Newsflash
Cultură

Colaborare balcanică în științe medicale

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 26 2017
Colaborare balcanică în științe medicale
     Numărul 2/2017 al revistei Archives of the Balkan Medical Union  se deschide cu un editorial semnat de prof. dr. Pierre-François Plouin, membru al Academiei de medicină a Franței. Prevalența hipertensiunii arteriale (HTA) în populația adultă este de 30%. Se estimează că aproximativ 120 de milioane de europeni au o formă de hipertensiune, din aceștia cel puțin 5% având o formă secundară. Peste un milion din pacienții cu HTA secundară prezintă o formă curabilă. Este subliniată importanța diagnosticului HTA secundare și identificarea cauzelor apariției acestei patologii (formațiuni tumorale suprarenale, cauze iatrogene etc). Odată îndepărtată cauza, pacientul este vindecat și astfel se poate evita administrarea unui tratament antihipertensiv de lungă durată. În același articol sunt menționate recomandările pentru diagnosticul acestei forme de HTA.
     Pneumonia comunitară la copii este caracterizată de apariția unor modificări fiziopatologice care ar putea prezice prognosticul bolii. O echipă de cercetători formată din specialiști din patru țări (Kazahkstan, Rusia, Marea Britanie, România) a testat posibilitatea utilizării dozării de IL-6 pentru prezicerea severității pneumoniei comunitare diagnosticate la copii. Studiul prospectiv a fost efectuat pe o cohortă de 110 copii cu pneumonie comunitară, cu vârste cuprinde între cinci și zece ani. Au fost observate niveluri crescute ale IL-6 la toți pacienții. De exemplu, la pacienții cu gradul III de pneumonie nivelul de IL-6 a fost de opt ori mai mare față de lotul de control (6,89±0,53 pg/ml, p<0,03). Rezultatele acestui studiu au arătat că nivelul de IL-6 (atât seric, cât și urinar) este cu atât mai mare cu cât severitatea pneumoniei crește.
     Relația dintre cancer și hemostază nu a fost destul studiată. Prezentarea de caz a grupului de cercetători, condus de dr. Camelia Diaconu, aduce în atenția cititorilor coexistența hemofiliei A și a unui carcinom pulmonar scuamos. Pacientul, cunoscut cu hemofilie A, s-a prezentat la Camera de gardă în două rânduri, inițial acuzând tuse, hemoptizie și durere la nivelul hipogastrului. În urma investigațiilor a fost stabilit prin intermediul examenului histopatologic diagnosticul de carcinom pulmonar scuamos. A doua prezentare a fost pentru peritonită acută și obstrucție intestinală, diagnosticul final fiind de adenocarcinom bronhopulmonar stâng cu metastaze peritoneale și ileale. În literatura de specialitate există o ipoteză conform căreia hemofilia ar conferi protecție împotriva apariției cancerului, dar fără dovezi certe. Hemofilia poate îngreuna tratamentul pacienților, procedurile putând fi complicate de apariția hemoragiilor. În cazul pacienților cu cancer și hemofilie, aceștia primesc deseori tratament suboptimal.
     În același număr al revistei sunt prezentate și alte subiecte de interes pentru cititori: HTA cauzată de stresul cronic, etiologie care trebuie luată în calcul în contextul stilului de viață alert. Boala Ormond sau fibroza retroperitoneală idiopatică poate afecta canalul biliar comun ducând la apariția colecistitei acute. Această circumstanță clinică este susținută de prezentarea de caz a echipei de medici condusă de dr. Nicolae Bacalbașa.
     Este de remarcat atât calitatea conținutului științific al revistei (majoritatea articolelor fiind cercetări originale), reprezentarea internațională a autorilor, cât și forma grafică a acesteia. Conținutul revistei poate fi regăsit și în format electronic, pe site-ul www.umbalk.org.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe