Newsflash
Cultură

Ce se întâmplă? De ce s-a întâmplat?

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iul. 24 2013
Ce se întâmplă? De ce s-a întâmplat?
…Sunt întrebări pe care oricine şi le poate pune, altfel nu găseşte căi de evitare, dar nu oricine poate răspunde mulţumitor. Cine vrea cu adevărat să afle ce se întâmplă, când se întâmplă ceva nedorit, se gândeşte concomitent la cauze, dar şi la consecinţe. Dincolo de scandalurile – cu şi fără poliţie – de la bac stau costurile. Cele din economie sunt mari – arată specialistul. Pentru că întreprinzătorii se feresc de tinerii lipsiţi de experienţă şi, necolaborând cu şcoala, au de pierdut. Şcoala nu este adaptată nevoilor mediului de afaceri. Nu pregăteşte forţă de muncă pentru el. Veriga lipsă ar fi şcoala profesională. Pe reporter îl interesează şi costurile în destine umane. Reporterul se adresează ministrului muncii. Cu întrebări fireşti, dar rareori formulate ca atare de gazetarii noştri. Doamna ministru Mariana Câmpeanu răspunde (nu chiar la toate întrebările) prin telefon.
Întrebări de reporter: Ce se va întâmpla cu respinşii la bac? (Doamna ministru: Primesc ajutor de şomaj, li se oferă posibilităţi de încadrare, de ocupare, cursuri de formare pentru diferite activităţi concrete, repetarea examenului de bacalaureat). Realist vorbind, ei vor accesa aceste facilităţi? (Doamna ministru nu pare prea sigură şi vorbeşte despre facilităţile acordate angajatorilor.)
Ce oferte de locuri de muncă există? (Doamna ministru: în turism, confecţii, industria alimentară, dar şi în contabilitate sau IT.) Sunt deci mai multe oferte pentru cei fără studii superioare. Ce rost mai are ca un elev să ia bac-ul? (Doamna ministru – răspuns neconcludent.). Aveţi o cifră estimativă pentru absorbţia acestora pe piaţa muncii? (Răspuns corect, dincolo de „logica“ lui „aprioric nu se poate şti aşa ceva“: Nu) Investigaţiile continuă, reporterii se schimbă între ei. Gazda postului de radio, Laurenţiu Colintineanu, graseiază uşor, dar rostirea lui nu strică, ci întăreşte mesajul în care ni se reaminteşte frecvent, cald, confidenţial, numele postului: „er-efi“ – RFI – Radio France International. Ei sunt cei care se străduiesc să răspundă cât mai prompt şi mai corect la întrebarea „Ce se întâmplă?“ completată cu „De ce s-a întâmplat?“
Tot ei ne servesc un model exemplar privind felul amănunţit, atent, echidistant în care pot fi prezentate Revista presei româneşti, precum şi Revista presei internaţionale. La RFI pare că funcţionează din plin respectul pentru „colegii“ de la toate publicaţiile şi, înainte de toate, respectul faţă de nevoile de informare şi înţelegere ale radioascultătorilor. Printre comentatorii cei mai plăcuţi şi mai bine documentaţi se numără şi cunoscutul Matei Vişniec, cu intervenţii în puncte nodale, cu o exprimare plastică, accesibilă, dar complet lipsită de acea tendinţă, mult prea răspândită la noi, de a-şi face sieşi reclamă. Ascultându-i pe toţi aceşti veritabili profesionişti, nu poţi să nu te gândeşti cu încântare că Eugen Preda a înfiinţat la Radio România o agenţie de un fel aparte: RADOR monitorizează atent presa internaţională, cu posturi de radio cu tot, precum şi presa românească, inclusiv presa locală – o bogăţie de informaţii care, servită profesional de specialişti comentatori ar putea transforma Radio România într-un izvor nesecat de cunoaştere. De gândit, te poţi gândi la astfel de performanţe, dar în realitate lucrurile stau exact pe dos: la RADOR se traduc şi se publică integral articole din presa străină (Pentru cine se traduce cuvânt cu cuvânt şi ce e important şi ce nu e? Care „abonat“ e în stare să preia esenţialul şi să conceapă el însuşi, pentru care posturi de radio comentarii lămuritoare, asemeni unui Matei Vişniec?), iar cei de la Radio România se feresc cu inconştienţă şi aproape cu un soi de duşmănie de producţiile RADOR. Preferă să-şi facă altundeva şi altcum documentarea. Să-şi prepare „propriile“ comentarii. Mai costisitor şi mai păgubos pentru toţi. Unii angajaţi ai radioului public nici nu ştiu, de altfel, cu ce se ocupă RADOR. El ştie? Şi ar mai fi ceva: RADOR – ar putea fi un nucleu de cercetare ştiinţifică. Nu pentru un singur om sau pentru o simplă teză de doctorat, cum au fost vreo două cazuri, ci pentru binele radioului românesc şi internaţional, fie el public sau privat. Alţii aşa au început şi acum sunt deschizători de drumuri în jurnalism.

 

 

P.S. Am gândit toate acestea în preajma zilei de 14 iulie. Vreo legătură cu Căderea Bastiliei? Niciuna. La mulţi ani, Franţa!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe