Newsflash
Cultură

Când viața bate filmul

de Demostene ŞOFRON - ian. 15 2021
Când viața bate filmul

M-am gândit la filmele care au ca temă principală virusurile și molimele. În unele cazuri, eroii anonimi, deus ex machina, poartă halate albe. Şi spre ei ne îndreptăm toată atenţia.

Screenshot 2021-01-15 002405Tema virusurilor de laborator a atras atenţia oamenilor din industria filmului nu de azi, şi nici de ieri. Firesc, dacă ne gândim că tema în sine trezeşte interes.

Şi va trezi şi în viitor, pentru că la baza scenariilor multora dintre producţii stau romanele SF, mai inspirit sau mai puţin inspirat materializate pentru marele ecran. Pandemia de COVID-19 bate, din păcate, și filmul, și viaţa. Este filmul cu început cert. Dar și cu un final, sperăm noi, apropiat.

‘50

M-am oprit doar asupra producţiilor bine făcute, care le spun ceva iubitorilor celei de-a șaptea arte. Și voi începe, cronologic, cu A şaptea pecete (Suedia, 1957), în regia lui Ingmar Bergman, cu Max von Sydow şi Bengt Ekerot în rolurile principale, film cu premii importante la activ.

Abordarea lui Bergman este surprinzătoare. Comparând viaţa cu un joc de şah, Bergman propune o lume lipsitde Dumnezeu, o lume ignorantă, două fiind temele centrale: este vorba despre lupta dintre bine şi rău, respectiv dintre puritate şi păcat, într-un secol 17 bântuit de ciumă.

‘70

Cu pelicula Germenul Andromeda (1971, Statele Unite, în regia lui Robert Wise, pe baza romanului omonim semnat de Michael Crichton), alt film multipremiat, suntem la un alt nivel, ştiinţific. O echipă de cercetători americani încearcă să localizeze un virus extraterestru, pierdut în spaţiu,din dorinţa de a salva lumea.

‘80

Anul 1980 propune o nouă producţie, niponă de data aceasta, Virus, în regia lui Kinji Fukasaku, cu o distribuţie internaţională: George Kennedy, Robert Vaughn şi Glenn Ford. La data lansării filmului – suntem la Cannes, 1981 –, Virus era cel mai scump film nipon produs vreodată, cu peste 2 milioane de yeni.

Acţiunea se învârte în jurul virusului mortal MM88, creat întâmplător de un genetician american și eliberat în urma unui accident aviatic. MM88 duce la pandemia Italian Flu, care în numai şapte luni ucide populaţia globului aproape în întregime. Supravieţuiesc 855 de bărbaţi şi opt femei, locuitori ai Antarcticii, scăpaţi datorită faptului că virusul este inactiv la temperaturi sub -10 grade Celsius.

‘90

În 1994 reţine atenţia miniseria TV The Stand/Virus mortal (Statele Unite), în regia lui Mick Garris. Guvernul american lansează din greşeală un virus mortal, în urma căruia supravieţuiesc doar doi oameni, o bătrână misterioasă şi un bărbat înfricoşător. Cele şase episoade au la bază romanul lui Stephen King – „Virus mortal”. Patru sunt filmele tematice ale anului 1995:

-Virus (SUA, cunoscut şi sub numele „Formula for Death”, în regia lui Armand Mastroianni, pe baza romanului „Outbreak”, scris de Robin Cook);

- Virus mortal/Terminal Virus (SUA, film TV; regia: Dan Golden) – lansarea unui periculos virus de laborator face ca oamenii planetei să se transforme radical, devenind bestii la propriu;

- Alerta/Outbreak (SUA; regia: Wolfgang Petersen; cu Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Donald Sutherland, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr.; film bazat pe romanul lui Richard Preston – „The Hot Zone);

- 12 Monkeys (SUA, regia Terry Gilliam) – un virus mortal omoară aproape toţi oamenii planetei, supravieţuitorii fiind forţaţi să trăiască sub pământ. Acţiunea este plasată în 2035.

2000

Ajung la 2002, când tema interesează prin pelicula După 28 de zile (Marea Britanie, în regia lui Danny Boyle) – un virus experimental dezlănţuie o molimă ce distruge majoritatea populaţiei lumii, eliberat de cimpanzei infectaţi.

Alb orbitor/Blindness (Brazilia, Japonia, regia Fernando Meirelles) are premiera în 2008, scenariul având drept sursă de inspiraţie opera lui Jose Saramago – „Eseu despre orbire” (Premiul Nobel pentru literatură, 1998). O molimă, White Blindness, duce la abandonarea celor afectaţi într-un azil de boli psihice, acolo unde pacienţii înfiinţează o nouă societate, cea a „orbilor”.

Perfect Sense/Tăcerea simţurilor (Marea Britanie, 2011; regia: David Mackenzie) pune pe tapet boala care afectează populaţia planetei, boală în urma căreia oamenii îşi pierd pe rând simţurile: întâi mirosul, apoi gustul, auzul, văzul. Mai presus de toate, „există o nevoie comună de a fi lângă ceilalţi. De a oferi căldură, înţelegere, acceptare, iertare, dragoste”.

Tot din 2011 este şi Contagion/ Epidemia: Pericol nevăzut (SUA, în regia lui Steven Soderbergh), film ce a devenit în 2020 cea mai vizionată peliculă pe internet.

Sunt de amintit încă trei filme: Gripa (2013; Coreea de Sud, regia Sung-su Kim) – o tulpină mortal de H5N1 ucide oamenii în 36 de ore, pandemia izbucnind într-o suburbie din Seoul. Filmul pune în discuţie, curajos, ignoranţa politicienilor.

Ziua Z: Apocalipsa (2013, Statele Unite, regia Marc Forster) – o epidemie face ca toţi cei infectaţi să devină ei înşişi zombi. Filmul are la bază romanul omonim al lui Max Brooks. Pandemia nu a fost deloc spontană, iar China, pentru a ascunde epidemia, a provocat un conflict militar cu Taiwan.

Și uite-aşa am ajuns la conflicte diplomatice. În 2019 am avut filmul Virus (India, regia Aashiq Abu), despre virusul Nipah din 2018. În prim-plan se află adoptarea protocoalelor de izolare şi de tratament.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe