Newsflash
Cultură

Colecția de artă a unui celebru farmacist militar va fi scoasă la licitație

de Florentina Ionescu - feb. 7 2023
Colecția de artă a unui celebru farmacist militar va fi scoasă la licitație

Joi, 16 februarie, este scoasă la licitație colecția de artă a cunoscutului farmacist Rene Zdrafcovici, în cadrul unui eveniment-omagiu, dedicat reputatului colecționar.

Piesele din cadrul licitației colecției de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici constituie o valoroasă moştenire istorică şi culturală, lăsată de marele pasionat și descoperitor de rarități, se arată într-un comunicat de presă transmis de Artmark redacției. 

Expoziția colecției de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici
Expoziția colecției de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici

 

Picturi, bijuterii de epocă, covoare și icoane rare

Provenind dintr-o familie cu rădăcini în Banat, cu un bunic preot în Risipiți și un tată colonel în armata regală, Rene Zdrafcovici a fost farmacist militar, șeful farmaciei din cadrul Spitalului Militar între anii 1975-1990, dar și un mare îndrăgostit de artă.

A construit, de-a lungul vieții, cu erudiție și abnegație, o impresionantă colecție de artă, reunind pictură de patrimoniu, bijuterii de epocă, covoare și icoane rare, dar și rafinate piese de argintărie și sticlărie de autor.

Rene Zdrafcovici s-a inițiat în lumea valorii și colecționismului în anii ’70, cu mai bine de 50 de ani în urmă, mai întâi îndrăgind mobilierul de artă și piesele de artă decorativă de autor.

„Foamea” sa de frumos s-a extins către pictura și sculptura românești moderne, cu accent pe marii coloriști interbelici. El a adăugat colecției tablouri importante semnate de Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Dumitru Ghiață, Lucian Grigorescu ori Samuel Mutzner. 

Una dintre cele mai valoroase opere din colecția Rene Zdrafcovici este „Curte interioară la Veneția”, semnată de Gheorghe Petrașcu. Opera are o evaluare de 18.000-25.000 de euro și a participat în 2022 la expoziția „Valori artistice reprezentative din colecții bucureștene” de la Muzeul Național de Artă al României. 

Natură statică cu mere și ulcior - Gheorghe Petrașcu
Natură statică cu mere și ulcior - Gheorghe Petrașcu

 

O altă lucrare semnată de Gheorghe Petrașcu este „Natură statică cu mere și ulcior”, evaluată la 8.000-14.000 de euro. Opera a fost remarcată de critica vremii după participarea la expoziția personală Gheorghe Petrașcu de la Ateneul Român, 3 martie - 1 aprilie 1913, făcând parte din cele 120 de lucrări expuse atunci.

Din colecția lui Rene Zdrafcovici face parte și o splendidă icoană „Maica Domnului cu pruncul” pictată de Gheorghe Tattarescu. Opera, realizată în 1869, are o evaluare de 3.500-5.500 de euro.

Piese de mobilier de autor, scoase la vânzare

Din colecția farmacistului Rene Zdrafcovici ies la vânzare și piese de mobilier de autor, obiecte din argint semnate de meșteri cunoscuți sau sticlă de Bohemia pictată, recunoscută de secole pentru calitatea sa, precum și pentru măiestria și designurile deseori inovatoare. 

Colecția de șase pahare din cristal de Bohemia
Colecția de șase pahare din cristal de Bohemia

 

Un exemplu este colecția de șase pahare din cristal de Bohemia, cu decor divers, care are prețul de pornire de 300 de euro. Din aceeași categorie fac parte și vasele din cristal de Bohemia, decorate cu simboluri cinegetice ori mitologice, având prețuri de pornire diverse, de doar 200 de euro.

Expoziția ce reunește opere de artă și obiecte decorative ce provin din colecția Rene Zdrafcovici poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00.

Erudiție și pasiune – Licitația colecției de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici” se va desfășura online, pe platforma Artmark Live 2.0, dar și fizic la sediul Casei Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe