Newsflash
Cultură

Combinaţii inedite, uneori surprinzătoare

de Anca FLOREA - iun. 5 2014
Combinaţii inedite, uneori surprinzătoare
De câţiva ani, ne-am obişnuit ca fiecare concert susţinut de Orchestra Română de Tineret (ORT) să devină un adevărat eveniment. Excelentul ansamblu abordează lucrări tot mai complexe şi solicitante din marea literatură universală, sub bagheta unor maeştri de elită, cucerind prin calitatea sunetului, prin omogenitate şi fluenţă, prin rafinament şi strălucire, instrumentiştii cântând cu vădită plăcere şi implicare. În ultima vreme, ORT şi-a diversificat repertoriul cu programe din opere în compania unor solişti români de marcă, „atacând“ recent un teritoriu aparte, alături de un cvintet de jazz, invitat din Franţa şi condus de violonistul Florin Niculescu. El revenea astfel pe podiumul „de acasă“, dar nu singur, ci însoţit de un combo deja vestit în lume – o combinaţie inedită, poate surprinzătoare, sub genericul „Jazz de la Est la Vest“.
Cu Horia Andreescu la pupitru, orchestra şi violonistul au prezentat Rapsodia East&West, un aranjament realizat de solist şi de Constantin Arvinte, ce alternează sonuri de factură folclorică şi secvenţe cu tentă de jazz într-o mixtură ciudată, cu o scriitură simfonică simplă, intervenţii violonistice virtuoze şi momente de sine stătătoare. Din formaţie au făcut parte şi pianistul Peter Beets, chitaristul Hugo Lippi, contrabasistul Daryl Hall şi bateristul Bruno Ziarelli. Eclectică, atractivă în special pentru iubitorii de jazz, determinând însă o „pauză“ îndelungată pentru orches­tră şi dirijor între secţiunile simfonice, Rapsodia a fost urmată, în partea a doua a serii, de un grupaj de piese interpretat doar de cvintet. Au fost solouri ample, care au făcut deliciul cunoscătorilor, instrumentiştii trecând de la Swing from Paris sau Double Scotch la Medley Django, răsplătiţi cu aplauze spontane, în buna tradiţie a serilor de gen. Şi tinerii din orchestră s-au lăsat repede cuceriţi de ritmurile pregnante şi de inspiraţia improvizatorică a oaspeţilor, pe care i-au acompaniat apoi şi într-un Potpuriu de melodii, într-un aranjament cu orchestră simfonică realizat de acelaşi Florin Niculescu, împreună cu FranÎois Théberge şi Cyrille Lehn. Alămurile au fost, ca de obicei, „la înălţime“. Suflătorii s-au integrat cu aplomb stilului atât de special al jazzului, pe care cei ce-l cântă îl au „în sânge“, totul într-o partitură, din nou, destul de puţin solicitantă pentru ansamblu. Toate acestea au dovedit că ORT, asemenea maestrului Horia Andreescu, are disponibilitatea de a se adapta unor stiluri şi maniere din cele mai diverse, păstrând constant nivelul valoric, plăcerea şi implicarea în demersul interpretativ. Desigur, cvintetul a rămas permanent în prim-plan, aplaudat entuziast de or­chestră şi de publicul destul de numeros, răsplătit cu bisuri de aceeaşi factură.
O seară specială, un nou proiect conceput de Lanto Comunication, producător alături de Radio România Muzical, organizat cu sprijinul Marii Loji Naţionale din România, având şi sponsori pe măsură. Programul mai lejer, într-o altă „cheie“ com­parativ cu structura de sta­giune, anunţă, poate, oferta estivală de care ne vom bucura în iulie şi august, deja notată în caietul-program. Entuziastul Dorin Ioniţă, prin firma sa binecunoscută pentru reuşitele concerte şi recitaluri cuprinse (şi) în „Magic Spring“ sau „Magic Summer“, ne-a lansat de pe acum invitaţia de a reasculta, la Ateneu, solişti apreciaţi şi, ca de obicei, Orchestra Română de Tineret. O noutate este însă prezenţa orchestrelor de tineret din Spania şi Franţa, alături de cea de la Chişinău, aşa încât, în fiecare săptămână de vară, vom avea posibilitatea să (re)descoperim frumuseţea unor opusuri celebre, în interpretări care, cu siguranţă, ne vor încânta.
Dar până atunci, ORT va fi aplaudată din nou la Berlin, apoi, conform tradiţiei, şi în Festivalul „Enescu şi muzica lumii“ de la Sinaia, creat şi coordonat de violoncelistul Marin Cazacu, cel care a fondat şi care conduce minunata Orchestră Română de Tineret, acum şi în calitatea sa de manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe