Newsflash
Cultură

Comuniune întru frumos - Galerie foto

de Dr. Raluca BULEA - iul. 8 2020
Comuniune întru frumos - Galerie foto

Un grup de artiști plastici ne propune o expoziție în Sala Acvariu de la Muzeul Național al Țăranului Român până la 15 iulie 2020.

Universul cromatic e parte importantă în viața omului și are adesea puterea de a ne influența dispoziția sufletească. De la bogăția coloritului floral al miezului de vară, la intensitatea de foc a frunzelor toamnei și la dramatismul cerului la asfințit, încheind cu griul mohorât de noiembrie, toate ne transmit felurite trăiri ce ne pot înveseli ori dimpotrivă întrista. 

Adriana Vasile
Adriana Vasile

 

Nu este deci de mirare că, fiind mereu înconjurați de culoare, simțim nevoia să o punem și acolo unde, în mod obișnuit, nu am gândi-o prezentă, în sunete ori poate în vibrația văzduhului ce ne înconjoară. 

„Culoarea aerului”

Aceasta este încercarea pe care un grup de artiști plastici ne-o propune în Sala Acvariu de la Muzeul Național al Țăranului Român până la 15 iulie a.c. Sub genericul „Culoarea aerului”, curatoarea Mădălina Mirea a reunit lucrări semnate de pictorii Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile, Eugen Iovan (ce au expus împreună și cu alte ocazii), la care a adăugat câteva din creațiile sculptorului Aurel Contraș, oferindu-ne prin întregul plăsmuit în spațiul de expunere viziunea sa asupra unui subiect mai puțin obișnuit.

La o primă privire putem fi ușor nedumeriți, căci legătura dintre titlu și lucrările expuse nu este ușor de intuit. Este necesar mai întâi să ne așezăm în contextul prezent, în care arta este mai importantă ca oricând pentru a ne aduce spiritual laolaltă și a nu ne lăsa să ne înstrăinăm de ceilalți și chiar de noi înșine.

Mai apoi, savurând clipa de tihnă, ne amintim poate de aerul încărcat de stropi de după furtunile de vară, pe care soarele ce răzbate de dincolo de nori îl umple cu cele mai uimitoare culori ale universului: curcubeul. Abia atunci, privind din nou pe simeze, începem să vedem văzduhul prinzând culoare, și căutăm să găsim semnificații în plus pentru fiecare artist în parte. 

Frământările unei lumi în transformare

Bogăția și vivacitatea florilor surprinse de Eugen Iovan în plinătatea soarelui intensifică elementul intens colorat ce contrastează cu o masă de griuri la Adriana Vasile, la care se observă o tendință de a de-construi natura și arhitectura în încercarea, bănuită, de a ajunge la esențe. 


Galerie imagini (4)

În tablourile Corneliei Gherlan simțim frământările unei lumi în permanentă transformare, acum mai mult ca oricând, o lume care încearcă să se readapteze la ea însăși, cu nelipsite siluete umane ce arată că întreaga zbatere ține, în final, de sufletele noastre.

La rândul său, Bogdana Contraș ne surprinde într-o paletă cromatică îndrăzneață cu un amestec de elemente vegetale și animale, recognoscibile, cărora li se alătură uneori tușe cu tentă abstractă, peste care domină, ca un fel de semnătură a artistei, un simbol intens colorat ca amintește de un vârtej, dar în același timp și de grafia civilizațiilor orientale.

Alături de picturile de pe simeze, cele câteva sculpturi ale lui Aurel Contras, îngemănare de lemn și metal, în culori domoale, ne readuc la senzație de calm și echilibru, mai ales prin evidentele similitudini cu unele obiecte de cult.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe