Newsflash
Cultură

Careu de lansări la aniversare

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 30 2014
Careu de lansări la aniversare
   Sala de conferinţe a Centrului medical de diagnostic şi tratament „Victor Babeş” din Capitală a fost plină până la refuz joi, 15 mai a.c. Prilejul a fost unul sărbătoresc: Ziua Editurii Viaţa Medicală Românească, ce a marcat totodată 15 ani de fructuoasă activitate, materializată în sute de titluri de carte medicală – tratate şi monografii pentru medici, ghiduri şi manuale pentru elevii şcolilor postliceale şi asistenţii medicali –, precum şi volume de beletristică – romane, proză scurtă, versuri – ale membrilor Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. Tot aici au văzut lumina tiparului: seria anuală Caietele „Vieţii medicale“ (ajunse la volu­mul 17), „Fântâna din Kos“ – periodicul literar al SMSPR, din care au apărut până acum şase numere – şi al­ma­nahul „Clipa cea repede“. Evenimentul a reunit perso­nalităţi din elita medicală şi culturală românească, mulţi dintre ei colaboratori ai editurii şi ai săptămânalului „Viaţa medicală“.
   Amfitrion a fost dr. Mihail Mihailide, directorul editurii, care a rezumat, în câteva minute, activi­ta­tea de un deceniu şi jumătate a acesteia. Au urmat nu mai puţin de patru lansări de carte, anunţate în paginile „Vieţii medicale“ şi aşteptate cu viu interes de toţi cei prezenţi.
   Dr. Magdalena Budişteanu, medic primar neurologie pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia“ Bucureşti şi cercetător în cadrul laboratorului de genetică medicală al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş“,  şi prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, şeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria“ Bucureşti şi secretar general al Societăţii Române de Rinologie, au prezentat monografia Durerea cranio-cervico-facială, avându-i ca autori pe dr. Raluca Enache, dr. Gabriela Muşat şi prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Vorbitorii au subliniat utilitatea cărţii pentru clinicienii de diverse specialităţi: otorinolaringologi, neurologi, oftalmologi, reumatologi, medici de familie, care se confruntă adeseori cu astfel de cazuri. Durerea este prezen­tată ca entitate clinică,  pornind de la mecanismele fizio­pato­logice şi încheind cu detalierea sindroamelor dure­roase din punct de vedere clinic şi terapeutic.
   Cartea Medicii şi seducţia puterii. Miniştrii sănătăţii (1945–1989), scrisă de dr. Mihail Mihailide, este o saga jurnalistică a miniştrilor medici din regimul comunist, o lucrare de amplă documentare şi analiză, bazată pe documente puţin sau deloc cunoscute, din diverse surse, precum Arhivele Naţionale ale României, arhivele CNSAS, Bi­blioteca documentară de istoria medicinii din Bucureşti etc. Despre ineditul volum, care examinează rezultatele muncii, dar şi costurile de imagine pe care le-au avut de plătit personalităţile medicale „seduse“ de avantajele puterii, în urma pactului cu „diavolul roşu“, au vorbit prof. dr. Octavian Buda, şeful Catedrei de istoria medicinii de la UMF „Carol Davila” Bucureşti, şi prof. dr. Vladimir Beliş, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
   Cercetările întreprinse de dr. Dora Petrilă privind crima medicală în România şi URSS au dus la apariţia primei sale scrieri, Asasinate medicale (Ed. Viaţa Medicală Românească, 2001). Autoarea a decis să continue analiza şi în alte ţări ale lumii, ajungând să realizeze Îngeri în infern, volum ce se ocupă de crimele medicale comise în SUA, Germania nazistă, Marea Britanie, Japonia în timpul războiului din Pacific, dar şi de serviciile secrete (CIA, Mossad, MI5). Despre cutremurătoarele fapte dezvăluite în carte – o pată pe obrazul medicinii, ce trebuie cunoscută de marele public, spre neuitare şi nerepetare – au dat mărturia de cititori Sanda Manu, regi­zor de teatru şi televiziune, fost profesor la IATC „I. L. Caragiale“ (devenit UNATC) şi la Facultatea de Tea­tru a Universităţii „Spiru Haret“, şi actorul Marin Moraru, societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.
   Medicii bolnavi este titlul celui de-al doilea roman al doctorului Caius Mihailă, apărut în 1980, la Ed. Eminescu (după Jurnal la Morile de Vânt, publicat în 1972, la aceeaşi editură). Prin grija surorii sale, Rodica Amel, doctor în filologie, prezentă la eveniment, primul roman a fost republicat în 2013, la Editura Viaţa Medicală Românească, iar acum a văzut din nou lumina tiparului şi cel de-al doilea, într-o variantă extinsă; aceasta cuprinde şi copiile câtorva din multele scrisori de protest trimise de dr. Caius Mihailă diverselor instituţii oficiale, cu scopul de a conştientiza factorii de decizie cu privire la starea dezastruoasă din sistemul sanitar. După primul roman scris cu idealismul celui care doreşte să salveze un colţ de lume (numit Morile de Vânt), al doilea capătă un ton ironic, amar. Cartea medicului-inspector din cadrul Direcţiei de Sănătate Constanţa prezintă un sistem bolnav, în care actorii – medici şi autorităţi – suferă toţi de boli fizice, dar şi de boala vorbelor goale, a birocraţiei, a lipsei cronice de timp, a formelor fără fond. Cititorul poate vedea cum mare lucru nu s-a schimbat până azi. Şi totuşi, un licăr de speranţă străbate întreg romanul, ce rămâne de actualitate. El a fost prezentat de poeta Lucia Negoiţă, realizator de emisiuni culturale la radio şi televiziune.
   Evenimentul s-a încheiat cu invitaţia lansată de dr. Mihail Mihailide pentru următoarea ediţie a Zilei Editurii Viaţa Medicală Românească, care va avea loc la 15 mai 2015, şi cu sesiuni prelungite de autografe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe