Newsflash
Cultură

Chintesenţa bunei practici

de Prof. dr. Gabriel UNGUREANU - iun. 11 2015
Chintesenţa bunei practici
 Medicina modernă, intrată definitiv în era fundamentării ştiinţifice obligatorii, care exclude empirismul, ne ajută în practică prin ghiduri din ce în ce mai clare şi mai exhaustive, precum şi prin scorurile de risc preluate de aceste ghiduri, ambele ajutându-ne în lumea deciziilor, mai ales în situaţii limită. Deşi poate criticabile şi desigur perfectibile (ca şi ghidurile din care fac parte sau pe care le completează), scorurile de risc exprimă chintesenţa bunei practici a momentului. Ca şi ghidurile, au valoare orientativă şi nu normativă – din fericire, altfel aplicarea lor rigidă ne-ar putea proteja responsabilitatea, dar ne-ar putea paraliza şi anchiloza raţionamentul şi iniţiativa. Progresele în medicină sunt totuşi realizate de cei ce se abat de la norme. Oricum ele reprezintă tot ce avem mai ferm la îndemână.
În mod categoric, cartea Scoruri de risc în medicină – ghid pentru studenţi, rezi­denţi şi specialişti, editată de Florin Mitu şi Mariana Floria, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi, ne oferă un material redactat sintetic, didactic, foarte sistematizat, bine documentat, într-o formulă grafică perfect adecvată necesităţilor practicienilor utilizatori, format de buzunar, legătură spiralată metalică foarte rezistentă la frecvente consultări. Redactorii sunt colegi cu experienţă editorială remarcabilă, iar lucrarea lor acoperă o necesitate practică evidentă.
Cartea este structurată în 13 capitole, pe parcursul a 340 de pagini fiind redate scorurile de risc din ATI, cardiologie, gastroenterologie, obstetrică-ginecologie, hematologie, boli infecţioase, medicină de urgenţă, nefrologie, neurologie, pneumologie, psihiatrie, reumatologie şi toxicologie. Această carte satisface o necesitate reală a practicienilor şi mulţi colegi o vor achiziţiona şi consulta ori de câte ori vor avea nevoie de o argumentare fundamentată într-o decizie limită.
 Sunt convins că succesul la publicul medical va compensa efortul remarcabil de redactare al editorilor şi a întregului colectiv de autori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe