Newsflash
Cultură

Cel mai bun prieten al omului

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mai 10 2012
Cel mai bun prieten al omului
   Câinele de apartament care aleargă la intrare, aduce presa şi scrisorile, care îl trezeşte afectuos, dimineaţa, pe Jake, elevul premiat de NASA, care simte primejdiile, se gudură la prieteni, latră la duşmani, ştie să dea laba şi să se prezinte politicos nou-apăruţilor prin preajmă, este mânat, desigur, dincolo de dresaj, de o mare iubire faţă de oameni. Dar omul ce simte pentru un astfel de câine? Îl iubeşte, oare, ca pe „cel mai bun prieten“ al său? (Cineva spunea odată: „Nu-l consider cel mai bun prieten al meu. Dumneavoastră v-aţi castra cel mai bun prieten?“)
   O savuroasă şi plină de învăţăminte emisiune pentru adolescenţi se transmite, dublată – neaşteptat de bine! – în limba română, pe Disney Channel.
   Cei din clasa lui Jake, elevi mai somnoroşi sau mai vioi, au de făcut proiecte ecologice. Se recomandă formarea de echipe, după afinităţi. O colegă cochetă îl roagă pe Jake s-o ia în echipa lui. Cucerit de frumuseţea şi linguşelile fetei, Jake o primeşte, chiar dacă ea nu iubeşte nici parcul, nici câinii, nici cartea, ci doar cumpărăturile şi manichiura. Acum vrea să profite de pe urma „tocilarului“ şi se oferă să fie „prietena“ lui. Se va dovedi, însă, că are mai mulţi „prieteni“. Câinele descoperă că ea minte, în calitate de „poştaş“ îi aruncă scrisorile otrăvite direct în closet – pătimeşte pentru asta – şi nu-l lasă pe generosul Jake să-i dăruiască ei macheta proiectului. (Sare şi distruge macheta aflată în braţele fetei.) Concluzia premiantului: „Am fost folosit. N-am fost destul de deştept, dar câinele meu a fost“.
   Aflăm că povestea de mai sus a fost, de fapt, relatată de două jurnaliste (de 14 ani) de la revista online „Internauţii şic“, publicaţie aflată în cruntă concurenţă cu postul TV şcolar „Adolescenţii de astăzi“, condus de nişte băieţi sarcastici şi răuvoitori. Şefa unei publicaţii importante din New York remarcă revista şi le cheamă pe fete la ea. Prezenţă caricaturală, „şefa“ le primeşte stând la fereastră, cu spatele la ele, apoi vine să discute pe ton dictatorial. Poartă îmbrăcăminte pepit, alb cu negru, mâneci cu funde atârnânde, e indignată de tinereţea fetelor, vrea ca numai una dintre ele să-i devină colaboratoare ca să scrie pentru „adolescenţii cu coşuri peste tot“; nu înţelege de ce au venit două, când ea a chemat numai una. Sunt bune prietene? A avut şi ea o prietenă bună şi a angajat-o. Menajeră. Le dă temă să vină fiecare cu câte un material ca să vadă pe care dintre ele o angajează. „Cea mai nasoală zi“, consideră cele două şi simt cum discordia îşi face loc în viaţa lor. Un vestit cântăreţ francez vine în America. Pe amândouă le ispiteşte gândul să-i ia un interviu. Dar toate biletele la concert au fost vândute. Fiecare se ambiţionează să ajungă la el. Recurg la tertipuri şi la minciuni sfruntate pentru a reuşi pe cont propriu şi a o scoate, concomitent, din joc, pe cealaltă. Cearta şi zâzania ating un maximum. Ajung amândouă la interpret şi în vacarmul conflictului lor cântăreţul se destăinuie (informaţie trăsnet!): nu e francez, ci american, dar, nefiind promovat în ţara lui, s-a dus în Franţa, şi-a schimbat puţin numele şi a ajuns celebru.
   „Sus jaluzeaua!“ – obişnuitul semnal de dialog al fetelor, prin fereastră, marchează reluarea obiceiului de a scrie împreună. „Gata cu prefăcătoria!“ Duc interviul la New York, unde „şefa“ află că cele două au un singur articol şi că nu se despart. Le anunţă că sunt „neprofesioniste“ şi le dă afară. Cu asta s-au terminat încercările fetelor, departe de casă, în lumea „profesioniştilor“ marcanţi. Acasă, o dezvăluire: conducătorul postului TV „Adolescenţii de astăzi“ e îndrăgostit lulea de una dintre fete. De aceea era răutăcios. Dar tot el a ajutat-o să ajungă la „francez“. Revista fetelor funcţionează acum cu doi redactori şefi, în persoana celor două jurnaliste. Încă un reportaj de succes, despre un schimb de roluri între două eleve care seamănă leit între ele (una foarte bogată, alta foarte săracă) îi determină pe băieţii de la „Adolescenţii de astăzi“ să prezinte la TV „culisele“ revistei „Internauţii şic“. Happy end, deci.
   Gând nespus de adolescenţi, dar trăit: cei mai buni prieteni ai omului sunt doi – adevărul şi iubirea.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe