Dorind să marcheze, chiar de echinocţiu, sosirea primăverii, după o iarnă grea şi parcă interminabilă, Orchestra medicilor „Ermil Nichifor“, sub auspiciile Fundaţiei „Medicina şi muzica“, Fundaţiei Universitare „Carol Davila“ şi Filarmonicii „George Enescu“, a oferit, duminică seara, la Ateneul Român, un concert aparte, i-aş spune „al soliştilor“. Pentru că invitaţi au fost violoncelistul Andrei Ioniţă care, la doar 16 ani, este deja o certitudine, având toate datele unei evoluţii performante, sunetul generos, tehnica impecabilă, construcţia logică şi frazarea elegantă fiind dublate şi împlinite de o sensibilitate deosebită, care îi permite să exprime stări, să contureze atmosfera cu un firesc şi o simplitate aproape dezarmantă, fără să epateze, fără să facă exces de forţă sau de efecte în planul expresivităţii – pur şi simplu… cântă. Este ceea ce, cu siguranţă, înseamnă talent şi dăruire, demonstrate din plin în Concertul în do major de Haydn. (...)"> Concert de primăvară - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Concert de primăvară

de Anca FLOREA - mar. 26 2010
Concert de primăvară

     Dorind să marcheze, chiar de echinocţiu, sosirea primăverii, după o iarnă grea şi parcă interminabilă, Orchestra medicilor „Ermil Nichifor“, sub auspiciile Fundaţiei „Medicina şi muzica“, Fundaţiei Universitare „Carol Davila“ şi Filarmonicii „George Enescu“, a oferit, duminică seara, la Ateneul Român, un concert aparte, i-aş spune „al soliştilor“. Pentru că invitaţi au fost violoncelistul Andrei Ioniţă care, la doar 16 ani, este deja o certitudine, având toate datele unei evoluţii performante, sunetul generos, tehnica impecabilă, construcţia logică şi frazarea elegantă fiind dublate şi împlinite de o sensibilitate deosebită, care îi permite să exprime stări, să contureze atmosfera cu un firesc şi o simplitate aproape dezarmantă, fără să epateze, fără să facă exces de forţă sau de efecte în planul expresivităţii – pur şi simplu… cântă. Este ceea ce, cu siguranţă, înseamnă talent şi dăruire, demonstrate din plin în Concertul în do major de Haydn. (...)

     Apoi, chiar de ziua sa de naştere, pianistul Valentin Gheorghiu, la fel de tânăr spiritual şi la cei 82 de ani împliniţi, a optat să fie alături de familia sa chiar şi pe scenă, interpretând, împreună cu soţia sa, Roxana, şi cu fiica lor, Valentina, Concertul în do major pentru trei piane şi orchestră de Bach, maestrul susţinându-şi discursul pe claviatură, colaborând cu partenerele de dialog muzical cu acelaşi echilibru dintotdeauna, reliefându-se tuşeul şi maniera de cânt comună celor trei solişti, care s-au completat, au preluat frazele într-o continuitate sonoră ce a asigurat unitatea demersului artistic deosebit de apreciat de public. Aplauzelor îndelungate, prin care o sală arhiplină a răsplătit starea „de bine“ creată în paginile partiturii bachiene, li s-a răspuns prin oferirea unei delicate miniaturi de Rahmaninov, ce a adus o altă ipostază, mai puţin obişnuită, pianiştii cântând… la şase mâini, relaţionarea „în familie“ devenind şi mai pregnantă.
     Concertmaestrul orchestrei, dr. Mircea Penescu, a subliniat, în deschiderea concertului, faptul că Valentin Gheorghiu a onorat invitaţia de a cânta alături de ansamblu, deşi, cu o zi înainte, îşi condusese fratele – reputatul violonist şi pedagog Ştefan Gheorghiu – pe ultimul drum, reuşind în asemenea condiţii să se concentreze totuşi asupra partiturii, apărând în faţa publicului la fel de calm, cu aceeaşi linişte interioară însoţită de zâmbetul care nu lăsa să se ghicească adevărata sa stare de spirit.
     Opusurile concertante au alternat cu Simfonia nr. 29 în la major de Mozart şi Concertul brandenburgic nr. 3 în sol major de Bach, parcurse corect, poate mai puţin omogen ca altădată, o anume incertitudine a liniilor definitorii, dar mai ales a atacului menţinându-se şi în relaţia cu soliştii, deşi dirijorul Iosif Ion
Prunner a încercat să realizeze coordonarea necesară.
     Întâmplător sau nu, întreg programul ales a stat sub semnul tonalităţilor majore, luminoase, poate tocmai pentru a sublinia că… a venit primăvara, ambele concerte fiind, de altfel, în do major. Luată în ansamblu, frumuseţea lucrărilor, opţiunea alăturării unor artişti din generaţii atât de diferite, aflaţi la extremele unei cariere de anvergură, au transformat seara într-un eveniment „de suflet“, pentru care dăruiţii medici-instrumentişti şi invitaţii lor minunaţi merită toate mulţumirile celor care au avut inspiraţia să se afle în sala Ateneului în acel 21 martie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe