Newsflash
Cultură

Cazuri clinice pentru viitorii medici

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - iul. 13 2018
Cazuri clinice pentru viitorii medici
    Studenții mediciniști au ocazia de a lectura o nouă carte de prezentări de cazuri clinice: Practica medicală pentru studenţii la medicină, coordonată de dr. Camelia Diaconu (preşedintele Uniunii Medicale Balcanice şi cadru didactic la UMF „Carol Davila”) şi Mihnea Alexandru Găman, student la UMF „Carol Davila”. Cartea a fost lansată de editura ALL, la Târgul Bookfest Bucureşti.
    Lucrarea face parte dintr-un proiect comun al studenţilor membri ai Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti şi ai Secţiei naţionale române a Uniunii Medicale Balcanice şi este a doua de acest fel. Prima carte, cu titlul „Cazuri clinice pentru biblioteca studentului la medicină”, a apărut în anul 2017 și a fost coordonată de aceiași autori.
    Ceea ce particularizează aceste două cărţi este faptul că prim-autorul fiecărei prezentări de caz clinic este un student al UMF„Carol Davila” din Bucureşti. Sunt prezentate cazuri clinice de diverse specialităţi, atât medicale, cât şi chirurgicale, pe care studenţii le-au întâlnit în cursul stagiilor de practică medicală în diverse clinici universitare din Bucureşti şi care le-au pus la încercare raţionamentul, provocându-i să integreze teoria cu practica. Cu siguranţă nu este uşor pentru un student medicinist să se implice în activitatea ştiinţifică încă de pe băncile facultăţii, la o vârstă la care volumul de informaţii care trebuie asimilat zilnic nu este deloc neglijabil. Este de apreciat iniţiativa studenţilor la medicină, care îşi doresc să îşi depăşească propriile limite, aşa cum este lăudabil şi efortul medicilor seniori, majoritatea dintre ei fiind cadre didactice cu experienţă, care s-au implicat constructiv în coordonarea prezentărilor de caz clinic realizate de studenţi.
    Cartea conţine 24 de prezentări de cazuri clinice. Opt dintre ele au făcut subiectul „Sesiunilor Ştiinţifice Medicale”, un proiect al Departamentului de Educaţie Medicală din cadrul Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti. Inițiatorii acestuia s-au axat pe organizarea de sesiuni ştiinţifice în care au fost prezentate cazuri clinice interesante, didactice. Organizatorii şi-au propus să familiarizeze studenţii medicinişti cu noţiuni elementare de scriere academică, să îi înveţe cum se prezintă un caz clinic şi cum se redactează o prezentare de caz clinic in extenso.
    Medicii seniori ştiu că traiectoria profesională a fiecărui medic este jalonată de cazuri clinice, care ne pot marca. În bine, sau mai puţin… Am cunoscut şi, recent, am reîntâlnit un fost rezident al specialităţii mele, care a mărturisit că avea un oarecare trac şi o inabilitate profesională în a performa într-o specialitate chirurgicală. Acestuia îi era mult mai lesne să nu „relaţioneze” cu abdomenul deschis, cu plaga sângerândă, cu omul aflat în suferinţă, ci cu analiza imagistică și cu frumuseţea diagnosticului clar şi precis. Nu discută cu pacientul, nu îl palpează, nu îl percutează sau ascultă (deh!, vechi metehne hipocratice). Rezultatul: a ales o altă specialitate!
    De aceea, implicarea tinerilor, încă de pe băncile facultăţii de medicină, în îngrijirea şi prezentarea cazurilor clinice, este foarte utilă pentru generaţiile viitoare de medici.
    Sunt absolut convins că viitorii cititori, indiferent de nivelul lor de pregătire medicală, vor avea de învăţat din lectura acestei cărţi. La fel cum semnatarul acestor rânduri a avut de învăţat din prefaţa unei cărţi celebre în epocă, „Diagnosticul diferenţial al bolilor interne”, a vestitului profesor elveţian de medicină internă Robert Hegglin (1907–1969), în care autorul relata fabulosul răspuns al lui Willie Sutton la întrebarea ziaristului Mitch Ohnsted: „De ce spargeţi băncile, domnule Sutton?” – „Fiindcă acolo sunt banii!”.
    Ceea ce am învăţat eu atunci şi ceea ce cred că trebuie şi pot învăţa din aceste cărţi studenţii medicinişti de azi este că un medic bun trebuie să pună un diagnostic corect şi la obiect.
    Cartea este o lectură plăcută şi cu siguranţă utilă tuturor studenţilor medicinişti, dar şi medicilor seniori, indiferent de vârstă, pentru că orice medic interesat de evoluţia sa profesională va rămâne toată viaţa un „student medicinist perpetuu”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe