Newsflash
Cultură

Conferință la Ateneul Român: incursiune în neurobiologia durerii

de Florentina Ionescu - mai 5 2022
Conferință la Ateneul Român: incursiune în neurobiologia durerii

Alexandru Babeș, cercetător specializat în sistemul nervos periferic și studiul durerii, este unul dintre invitații ediției a cincea a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim“.

Seria de conferințe se va desfășura pe scena Ateneului Român în perioada 21–24 mai, se arată pe site-ul humanitas.ro.

Duminică, 22 mai a.c., de la ora 11:30, puteți lua parte la conferința susținută de Alexandru Babeș, urmată de un dialog cu Bogdan Ovidiu Popescu, „Un premiu Nobel pentru ardeiul iute: O introducere în neurobiologia durerii”. 

despre-lumea-in-care-traim-un-premiu-nobel-pentru-ardeiul-iute

„Durerea este o prezenţă familiară, dar ce este ea cu adevărat? La graniţa dintre percepţie senzorială, emoţie şi act cognitiv, durerea continuă să ne provoace şi să eludeze încercările noastre de a o înţelege şi de a o controla. Încercând să o învingă, oamenii au recurs la tratamente dubioase, la substanţe naturale fascinante şi chiar la intervenţii chirurgicale brutale, adesea fără suportul dat de o înţelegere corectă a mecanismelor durerii. Descoperiri recente din domeniul neuroştiinţelor ne apropie însă de descifrarea codului neural al durerii şi ne dau încredere că vom putea oferi celor aflaţi în suferinţă terapii mai eficiente şi mai uşor de tolerat.”, se arată pe site-ul pe care s-au pus în vânzare biletele pentru această conferință.

Alexandru Babeș este profesor de neuroştiinţe şi fiziologie la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Laboratorul pe care îl conduce se ocupă de studiul sistemului nervos periferic, al neuronilor senzitivi, cu ajutorul cărora simţim durerea şi temperatura ambientală. A publicat peste treizeci de articole ştiinţifice în reviste internaţionale. Este coautor al unor studii apărute în Nature, Nature Medicine, Nature Communications, Journal of Neuroscience, Pain şi Journal of Physiology și autor al cărții Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers.

Bogdan O. Popescu a absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ în 1996. A susținut două teze de doctorat: la București, în 2001, și la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, în 2004. A obținut, în 2007, premiul „Victor Babeș“ al Academiei Române pentru cercetare medicală și, în 2010, premiul de excelență pentru știință al Fundației Naționale pentru Știință și Artă. A publicat peste o sută de articole științifice în reviste recunoscute pe plan internațional cu un impact semnificativ, majoritatea privind mecanismele bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer și boala Parkinson). A fost secretarul general (2001–2013) și președintele (2017–2021) Societății de Neurologie din România. În prezent este profesor de neurologie la Facultatea de Medicină din București, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina, prorector al Universității de Medicină „Carol Davila“ din București și vicepreședinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București. Bogdan O. Popescu este și scriitor, cu numeroase volume de versuri publicate în perioada 1996–2014 și un volum de povestiri scurte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe