Newsflash
Cultură

Cine stă în detalii?

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - nov. 14 2012
Cine stă în detalii?
   Nu afirmaţi cu aplomb: „Diavolul stă în detalii“, pentru că, încă din secolul 16, se ştia că perfecţiunea stă tot în detalii (citat drag perfecţioniştilor: „Amănuntele fac perfecţiunea şi perfecţiunea nu-i un amănunt“ – Michelangelo Buonarroti). Dar să ne ferim de vorbăria endemică, pornind de la fapte. La a 84-a aniversare a Radioului public, după concert, seara, i-a fost oferită fiecărui meloman câte o frumoasă şi simbolică crizantemă. Dimineaţa, publicul dornic de cunoaştere, indiferent de vârstă, fusese condus pe căi amestecate (cu lifturi de secolul XXI, dar şi cu lifturi din deceniul cinci al secolului trecut, pe coridoare proaspăt modernizate şi pe scări din marmura primei jumătăţi de secol XX), din cabină în cabină, reuşind să schimbe opinii sau doar bezele cu echipele multiplelor canale, în direct.
   La întâlnirea cu „seniorii“ („old boys“, cum îi botezase iniţial Eugen Preda pe cei ieşiţi la pensie), s-a prezentat singur, fără suită, doar cu asistenţa tehnică strict necesară, „vremelnicul“ (zicea dânsul) pre­şedinte-director general al SRR, Ovidiu Miclescu. Un discurs aşezat (voce pătrunzătoare, pronunţat radio­fonică), elemente de CV întemeind solide gesturi şi intenţii manageriale, laolaltă cu omagii aduse înaintaşilor au cucerit mintea şi inima asistenţei, cu mult înainte de primirea simbolicei crizanteme. Atmosferă caldă. S-au împărtăşit emoţii, amintiri, felicitări, îmbrăţişări, urări de viaţă lungă. Nelipsite, ca întotdeauna, apar însă şi detaliile.
   La stingerea aplauzelor declanşate de ferma declaraţie prezidenţială că sunt necesare „cel puţin“ două asemenea întâlniri pe an cu „seniorii“, ca să se poată beneficia de preţioasa lor experienţă, au făcut corniţe nedumeririle: de ce imediat după discursul dânsului s-au strâns microfoanele şi s-a trecut direct la fursecuri? Nimeni dintre „seniori“ – nici vorbitorii înrăiţi, nici vorbitorii succinţi – n-a fost invitat la microfon de vreun posibil beneficiar, cu vreo mostră din „preţioasa experienţă“. (Planul B: cele două întâlniri pe an vor folosi telepatia?) Alt detaliu: trei diplome de excelenţă sunt înmânate unor colegi merituoşi, dar criteriile „excelenţei“ sună hazliu: doi sunt „cei mai tineri pensionari“, iar al treilea este „cel mai în vârstă“ pensionar „aflat în activitate“ (în realitate, nu este nici cel mai în vârstă şi nici singurul încă activ). Criterii pur cantitative? Pe viitor, poate că ar trebui să le sugerăm consilierilor preşedintelui să prefere tragerea la sorţi.
   După o introducere personală chinuit festivă, de Ziua Radioului, un Gheorghe Verman obosit discută altceva, cu un invitat neutru, în emisiunea „Iarba verde de acasă“ (semn indirect că „vremelnicul“ – invitat de drept – evită, deocamdată, întâlnirea cu publicul?).
   Fireşte, vremurile sunt grele şi, dincolo de tonul liniştitor al conducătorului, cu tentative remarcabile de optimism activ, se derulează situaţii „complexe“, pentru reaşezarea cărora timpul reprezintă o resursă epuizabilă. Îmbucurător este faptul că, în practică, din ce în ce mai mulţi germeni ai noului încep să apară. Printre ei, atenţia acordată sănătăţii. La Antena Satelor, a apărut recent o emisiune care, la testul pentru nou-născuţi al „detaliilor“, poate primi calificativul maxim. Titlul ei – „Vrem să ştii!“ – emană atât luciditate, cât şi un altruism copleşitor. În prima ediţie sunt prezentate ştiri, probleme de sănătate la ordinea zilei (bolile respiratorii de sezon, atitudinile şi măsurile recomandabile; principii privind igiena alimentaţiei la copilul şcolar), combaterea prejudecăţilor şi temerilor în relaţia cu medicul dentist. Nu sunt omise nici noutăţile, ca telemedicina, cu speranţele ei pentru sănătatea zonelor izolate. Dacă prezentarea telemedicinii în România a revenit reprezentantului Ministerului Sănătăţii, ceilalţi specialişti din emisiune sunt (strălucitori!) „medici de ţară“ din sate ca Vipereşti sau Hotarele. Pauzele, cu muzică populară, respectă ritmul recepţionării şi preferinţele radioascultătorului interesat să „ştie“. Accesibilitatea comentariilor, rostirea plăcută, limpede, farmecul şi impetuozitatea Constanţei Droncioiu, moderatoarea, „ucenică“ în ale medicinii, sunt răsplătite cu SMS-uri în direct, de ascultătorii cărora le răspunde prompt, cu ajutorul invitaţilor. În atmosfera generală a noii emisiuni, prin contribuţia întregii echipe redacţionale, se regăsesc importante detalii ale prestaţiilor unor înaintaşi de renume, începând chiar cu iniţiatorul „Tribunei Sănătăţii“ la Radio România, marele medic, scriitor şi educator Vasile Voiculescu. Felicitări!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe