Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

Concizie şi conexiuni

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA miercuri, 14 noiembrie 2012
   Magneziul continuă să preocupe până la fascinaţie lumea biologilor şi a medicilor, datele care se acumulează sporesc continuu, impulsionate de ameninţarea speciei umane, dar nu numai, cu spectrul unei carenţe extinse de magneziu, provocate de spolierea acestui metal din solurile fertile, în urma irigaţiilor, a ploilor acide şi a utilizării îngrăşămintelor chimice pe scară largă. La acestea se adaugă modul de preparare a alimentelor, care reduce, de asemenea, cantitatea de magneziu ingerat, precum şi o serie de îmbolnăviri care induc pierderi exagerate ale acestui element prin natura lor, cum este cazul diabetului zaharat, sau prin medicamentele care se administrează în astfel de afecţiuni, cum sunt diureticele în insuficienţa cardiacă, hiperten­siunea arterială sau combaterea edemelor de orice natură. Întreaga populaţie a intrat sub incidenţa unei depleţii marginale de magneziu, iar aceasta nu a întârziat să se reflecte în patologie, unde asistăm la modificarea spectrului îmbolnăvirilor, dar şi a tabloului clinic al suferinţei de fond şi a complicaţiilor acesteia.
   Societatea pentru Dezvoltarea Cercetărilor privind Magneziul (SDRM, potrivit iniţialelor în limba franceză) publică prestigioasa revistă Magnesium Research.Paul J. Porr este membru al conducerii Societăţii Române pentru Cercetarea Magneziului, afiliată SDRM, deci persoana cea mai autorizată să prezinte un material de actualitate. În literatura română, au fost publicate lucrări destul de ample cu acest subiect, de subsemnatul (1994), N. Miu şi G. Drăgotoiu (2000), M. Nechifor şi P. J. Porr (2003). Cartea IMPORTANŢA MAGNEZIULUI ÎN PATOLOGIA UMANĂ, recent publicată de P. J. Porr, are meritul unei remarcabile conciziuni a prezentării unei probleme cu multiple ramificaţii şi conexiuni. Este o lucrare destinată practicienilor de toate specialităţile, de la neo­natologie-pediatrie la geriatrie, ca specialităţi de largă respiraţie, specialităţi cu profil de organ/sistem, cum sunt neurologia şi cardiologia. Beneficiarii sunt însă mai cu seamă medicii de familie, cei care practică medicina generală, holistică şi armonizatoare.
   Structura cărţii sistematizează diversitatea de probleme, pornind de la importanţa magneziului în biologie, cu distribuţia în organism, rolul său metabolic, ciclul de absorbţie, utilizare, eliminare, urmat de abordarea deficitului de magneziu, cu multiplele sale faţete, insistându-se asupra profilaxiei şi tratamentului deficitului acestui element indispensabil. Într-un ultim capitol, este prezentată supraîncărcarea cu magneziu. La finele cărţii, găsim o schemă bine alcătuită, care ilustrează deficitul de magneziu, cu multiplele sale interrelaţii. O bibliografie selectivă judicios alcătuită încheie lucrarea, pe care o recomandăm cu toată căldura.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC