Newsflash
Cultură

Cele trei principii

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - sept. 4 2012
Cele trei principii
   E ora prânzului. Celebrul Jamie, cel care a impus alimentaţia sănătoasă în şcolile din Marea Britanie, face mâncare la TVR2, cu talent şi entuziasm. Evident, nu găteşte pentru o persoană sau două şi nici nu stă prost cu banii, aşa că are materie primă din belşug. Face friptură de miel (mielul din imagine e cam mărişor, dar friptura arată bine), fierbe laolaltă zarzavaturi: cartofi şi morcovi întregi, varză, fasole verde, mai lată şi mai îngustă, care-şi vor mixa aromele şi aspectul într-un superb tablou de natură fiartă cu halou olfactiv. Bun cunoscător al gusturilor semenilor, Jamie adaugă sos de mentă, lămâie, sare, unt şi ulei de măsline virgin. Bogat condimentat e şi mielul, care capătă o înfăţişare cu adevărat sărbătorească după ce primeşte peste el roşiile coapte cu vrej cu tot. Nu lipsesc fructele. Jamie explică tehnicile de tăiat mango. Crestează miezul şi rezultă un produs „cam retro“. Vorbeşte, râde, lucrează în ritm susţinut. Gustă din toate produsele, dar nu se îndoapă. Dovada: o siluetă de manechin. Chiar dacă lucrează fără mănuşi, bonetă, şorţ sau halat, totul, în imagine, exprimă curăţenie şi igienă. Ecranul devine doldora de forme şi mirosuri îmbietoare. Jamie şi-a construit singur stilul, îl perfecţionează şi îl impune zilnic întregii lumi. În ciuda tinereţii sale, a reuşit să fie campion mondial la gastronomie. N-a uitat nici viitorul – meniurile sănătoase din şcoli.
   Breaking news: şi la noi, la Mamaia, se găteşte. Sub cerul liber. Tocăniţă ungurească de viţel, preparate din peşte, miel cu dulceaţă de afine şi coniac… Lista continuă nonstop. Bunătăţi tradiţionale alături de inovaţii, lipsite, însă, de o publicitate pe măsură. E un fel de concurs între 30 de echipe de bucătari (cărora li s-au alăturat şi cinci bloggeri mai pofticioşi). Cei 30 de bucătari sunt mai ales bucătărese. De la autorul tocăniţei de viţel aflăm că aceasta se prepară „cu ceapă multă, condimente şi mult suflet“. Ca şi Jamie, concurenţii noştri se străduiesc să aplice cunoscuta lozincă: „Eu gătesc, eu controlez, eu răspund, adică vorbesc“.
   Ora de masă a trecut. Bobby are 12 ani şi îi dă un pumn dărâmător lui Tommy, care şi-a bătut joc de el. Din prima clipă, Tommy voia să-i arate că e cel mai tare din clasă. Bobby îşi pierduse părinţii şi acum se mutase în alt oraş, la unchiul Jeff, fratele tatălui, şi la mătuşa Gayle. Unchiul, un om bun, sensibil şi drept, nu-l înţelege, totuşi, pe Bobby. I-a propus băiatului să-l ajute la magazinul său de scule. Bobby şi-a amintit: „Tata zicea că asta strică la imaginaţie“. Unchiul pufneşte: „Nu spunea şi că tata l-a ţinut la studii cu asta?!“. Copilul îşi cere iertare. La şcoală are probleme. E trist. Merge la cimitir, caută bunici. Într-o zi, vede un concurs de carturi, unde Tommy e în frunte. Visează şi el un cart, aşa cum îl plănuise cu tata, dar n-au mai apucat să-l construiască. Îl roagă pe unchi să-l ajute. Morocănos, acesta refuză: „N-avem timp de carturi“. Bobby îşi revede desenele pe care le-a adus cu el şi, temător, încearcă să i le prezinte lui Jim. Jim e fost campion la carturi, dar a luptat în Vietnam, de unde „s-a întors schimbat“ şi oamenii spun că e nebun, iar unchiul îl sfătuise să se ferească de el. Jim respinge brutal orice colaborare. Bobby nu renunţă, face planuri mai amănunţite şi, în cele din urmă, reuşeşte să-i atragă atenţia fostului campion, care, impresionat de tăria şi pregătirea băiatului, îl va ajuta, atent, exigent, copleşit de amintiri şi de recunoştinţă, să-şi construiască singur maşina în atelierul său. Aici intervine minciuna: Bobby îi spune unchiului necooperant că s-a înscris la baseball, ca să poată munci din greu la cartul lui. Se documentează, învaţă, urmează sfaturile lui Jim. La şcoală lucrurile merg din ce în ce mai bine. Tatăl lui Tommy îi construieşte fiului un cart sofisticat şi îl îndeamnă pe un ton dictatorial să fie mereu primul. Bobby trăieşte bucuria lucrului făcut de mâna lui. Unchiul află minciuna, se supără, dar îi trece. Jim îi spune lui Bobby cele trei principii de bază pentru un campion: să-ţi faci singur maşina, să ştii s-o conduci şi să priveşti numai înainte. După câteva accidente, la prima cursă hotărâtoare, Bobby îl va învinge pe Tommy (şi pe mult prea ambiţiosul său tată), care ignoră cele trei principii. Tommy e un pilot foarte bun, se pricepe la condus, dar nu şi-a construit singur maşina şi nici nu priveşte direct înainte – neliniştea îi împinge, imprudent, privirea spre mişcările rivalului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe