Newsflash
Cultură

Cărți și orașe însuflețite

de Dr. Raluca BULEA - mai 16 2016
Cărți și orașe însuflețite
Odată cu progresele făcute de tehnologie, din ce în ce mai multe activități din viața noastră, fie ele legate de profesie ori de modul în care ne petrecem timpul liber, au de-a face cu obiectele electronice și sunt transferate din spațiul real în cel virtual. Nici domeniul literaturii și al editării de carte nu face excepție de la această tendință, din ce în ce mai multe volume având, chiar și la noi, versiuni electronice. În spiritul acestor schimbări, dar și din dorința de a menține viu interesul pentru literatură și pentru citit, Joris Mathieu, directorul Teatrului „Nouvelle Génération – Centre dramatique national“ din Lyon, Franța, a inițiat proiectul construirii unei instalații digitale al cărei nume este rod al unui adevărat melanj lingvistic (L.I.R. – Livre in room).
Sosită direct de la Salonul internațional de carte de la Paris, cabina a fost instalată la Institutul Francez din București timp de aproape o lună, urmând ca mai departe să își continue călătoria la filialele din Cluj-Napoca (23 mai – 4 iunie) și Timișoara (6 – 19 iunie), după un popas la Belgrad, în Serbia. Văzută din afară, pare o construcție destul de greoaie, cu o formă curioasă, care permite comparația cu o carte groasă pe ale cărei coperte nu sunt decât rânduri scrise. Nimic care să ne sară în ochi și să ne tragă de mânecă pentru a o deschide. Și totuși, de îndată ce întoarcem prima pagină și pătrundem în ea, suntem iremediabil cuceriți și nu vrem să o mai scăpăm din mână.
Ceva asemănător are loc și în cabină. Pătrundem în interior, ne izolăm de restul lumii închizând ușa, ne instalăm comod în fotoliul care ne așteaptă și intrăm în atmosferă.  Suntem înconjurați de un fond muzical cu iz de mister și plăceri ascunse. Alături, pe raft, ne așteaptă comorile: o mână de cărți, alese de grupul de scriitori cooptați în proiect. Alegem una, îi scanăm codul de bare, iar dincolo de fereastra pe care o avem în față, în spatele căreia se întrezărea o bibliotecă circulară, din cele care ajung până în tavan, vedem plăsmuindu-se holograma unui actor ori a unei actrițe, care dau viață unui fragment din cartea aleasă. Este o experiență inedită, complexă, ce împletește bucuria (re)descoperirii unui text literar cu cea a jocului actoricesc și cu ambianța creată de muzică.
Publicul francofon din București a avut oportunitatea, în perioada 13–15 aprilie, de a discuta despre acest proiect direct cu François Beaune, unui din scriitorii care au selecționat cărțile disponibile în cabină. Am aflat astfel că alegerea s-a bazat, în cazul său, pe amintirile de lectură adunate în timp, mergând către titlurile care i-au marcat o perioadă din viață, și de care își amintește cu drag, pe autori clasici francezi (Hugo, Colette, doamna de Lafayette etc.), dar și traduceri din literatura universală (Cervantes, Steinbeck, Bulgakov ș.a.). Uneori, lectura dramatizată ne oferă chiar începutul cărții (cum este cazul cu Don Quijote). Alteori, scriitorul s-a oprit asupra acelor fragmente care pentru el depășiseră proba timpului, rămânându-i vii în amintire chiar după mulți ani. Ceea ce speră toți cei implicați în alcătuirea acestei adevărate biblioteci în mișcare, care urmează să fie îmbogățită prin intervenția echipei Institutului Francez din Iași, este ca fragmentele prezentate să determine publicul să meargă mai departe în bibliotecă, pentru a desăvârși experiența prin lectura integrală a cărții.
Tot în această perioadă, Institutul Francez din România, alături de Goethe-Institut din București și Centrul Cultural German din Iași au organizat, la București (în perioada 9–15 aprilie) și Iași (16–22 aprilie), proiectul intitulat „Parkour 2016, arta deplasării și libertatea de mișcare în spațiul public“, care a adus laolaltă practicanți de parkour din România, Franța și Germania. Folosindu-se numai de propriul corp, cu antrenament și disciplină, cei care cultivă acest mod de mișcare în aer liber în mediul urban combină alergatul, săritul și escalada, în funcție de relieful zonei alese (cel mai adesea în parcuri), bucurându-se totodată de posibilitatea de a împărtăși aceste experiențe cu persoane având aceeași pasiune. În plus, această serie de evenimente alcătuite din dezbateri, ateliere de inițiere, demonstrații practice și proiecții de filme a avut ca scop promovarea în rândul publicului larg a acestei forme de mișcare, câștigarea de noi practicanți, și cunoașterea grupurilor din țări diferite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe