Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

„CLUJUL MEDICAL“ LA ÎNCEPUTUL UNEI NOI EXISTENŢE

Viața Medicală
Dr. Sebastian NICOLAU marţi, 7 iulie 2009
    Am în faţă cel mai recent număr al revistei CLUJUL MEDICAL (nr. 1/2009), publicaţie ştiinţifică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“, având pe copertă sigla cu inscripţia „UNIVERSITAS MEDICINAE ET PHARMACIAE NAPOCENSIS“, iar în stânga sus, precizarea „90 de ani Învăţământ Medical Românesc“.
    Mărturisesc că am pentru prima oară prilejul să ţin în mână un asemenea elegant volum (147 de pagini) cu lucrări medicale deosebit de valoroase. În deschidere, editorul, Dan Dumitraşcu, îşi face cunoscute intenţiile ca publicaţia să se înscrie în rigorile actuale, cu minimum patru apariţii anuale, să treacă în procesul de referare (peer reviewing) prin internet, având în construcţie şi site-ul respectiv. Precizează, de asemenea, că din conţinutul ştiinţific se desprinde şi spectrul de preocupări al autorilor, mulţi dintre ei fiind doctoranzi în plin proces de afirmare, iar prin includerea, chiar din acest număr, în comitetul de redacţie a unor lideri de opinie din ţară, din diaspora şi din străinătate, s-a făcut un prim pas spre internaţionalizarea impactului revistei, fără a se renunţa însă la caracterul de publicaţie universitară. Cu grija elegantă a intelectualului cu har, editorul mulţumeşte predecesorilor, evocându-i, din cadrul acestora, pe prof. dr. Nour Olinic şi prof. dr. Liviu Grozariu pentru standardul ridicat al etapei anterioare, asigurat de domeniile lor, precum şi distinşilor profesori care au încetat de a mai fi membri ai colegiului de redacţie.
    În acest context al începutului de viaţă nouă a revistei, editorul nu uită să amintească semnificaţia particulară a anului 2009, conferită de aniversarea celor 9 decenii de învăţământ medical clujean, anunţând publicarea, sub semnătura dlui prof. dr. Florea Marin, bine-cunoscut istoriograf al vieţii medicale clujene, a unei suite de articole dedicate acestui moment aniversar.
    Aceste declaraţii de intenţie sunt susţinute – drept argument convingător – chiar de conţinutul numărului la care ne referim aici. Pentru a nu nedreptăţi pe niciunul din zecile de colaboratori, menţionăm doar domeniile care-i sunt parte componentă, aşa cum reiese din articolele publicate. Ca atare, subliniem că după deschiderea făcută de o serie de articole de mai amplă orientare, îşi găsesc un loc distinct problemele de patologie cardiovasculară, respiratorie, dermatologică, renală, infecţioasă, genetică, oncologică, psihiatrică, epidemiologie. În mod logic, n-au fost omise nici problemele de Medicină dentară, de multe ori uitate de alte publicaţii, după cum se remarcă prezentarea unor interesante cazuri clinice, a unor momente din Istoria medicinii şi farmaciei, mai ales cele legate de începuturile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, precum şi recenziile referitoare la unele lucrări medicale apărute recent.
    Un astfel de conţinut al unui proiect de revistă medicală elevată face, în mod neîndoielnic, din „Clujul Medical“, în noul său format, o minienciclopedie, care, suntem convinşi, îi va asigura o binemeritată şi longevivă existenţă în constelaţia publicaţiilor de prim rang.


Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.