Marele Regizor, care leagă şi dezleagă toate câte sunt pe lumea aceasta, uneşte la Gura Humorului două evenimente numai aparent fără legătură între ele. Acum câteva zile, telefonul la care am primit mereu cele mai aşteptate invitaţii, ne chema la cel de-al 90-lea Concert cameral, la Casa Cristian din Gura Humorului. Era încă o performanţă „de zile mari“ a mentorilor humoreni, cu cele mai alese relaţii culturale, Maria şi Constantin Rusu, care iniţial au gândit concertul pentru sărbătoarea de Constantin şi Elena, dar a fost să fie a doua zi, pe 22 mai şi a fost chiar mai bine. (...) "> Concert cameral la Gura Humorului - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Concert cameral la Gura Humorului

de Dr. Ioan IEŢCU - iun. 3 2011
Concert cameral la Gura Humorului

    Marele Regizor, care leagă şi dezleagă toate câte sunt pe lumea aceasta, uneşte la Gura Humorului două evenimente numai aparent fără legătură între ele. Acum câteva zile, telefonul la care am primit mereu cele mai aşteptate invitaţii, ne chema la cel de-al 90-lea Concert cameral, la Casa Cristian din Gura Humorului. Era încă o performanţă „de zile mari“ a mentorilor humoreni, cu cele mai alese relaţii culturale, Maria şi Constantin Rusu, care iniţial au gândit concertul pentru sărbătoarea de Constantin şi Elena, dar a fost să fie a doua zi, pe 22 mai şi a fost chiar mai bine. (...)
 

    Marele Regizor, care leagă şi dezleagă toate câte sunt pe lumea aceasta, uneşte la Gura Humorului două evenimente numai aparent fără legătură între ele. Acum câteva zile, telefonul la care am primit mereu cele mai aşteptate invitaţii, ne chema la cel de-al 90-lea Concert cameral, la Casa Cristian din Gura Humorului. Era încă o performanţă „de zile mari“ a mentorilor humoreni, cu cele mai alese relaţii culturale, Maria şi Constantin Rusu, care iniţial au gândit concertul pentru sărbătoarea de Constantin şi Elena, dar a fost să fie a doua zi, pe 22 mai şi a fost chiar mai bine.
    Concertul a fost susţinut de Raluca Ioana Voicu-Arnăuţoiu, Manuela Giosa, amândouă cadre didactice la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti; erau însoţite de Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, geniali pianişti şi foarte tineri.
    Numele Arnăuţoiu nu-mi era străin. Citisem în revista Memoria despre rezistenţa românească anticomunistă din munţi, dar mai era încă ceva. Mi-am amintit îndată că în săptămânalul naţional Viaţa medicală, din 22.04.2011, distinsa jurnalistă dr. Eugenia Grosu-Popescu insera o scurtă relatare peste care riscai să treci, dar titlul nu te-ar fi lăsat; folosisem şi eu un titlu asemănător, „Învierea în adâncuri“, pentru a descrie sărbătorirea Învierii din 2009, în Capela Sf. Varvara a Salinei Cacica din judeţul Suceava; titlul folosit acum era „O înviere în munţi“. Cu talentul cunoscut şi recunoscut, autoarea scria simplu: „un copil cobora din munţi, sub arest, împreună cu mama lui. Copilul, o fetiţă de numai doi ani ce urma să fie despărţită de părinţii ei, n-avea certificat de naştere pentru că se născuse şi trăise până atunci într-o grotă. Tatăl fusese ofiţer în armata burgheză şi apoi lider al unui grup de rezistenţă anticomunistă în munţi“. Fetiţa obţinuse între timp certificat de naştere, fiind înfiată, de la un cămin de copii, de familia Voicu. Mama sfârşise în una din cele mai dure închisori, la Miercurea Ciuc.
    Fetiţa mică, la începuturi fără nume de botez şi fără acte, este marea violonistă de astăzi, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, însoţită de dl Christian Mititelu, jurnalist, vreme de 20 ani şeful secţiei române de la serviciul internaţional de la BBC; o sprijină cu autoritatea sa în căutările perseverente în arhivele securităţii despre grupul Toma Arnăuţoiu; destine incredibile ale unor oameni cu convingeri puternice şi nebănuite resurse biologice.
    Doctor în muzică din 2004, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu a fost mai mulţi ani violonistă la Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti, bursieră a statului italian şi a susţinut zeci de concerte organizate de Institutul Polonez, Institutul Goethe, Institutul Francez, Ambasada Germaniei, Institutul Maghiar, Institutul Cultural Român din Berlin ş.a. Este preocupată şi de istoria muzicii, publicând studii despre Mihail Jora şi Paul Constantinescu în reviste de specialitate.
    Colega sa, dna Manuela Giosa, după mai multe afirmări în viaţa culturală românească, a fost finalistă în Concursul cameral „Vittorio Gui“ de la Florenţa, în 1991, iar în 1997 a obţinut premiul al doilea la Concursul cameral „Orpheus“ de la Antwerpen, în Belgia. Şirul peregrinărilor de studii sau concerte continuă cu Spania, Franţa, Italia, Belgia, Austria, Germania.
    Iată-le, deci, pe cele două mari artiste şi interprete, prima violonistă iar a doua pianistă, însoţite de Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi doctoranzi ai aceleiaşi instituţii, la Concertul cameral de la Casa Cristian. Corina este profesor titular la catedra de pian a Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti“ din Bucureşti iar Eugen e membru fondator şi profesor la Atelierul de Muzică şi creativitate „Mozartinno“ din Bucureşti.
    Concertul a început cu Siciliana de Maria Theresia von Paradis. La vioară şi pian am urmărit apoi o Pastorală, după care şase piese „grele“ de Rahmaninov, selectate anume pentru Casa Cristian, care dispune de un pian dotat cu rezonanţa şi calităţile tehnice necesare pentru partituri deosebit de pretenţioase. O mazurcă, Chanson de Nuit de Elgar şi Trei Fantezii de Robert Schumann au continuat concertul în acordurile viorii şi pianului. Cei doi tineri interpreţi ne-au delectat în final cu rapsodiile române de George Enescu, într-o interpretare originală, caldă, sentimentală. Mi-am amintit peste ani cum, după ce am vizitat centrala atomoelectrică de la Fessenheim, în sudul Alsaciei, a urmat popasul celor 250 de delegaţi ai Adunării Parlamentare de la Strasbourg la hotelul „Les Vosges“. Era într-o duminică de octombrie a anului 1992; intrarea delegaţilor şi ocuparea locurilor se făcea într-o atmosferă muzicală surprinzătoare şi absolut emoţionantă, mai ales pentru cei zece români din delegaţie. Orchestra interpreta rapsodiile marelui Enescu. În decursul anilor, am amintit acest moment de mai multe ori, mai ales pentru cei complexaţi că sunt români.
    Casa Cristian continuă să fie un centru de cultură muzicală şi de patriotism, an de an, în aceeaşi atmosferă afectivă a gazdelor, în ambianţa grădinii exotice, pentru toate acestea familia Rusu meritând din partea noastră o profundă reverenţă.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe