Newsflash
Cultură

Concepte originale

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 25 2013
Concepte originale
   Concepte originale propune semnatarul editorialului din Revista Medicală Română nr. 1/2013, dr. Grigore Buşoi, pentru a defini evoluţia omului, de la naştere până la moarte. Astfel, „învârstnicirea“, în complexitatea ei, poate fi studiată, potrivit autorului, prin cei „5E: ereditate, evoluţie, exprimări, expectaţii şi evidenţieri“. Dacă în sistemele vii, de-a lungul vieţii, totul curge, în literatură găsim o multitudine de etapizări ale vieţii omului. Redactorul şef al publicaţiei insistă însă pe una proprie, care ia ca termen de referinţă grupe de câte 15 ani: copilărie (0–15 ani), tinereţe (16–30), maturitate (31–45), robusteţe (46–60), cărunteţe (61–75), senectute (76–90) şi longevitate (peste 91 de ani). Sunt evidenţiate, în editorialul amintit, semnalmentele fiecărei etape în parte, problemele medicale specifice acestora, precum şi modificările înclinărilor instinctuale apărute de-a lungul vieţii. Dar pentru că nu ne-am propus să devoalăm întregul concept, lăsăm cititorul să aprofundeze subiectul, prin lectură. Nu putem însă trece mai departe fără a face o scurtă referire şi la ceea ce autorul numeşte „controlul aniversărilor jalon“ (CAJ), o investigaţie care se bazează pe factorul de risc cumulativ (vârstă) la aniversările considerate reprezentative: 15 ani, 45 de ani, 60 de ani şi 75 de ani. CAJ, crede autorul, ar permite o analiză a morbidităţii generale pe generaţii contemporane diferite, la aceste vârste considerate nodale, el prezentând chiar şi o cercetare pe care a efectuat-o în urmă cu circa 20 de ani, la subiecţii arondaţi teritorial.
   Părăsind spaţiul alocat editorialului, ne trezim în faţa unui referat privind arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare, bazat pe un studiu nerandomizat, deschis, de cohortă, cu lot placebo de control, pe un număr de 910 pacienţi arteriopaţi, aflaţi în stadiile IIA–IV, care au fost abordaţi terapeutic în perioada 2003–2011. Obiectivul studiului, aşa cum a fost el prezentat în referat, a fost susţinerea rolului benefic semnificativ al terapiei cu prostaglandine i.v. în abordarea pacienţilor arteriopaţi. Concluziile desprinse de autori au evidenţiat un posibil efect benefic suplimentar al asocierii în terapia medicamentoasă clasică a tratamentului cu prostaglandine i.v., efecte neinfluenţate major de prezenţa/absenţa diabetului zaharat, ele aducând beneficii chiar şi pacienţilor cu trombangeită obliterantă.
   La rubrica „Educaţia medicală continuă“ găsim o serie de informaţii la zi din diverse patologii. Boala renală cronică (BRC), de exemplu, o problemă majoră de sănătate publică, face obiectul unei ample prezentări semnate de dr. Diana Silvia Zilişteanu, de la Centrul de medicină internă şi nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Aflăm cum diagnosticul precoce al BRC poate încetini progresia bolii şi preveni complicaţiile ei, reducând astfel mortalitatea generală şi pe cea de cauză cardiovasculară. Având în vedere prevalenţa ridicată a BRC şi nivelul scăzut de conştientizare în rândul pacienţilor şi chiar a comunităţii medicale, autoarea insistă pe necesitatea popularizării informaţiilor esenţiale în vederea îmbunătăţirii managementului pacienţilor cu această boală.
   Rubrica „In memoriam“ aduce un omagiu profesorului Valeriu Popescu, figură proeminentă a pediatriei româneşti contemporane, care ne-a părăsit la jumătatea primei luni a acestui an (16 ianuarie 2013). Absolvent, în 1951, al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, acesta a avut un traseu profesional interesant, care s-a intersectat cu nume de frunte ale medicinii româneşti, ce i-au insuflat pasiunea pentru această specialitate. În întreaga sa activitate profesională, profesorul Valeriu Popescu a îmbrăţişat aproape toate domeniile pediatriei, cu un accent suplimentar pe neurologia pediatrică, hepatologie, boli metabolice, hematologie şi oncologie pediatrică. Prof. dr. Valeriu Popescu a avut şi o remarcabilă activitate de cercetare, concretizată prin sute de lucrări publicate alături de colaboratori, multe dintre ele de referinţă şi astăzi. Şi activitatea didactică a fost prezentă în preocupările sale; a ocupat poziţiile de decan al Facultăţii de Pediatrie (1980–1989) din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, de secretar ştiinţific al Senatului universitar şi de prorector didactic (1990–1993).
   Şi pentru că 2013 este anul cu numărul 150 de la naşterea profesorului Gheorghe Marinescu, Revista Medicală Română publică, în acest prim număr al său din anul în curs, un medalion biografic al reputatului neurolog, în care cititorul va descoperi date privind cariera acestuia, contribuţiile sale la progresul medicinii moderne şi multe alte lucruri interesante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe