„În medicină se poate întâlni orice, chiar şi părinţi ce nu vor să-şi lase copiii să fie vaccinaţi“. Aşa începe un articol pe care l-am citit cu interes în nr. 987 al revistei belgiene LE GENERALISTE. Însă până şi în asemenea situaţii – arată amintita publicaţie – „mai există piste ce pot fi explorate“. Refuzul parental al vaccinării – situaţie destul de des întâlnită chiar şi în ţările avansate – îl pune pe medic în faţa unor dileme ce nu pot fi uşor gestionate. Ceea ce a făcut din problema aceasta o temă luată în dezbatere de participanţii la recentul Congres al European Academy of Pediatric Societies, care şi-a ţinut lucrările la Copenhaga. Cercul vicios creat de această situaţie constă, pe de o parte, în faptul că vaccinurile, fiind mijloace de prevenire a bolilor, neacceptarea lor poate fi periculoasă pentru copil, iar pe de altă parte – ignorarea opiniei părinţilor duce la pierderea încrederii acestora în medic. (...)"> CERCURI VICIOASE - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

CERCURI VICIOASE

de D. LASCU - feb. 11 2011
CERCURI VICIOASE

   „În medicină se poate întâlni orice, chiar şi părinţi ce nu vor să-şi lase copiii să fie vaccinaţi“. Aşa începe un articol pe care l-am citit cu interes în nr. 987 al revistei belgiene LE GENERALISTE. Însă până şi în asemenea situaţii – arată amintita publicaţie – „mai există piste ce pot fi explorate“. Refuzul parental al vaccinării – situaţie destul de des întâlnită chiar şi în ţările avansate – îl pune pe medic în faţa unor dileme ce nu pot fi uşor gestionate. Ceea ce a făcut din problema aceasta o temă luată în dezbatere de participanţii la recentul Congres al European Academy of Pediatric Societies, care şi-a ţinut lucrările la Copenhaga. Cercul vicios creat de această situaţie constă, pe de o parte, în faptul că vaccinurile, fiind mijloace de prevenire a bolilor, neacceptarea lor poate fi periculoasă pentru copil, iar pe de altă parte – ignorarea opiniei părinţilor duce la pierderea încrederii acestora în medic. (...)

   „În medicină se poate întâlni orice, chiar şi părinţi ce nu vor să-şi lase copiii să fie vaccinaţi“. Aşa începe un articol pe care l-am citit cu interes în nr. 987 al revistei belgiene LE GENERALISTE. Însă până şi în asemenea situaţii – arată amintita publicaţie – „mai există piste ce pot fi explorate“. Refuzul parental al vaccinării – situaţie destul de des întâlnită chiar şi în ţările avansate – îl pune pe medic în faţa unor dileme ce nu pot fi uşor gestionate. Ceea ce a făcut din problema aceasta o temă luată în dezbatere de participanţii la recentul Congres al European Academy of Pediatric Societies, care şi-a ţinut lucrările la Copenhaga. Cercul vicios creat de această situaţie constă, pe de o parte, în faptul că vaccinurile, fiind mijloace de prevenire a bolilor, neacceptarea lor poate fi periculoasă pentru copil, iar pe de altă parte – ignorarea opiniei părinţilor duce la pierderea încrederii acestora în medic. Sigur, e clar că valoarea ce trebuie salvată este protecţia copilului, dar asta presupune, din partea medicului, o atitudine foarte nuanţată. Dar cât de frecvente sunt aceste refuzuri? Bineînţeles, răspunsul e diferit de la o ţară la alta, de la o cultură la alta. De pildă, o anchetă cu acest subiect întreprinsă printre pediatrii din Spania arată că atitudinea la care ne referim nu e atât de rară pe cât s-ar crede. O investigaţie similară făcută în SUA a vădit însă că 77% din pediatrii ce vaccinează în cabinetele lor au întâlnit sub 1% cazuri de refuz. Iar cu prilejul unui alt studiu de acelaşi fel efectuat tot în SUA, 39% din pediatri au declarat că vor refuza să-i îngrijească pe copiii ai căror părinţi persistă în asemenea atitudine negativă. Dar un prestigios for de specialitate precum American Academy of Pediatrics le propune medicilor să aibă totuşi o atitudine mai deschisă, căci este important să continue relaţiile cu micii pacienţi şi părinţii lor. Mai ales că pediatrul care ascultă atent opiniile părinţilor recalcitranţi poate să înţeleagă de unde vine refuzul lor. Unii părinţi sunt ezitanţi, adică nu sunt convinşi că vaccinarea este o modalitate bună pentru a le proteja progeniturile. Alţii au mai multă încredere în medicinile alternative şi complementare decât în această imunizare. Dar celor mai mulţi şi mai greu de convins dintre părinţii recalcitranţi le e frică de eventuale efecte secundare, de numărul (considerat de ei excesiv) de vaccinuri, de zvonurile că vaccinarea poate dezvolta, la copii, autism sau, la maturitate, diverse afecţiuni reumatismale… Singura atitudine eficientă a medicului rezidă în informarea corectă a părinţilor. Dar şi în responsabilizarea acestora faţă de o epidemie ce ar putea fi declanşată de îmbolnăvirea copilului lor nevaccinat. Iar toate acestea fără a crea tensiuni în relaţia medic–pacient. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe