționeze prin mărturii (chipurile) autentice a se reabilita în ochii posterității, din cine știe ce oculte pricini.
     Sigur, în majoritatea cazurilor, cititorii sunt interesați de memoriile unor personalități: suverani, oameni politici – care au făcut istoria –, savanți, filosofi, scriitori, artiști. Nu resping defel ideea că și oameni „obișnuiți“, traversând prin existența ce le-a fost hărăzită și simțind nevoia fixării pe hârtie a întâmplărilor vieții lor, a reflecțiilor și sentimentelor, nu ar putea să producă – dacă s-ar tipări – pagini de interes, depășind cadrul familial. Se întâmplă adesea ca evaluarea oportunității și valorii, precum și decizia de publicare să aparțină urmașilor – soții, copii, elevi, în afara unei dispoziții testamentare.
     O carte recent apărută în Bănie (la Editura MJM, Craiova, 2015), sub semnătura doctorului Traian Iubu, se intitulează Credință, Dragoste, Libertate, cu subtitlul pagini de jurnal, eseuri, note de lectură, amintiri, date biografice. De îngrijirea aceastui volum, pe a cărui copertă este ilustrația ce aparține scriitorului multitalentat Cătălin Bursaci (1957–1975), s-a ocupat medicul-scriitor Letiția Lucia Iubu, văduva autorului. În Cuvânt înainte, ea arată ce anume a generat piosul și onorantul său demers. După dispariția companionului său de drum pentru 53 de ani, cunoscut medic internist, îi găsește întâmplător caietele de însemnări, de a căror existență știa, „dar niciodată nu am avut dorința, nici curiozitatea să le citesc“. Constată, parcurgând paginile jurnalului, că ele „conțin multe gânduri și idei valoroase, bazate pe principii ale moralei creștine, autorul încercând să redea calea prin care a ajuns la aceste adevăruri“.
     Considerând că gândurile transpuse în cuvinte tipărite – rodul unor experiențe de viață nu întotdeauna confortabile – ar putea ajuta și alte persoane aflate în impas să-și găsească echilibrul, dr. Letiția Lucia Iubu are justificarea de a le face publice. Cartea, redusă ca dimensiuni, debutează cu însemnările, nu neapărat zilnice (ci dimpotrivă) ale doctorului Iubu (1930–2014), începute în 1976 și încheiate în 1992. „Scriu foarte rar în acest caiet, cu toate că mi se pare că aș avea ceva de spus în fiecare zi. Indolența care m-a caracterizat totdeauna, lipsa de hotărâre, neîncrederea în mine și lenea sunt cauzele care mă împiedică să-mi transcriu gândurile zilnic“, se destăinuia acesta la 17 octombrie 1977. Reflecțiile de ordin cultural nu sunt puține, ca de altfel notațiile de felul: „Ce reprezintă pentru mine credința? În primul rând, existența lui Dumnezeu. Divinitatea pe care am căutat-o, am găsit-o, și care m-a salvat, în care cred și căreia îi înalț în fiecare zi mulțumirea și recunoștința, adorația și ruga mea. Fără Dumnezeu, pentru mine nu poate exista viața, lumea, frumusețea și binele, înțelegerea tuturor“.
     Cititorul de astăzi, aflând că însemnările merg până după evenimentele din decembrie ʼ89, se grăbește să afle ce a notat doctorul Iubu în acele zile. Furat, probabil, de o istorie în desfășurare, medicul abandonează caietul între 18 decembrie 1989 și 23 ianuarie 1990 și găsește răgaz doar pentru consemnarea a trei rânduri: „Teama de suferință, de durere, de moarte! Această teamă, această frică a inhibat și a blocat un popor întreg. Se pare însă că ne putem scutura de ea“. Nu puține sunt însemnările de până în „revoluție“, dezvăluind starea de fapt, lipsurile de tot felul și elogiul celor care luptă pentru libertate (sindicatul polonez „Solidarnost“, scriitorul rus Andrei Saharov...), încât, cunoscând de-acum celebrul caz al inginerului Ursu, nu poți să nu te întrebi cum de autorul a riscat păstrând acasă jurnalul. Totuși, la 24 mai 1991, el notează: „Criptocomuniștii vor să instituie o legalitate pur formală pe care nici nu se gândesc altminteri s-o respecte, ci doar pentru a putea înăbuși și sufoca orice drept. Școala și metoda nu pot proveni decât de la KGB. Nu este exclus ca la această oră să existe la nivelul cel mai înalt de conducere experți ai KGB-ului aduși de la Moscova“. Notațiile sunt lapidare, uneori neglijente, fără gândul la „stil“, ceea ce confirmă, cred, lipsa de intenție a diaristului de a le publica vreodată.
     Cartea se continuă cu texte, numite eseuri – mai degrabă un gen de aforisme: „Păturile privilegiate nu renunță de bună voie la privilegiile lor și sunt capabile de orice pentru a și le păstra. În momentul când deciziile unui dictator afectează funcțiile vitale ale unei națiuni, în acel moment, sfârșitul lui este aproape“. (In petto: sfârșitul nu a fost prea... aproape nici pentru Stalin și nici pentru Dej și Ceaușescu, poate dacă ne referim la un timp istoric și nu doar la acela al unor generații!). Marginaliile care urmează la lecturile atente ale doctorului Iubu (Eminescu despre Kant, Influența muzicii populare românești în creația lui Enescu ori opiniile sale despre muzica lui Frédéric Chopin) atestă – de demonstrat nu mai e cazul! – „păcatul“ (poate mai sesizabil odinioară) de care se fac „vinovați“ mulți aparținători ai „breslei“ medicilor pentru filosofie, literatură, muzică.
     Autorul rezervă mai multe pagini conferinței de la Belgrad din octombrie 1977 asupra „Drepturilor omului“ și continuă cu un remember al copilăriei sale. În încheiere, dr. Traian Iubu prezintă comentat arborele genealogic al familiei sale, o familie de oameni cinstiți, în general din ruralul românesc de altădată, care s-au ridicat la condiții sociale superioare prin credința în Dumnezeu, curățenie sufletească, muncă asiduă, grija și cheltuiala de a-și trimite copiii la carte. Membri ai familiei sale au avut șansa – ulterior, ghinionul, înfundând pușcării comuniste – de a se intersecta cu personalități din partidele politice tradiționale, în speță Partidul Național Țărănesc. O corectură atentă și îndreptarea tacită a unor inadvertențe ar trebui să fie în atenția îngrijitorului unei viitoare ediții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe